Hesabım
    Berlinale'den Nazi Geçmişi Nedeniyle Alfred Bauer Ödülü Kaldırıldı

    Berlinale'de bu yıl çalkantılar gittikçe artıyor.

    70. Berlin Film Festivali'nin duyurularının yapılmaya başlanmasından bugüne, festivalde çeşitli çalkantılar yaşanıyor. Bu kez ise bir ödül kategorisi tartışma yarattı. Gümüş Ayı Ödülü olarak adlandırılan ve yönetmen Alfred Bauer adına verilen ödül, Bauer'in sıkı bir Nazi olması nedeniyle bu yıl kaldırıldı.

    1987 yılından 2019 yılına kadar yönetmen Alfred Bauer adına verilen Gümüş Ayı Ödülü'nden Bauer'in adı kaldırıldı. Nedeni ise bir Alman gazetesi olan Die Zeit'in ortaya çıkardıklarına göre Alfred Bauer, Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı olarak görev yapan Joseph Goebbels ile yakından ilişkili olması. Goebbels aynı zamanda Adolf Hitler'in sadık dostu olarak da biliniyordu. Bakanlık altında Reich Film Office adında olan ve film endüstrisini kontrol etmeye yönelik kurulan şirkette Bauer önemli bir görev üstleniyordu. Reich Film Office, bakanlığa film endüstrisi hakkında bilgi sağlamak için bir çeşit kaynak olarak kullanılıyordu.

    Berlin Film Festivali bunun üzerine Facebook sayfasından bir açıklama yaptı ve şu sözler açıklamada yer aldı: "Haftalık gazete Die Zeit'in bu sayısında yer alan makalede, Berlin Film Festivali'nin ilk direktörü Alfred Bauer'in görevlerine ışık tutan kaynaklara yer verildi. Kaynakların yorumlamalarına göre Bauer, Nazi döneminde önemli pozisyonlarda yer alıyordu. Bu bulgular ışığında Berlinale, acil olarak Silver Bear Alfred Bauer Ödülü'nü askıya alacak." Bunun üzerine geçtiğimiz gün Deadline'da yayınlanan habere göre, Berlinale'in organizasyonunu üstlenen ekipten bir mektup geldi. Mektupta bariz bir şekilde Bauer'in Nazi yanlısı olması üzerine adımların atıldığı, aslında bugüne kadar verilen bu ödülün hiçbir zaman Bauer ile kişisel olarak ilgisi olmadığı belirtildi.

    Berlin Film Festivali'nin bir diğer tartışma konusu da jüri başkanı olarak seçilen Jeremy Irons ile ilgiliydi. Irons, ülkesinde tartışılan politik konular hakkında çağdışı yorumlar yaparak gündeme gelmişti. Cinsel istismarlarla ilgili konuşmaları ve eşcinsel evlilik yasası ile ilgili ilginç düşünceleri, Alman basınının gündemine oturmuştu.

    Geçtiğimiz haftalarda yarışma seçkisi açıklanan 70. Berlin Film Festivali'nin bu yıl 20 Şubat ve 1 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top