Hesabım
    Cynthia Erivo, Bir Köleyi Canlandırdığı İçin mi Akademi Ödülleri'nde Aday Oldu?

    Oscar Ödülleri tartışmaları daha yeni başlıyor...

    92. Akademi Ödülleri'nin adaylarının açıklandığı günden beri yükselen tartışmalar bulunuyor. Birkaç yıl önce Akademi Ödülleri'ne aday gösterilen herkesin tektip beyaz ırktan olması nedeniyle #OscarsSoWhite sloganı eşliğinde eleştiriler yığılmaya başlamıştı. Bu yıl ise yıllar geçmesine rağmen Akademi'de pek bir değişiklik olmadığı görülüyor. Bu eleştirilerden birini, The Daily Show'un sunucusu Trevor Noah yapmaktan kaçınmadı.

    Bu yıl 92. kez gerçekleştirilecek olan Akademi Ödülleri'nde aday olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan Eddie MurphyLupita Nyong'o gibi isimlerin ve The Last Man In San Francisco, Just Mercy, Us, Waves gibi yapımların göz ardı edildiği görüldü. Parasite ve yönetmeni Bong Joon HoDolor y Gloria başrolü Antonio Banderas ve Harriet'te başrolü üstlenen Cynthia Erivo dışında şaşırtan hiçkimsenin adaylar arasında bulunmadığı söylenebilir. The Daily Show programının sunucusu Trevor Noah, bu konu hakkında bol göndermeli bir konuşma yaptı ve Cynthia Erivo'nun En İyi Kadın Oyuncu adayı olması hakkında şu sözleri sarf etti: "En azından bir siyahi kadın En İyi Kadın Oyuncu adayı olduğu için mutluyum. Tebrikler Cynthia Erivo, bu heyecan verici. Ancak bir köleyi canlandırdığı için bu adaylık tahmin edilebilir bir şeydi. Adaylığı hak etmediğini söylemiyorum, ancak aday olan her beyaz oyuncunun Whole Foods müdürü olduğu için adaylık aldıklarını hayal edin. Bundan çok daha fazlasısınız!"

    Her ne kadar bu eleştiri ülkemizden bakıldığında abartılı görünüyor olsa da, Akademi Ödülleri'nin geçmişine bakıldığında doğru bir eleştiri gibi duruyor. Akademi ödülü kazanan ilk siyahi aktör Hattie McDaniel, Gone With The Wind'de bir hizmetçiyi canlandırıyordu. The Help ile ödül alan Octavia Spencer, Glory ile ödül alan Denzel Washington, Precious ile ödül alan Mo'Nique12 Years A Slave ile ödül alan Lupita Nyong'o da köle ya da benzeri konumlardaki siyahileri canlandırdıkları rollerle ödül sahibi olmuşlardı. Üstüne üstlük bu yıl içerisinde alt sınıfla alakası olmayan rollerle karşımıza çıkan Awkwafina, Jennifer Lopez, Eddie Murphy, Lupita Nyong’o ve Song Kang-ho aday olarak düşünülmedi. Tüm bunlar üst üste konulduğunda, Trevor Noah'nın eleştirisinin doğruluk payı olabileceği ortaya çıkıyor.

    92. Akademi Ödülleri 9 Şubat tarihinde sahiplerini bulacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top