Hesabım
    Yeni Kısa Film Platformu Shenema'yı Asu Sanem Kaya ile Konuştuk

    Shenema ilk kez 5-6 Mart 2020 tarihlerinde gerçekleşecek.

    Yeni yılda yeni bir kısa film platformu, sinemacılarla buluşmaya hazırlanıyor. Konusu her yıl ‘kadın’ olarak belirlenen ve her yıl başka bir temada gerçekleştirilmesi planlanan Shenema'nın bu yılki teması ‘önyargılar’ olarak belirlendi. 5-6 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan Shenema'yı festival direktörü Asu Sanem Kaya ile konuştuk.

    • Öncelikle Shenema'nın kuruluş/ortaya çıkış hikayesinden biraz bahsedelim isterseniz?

    Asu Sanem Kaya: Shenema bir Festival İstanbul Kültür ve Sanat Derneği projesi. Aslında Shenema ilk hayata geçtiği andan itibaren yaratıcı, üretken bir proje oldu. Proje şekillenmeye başlarken, kendini en sağlıklı şekilde ifade edeceği ortamı yarattı: Festiva İstanbul Derneği kuruldu. Önümüzdeki uzun yıllar boyunca, Shenema ve Festiva İstanbul, birbirini yaratan ve destekleyen oluşumlar olarak, değişim ve gelişim istediğimiz alanlarda var olmaya devam edecek.

    Shenema, herşeyden önce ilhamını bir prodüksiyon ve dağıtım şirketi olan STL3 Film & Dağıtım Ekibi’nin içinden aldı. Ülkemizde kısa film yapım olanaklarının ne kadar sınırlı ve yetersiz olduğunu bizzat yaşayan yapımcılar, yönetmenlerden dinlediğimiz hikayeler bizi harekete geçirdi. Biz kısa ya da uzun tüm yapım projelerine başlangıç aşamasından itibaren kaynak yaratmanın, onları desteklemenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

    • Shenema'nın temel amacı nedir?

    Asu Sanem Kaya: Shenema iki ana alanda vizyonunu ortaya koyuyor aslında. Konumuz biliyorsunuz hep kadın olacak. Cinsiyet eşitliğinin sağlandığı ve güvence altına alındığı bir toplumsal yaşam için yaşanan sorunlara dikkat çekmek, olası çözümlerin altını çizmek ve çözüme ilişkin kamuoyu oluşturmak ilk amacımız. Bu amaç yine bir diğer amacı doğuruyor, destekliyor: Kısa film yapım olanaklarını arttırmayı, kısa film üretimini bir endüstri haline getirmeyi ve filmlerin, fikir aşamasından başlayarak desteklenmesi gerektiğinin önemine dikkat çekmeyi istiyoruz. Görsel algılamanın çok önemli olduğu günümüzde en güçlü mesajı bu şekilde vereceğimize inanıyoruz. Bu nedenle sinema sektörü ve reklam sektörünün Shenema’ya desteği, içinde yer alması çok önemliydi bizim için.

    • Shenema'yı diğer kısa film platformlarından ayıran özellikleri nelerdir?

    Asu Sanem Kaya: Öncelikle hepimiz aynı amaca doğru paralel yollarda ilerliyoruz. Çok benziyoruz ama öznelliklerimiz var. Örneğin Shenema’nın konusu hep kadın olacak. Temamız her sene değişecek. İçeriğindeki yarışmalar, platformlar çeşitlenecek tabi ki ama konumuz hep Kadın. Kadın ya da erkek olmanız önemli değil. Biz sizin gözünüzden, objektifinizden, kameranızdan Kadın’a bakmak istiyoruz. Platformumuzda sadece kısa film proje yarışması yok. Aynı zamanda bir video yarışmamız ve yine tabi ki Kadın konusunda doktora araştırması yapan bir kişiye bursumuz olacak. 2020-2021 yılında uluslararası olacak Shenema Kısa Film Platformu’nun sürprizleri ise devam edecek. Şimdiden başka kategoriler üzerinde çalışmaya başladık. Sürekli üreten yaratan ve canlı bir platform olmak istiyoruz biz. Yine platformun ana paydaşları ve paydaşları da bir fark olarak bahsetmeden geçemeyeceğim bir konu. STL3 Film & Dağıtım, Reklamverenler Derneği, Reklamcılık Vakfı, Reklamcılar Derneği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ve Galatasaray Üniversitesi Mediar ana paydaşlarımız. Women with Cameras Türkiye, Kısa Film Yönetmenleri Derneği ise paydaşlarımızdan.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top