Hesabım
    Toronto Film Festivali, Basında Eşitliğe Destek Verecek!

    Dünya çapında önemli 6 film ve televizyon festivali, vardıkları kararı açıkladı.

    Dünyanın çeşitli bölgelerindeki 6 önemli festivalin verdiği ortak karar doğrultusunda, akreditasyon sağlanan basında önceliğin bugünden sonra kime verileceği resmi olarak açıklandı. Duyurulanlara göre, festivale kabul edilen basın mensuplarında öncelik kadınlara, farklı etnik kökenlere, engellilere ve LGBTQ bireylere verilecek.

    Athena Film Festivali, South by Southwest Film Festivali, Bentonville Film Festivali, Tribeca Film Festivali, ATX TV Festivali ve Toronto Film Festivali, festivallere katılacak basın mensupları hakkında yeni bir karara vardı. Time's Up Derneği'nin çabaları ile "Critical Commitment" adı verilen bu kararnameye göre, yer verilen basın mensupları arasında pozitif ayrımcılık yapılarak eşitlik sağlanacak. Festivallerin hem ön planlarında hem de arka planlarında yıllardır ırk, din, dil, cinsiyet ayrımcılığı ve homofobik yaptırımların yer aldığı göz önünde bulundurulursa, bu aslında bir pozitif ayrımcılık olmayacak; adil davranış sistemi getirilmiş olacak.

    Critical Commitment'a göre bu festivallere katılma konusunda başvuru yapan basın mensuplarında öncelik kadınlara, farklı etnik kökenlere sahip bireylere, engellilere ve LGBTQ bireylerine verilecek. 2018 yılında Me Too hareketi altında başlatılan çalışmalar Time's Up Derneği'ne evrilmişti. Dernek, yalnızca kadınları savunmuyor, ayrımcılık gören herkesi savunmaya devam ediyor.

    Geçtiğimiz yıl da Sundance Film Festivali benzer bir kararı açıklamıştı. Bugüne kadar ayrımcılığa tabi tutulan kimliklerdeki gazetecilere 2019 yılından itibaren öncelik verileceği belirtilmişti. Ancak aynı durumun BAFTA, Golden Globe ve Oscar ödülleri için geçerli olduğu söylenemez. Farklı etnik kökenlere, LGBTQ bireylerine, kadınlara yer vermeyi genel olarak reddeden ödül törenlerinden özellikle Golden Globe, Ricky Gervais'i bir kez daha sunucu olarak getirerek olay yaratmıştı. Gervais homofobik konuşmalarıyla önceki yıllarda büyük yankı uyandırmıştı. Ayrıca Venedik Film Festivali, Berlin Film Festivali gibi Avrupa'nın önemli festivalleri de ayrımcılığın yok edilmesine tüm uyarı ve tartışmalara rağmen önem vermiyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top