Hesabım
    Dijital Platformlar İle Film Şirketleri Arasındaki Savaş Nereye Gidiyor?

    Netflix, Disney, Fox ve daha fazlası!

    Bundan birkaç yıl önce dijital platformlar film şirketleri için büyük bir tehdit olarak görülmezken, 2019 yılı içerisinde kelimenin tam anlamıyla 'kartlar yeniden dağıtıldı' ve film şirketleri, streaming platformlarına savaş açtı. Netflix'in kuruluşu 1997 yılına dayansa da, internette tam olarak yayılması ve şirketin büyümesi 2010'lu yıllara uzanıyor. Geçen 9 yıl içerisinde de Netflix ve benzeri platformlar sinema ve televizyon dünyasındaki tüm dengeleri değiştirmiş bulunuyor. Bu durumda film şirketlerinin yapması gereken şey, dijital platformlara savaş açmak oluyor. Pekiyi bu savaşta şimdilerde neler oluyor?

    Başta Netflix'te, ikinci sırada Amazon'da olmak üzere son zamanlarda film şirketlerinin zarara uğrayacağını düşündüğü için reddettiği filmleri bünyesine alma geleneği başgösterdi. Son olarak şirketlerin dağıtımcı olarak bile destek olmak istemediği yapımlardan The Irishman'i Netflix, The Report'u ise Amazon aldı. Tabii ki bu durum hayır işlemek amaçlı değildi. Ayrıca önümüzdeki yıl da Netflix'in çok önemli yönetmenlerle birçok orijinal yapım anlaşması bulunuyor. Diğer yandan prestij sahibi ödül yönetimlerinden bazıları dijital platformlarda yayınlanan filmleri aday olarak almamaya ya da arka plana itmeye başladı. Bu durumda Golden Globe ve BAFTA'da 1917 ve Once Upon A Time In Hollywood gibi kelimenin tam anlamıyla etliye sütlüye dokunmayan filmler ön plana çıkarılmaya başlandı. Bu sırada The Hollywood Reporter'da Martin Scorsese, Greta GerwigNoah Baumbach gibi yılın en çok konuşulan yönetmenleriyle birlikte sohbete katılan The Farewell'in yönetmeni Lulu Wang, neden filmini iki katı para teklif eden dijital bir platforma değil de, A24 şirketinin ellerine teslim ettiğini açıklayarak gündeme düştü. Wang, bu savaşta paranın yanında olmadığını belirtti. Böylece bu işin aslında bir savaş halinde olduğu da bir yönetmen tarafından belirginleştirilmiş oldu.

    Film şirketleri tarafına bakarsak, Disney 2019 yılı içerisinde neredeyse batmakta olan 20th Century Fox ile iş birliği yapmaya başladı. Ancak yine de yıl içerisinde milyonlarca doların çöpe gitmesine engel olamadı. Universal, Warner Bros gibi büyük bir şirket ise bu yıl uğrayabileceği en büyük zarara uğramış olabilir. Kendilerine CGI odaklı filmler sayesinde güvenen şirketler CatsGemini Man gibi filmlerle milyonlarca dolar kayba uğradı. Kasım ayı içerisinde Disney+ dijital platformu diğerlerine rakip olarak açıldı ve Netflix'teki filmlerin birçoğunu zaten izlenime açtığı için Netflix'ten kullanıcı çaldığı bildirildi. Bu sırada Netflix'in ise Fox'taki anlaşmalarını feshedemeyecek olan çalışanları istifa ettirip kendine çekmesi konusunda açılan dava gündeme geldi. Mahkeme bilindiği kadarıyla hala sonuçlanmadı. Her ne kadar Disney+'ın yanı sıra Apple ve HBO da kendi platformlarını kurmuş olsalar da, Disney kadar olaylı oldukları söylenemez. Önümüzdeki aylarda Warner Bros'a ait WarnerMedia, NBCUniversal'a ait Peacock da yayın hayatına başlayacak gibi görünüyor. Bu platformların açılmasıyla da şirketler birer birer Netflix'teki dizi ve filmlerini çekerek kendi platformlarında yayınlamaya başlayacaklar. Hatta Peacock'un tamamen ücretsiz olabileceği de gündemde yer alıyor.

    Şimdilik, film ve televizyon şirketlerinin dijital platformlarla başa çıkabilmek için kendi arşivlerini oluşturup platformlarını açtıkları görülüyor. Ancak bu durumun önümüzdeki yıl içerisinde ne yönde şekilleneceğini hep birlikte göreceğiz.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top