Hesabım
    "The Irishman" ve "Marriage Story" ile Netflix'in Oscar Başarısızlığı

    Netflix filmleri, Oscar Ödülleri'nden yalnızca iki ödülle döndü.

    Victoria Will/AP

    92. Akademi Ödülleri'nin ardından sektörün gidişatı yeniden belirlenmeye başladı. Netflix, The IrishmanMarriage Story ve American Factory ile birçok kategoride aday gösterildi. Ancak yalnızca iki ödülün sahibi olabildi. Bunun anlamı ve yol açacağı yeni durumlar tartışma konusu haline geldi.

    Her ne kadar Oscar Ödülleri sadece dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak görülse de, Hollywood'da sinema sektörüne yön veren kuruluşlardan biri. Bir diğer deyişle, Akademi'nin yaptığı şeyler, sektörün neleri kabul edip neleri etmediğinin bir göstergesi oluyor. Bu yıl kadın yönetmenlere, farklı kültürlerin yaptığı işlere, farklı cinsiyet yönelimlerini konu edinen işlere, politik olarak karşı çıkılan isimlere yer verilmemesi de Akademi'nin kabul etmediği şeylerin özetini gösteriyor. Geçtiğimiz yıl çıkan tartışmanın göbeğinde Netflix ve Roma yer alıyordu. Akademi'nin Roma'nın hem yabancı dilde olması nedeniyle hem de bir Netflix filmi olması nedeniyle ödül vermediği iddia edildi. Uluslararası En İyi Film kategorisinde ödül kazanan bir film, aynı anda En İyi Film ödülünü kazanamazdı. Steven Spielberg, söylemleriyle Netflix filmlerinin, televizyon filmi olarak kabul edilmesini istemiş ve bunu Akademi'ye taşımıştı. Yani Roma her ne kadar sinematik açıdan En İyi Film kategorisindeki tüm filmleri yense de, bu engeller nedeniyle kabul edilemezdi.

    92. Akademi Ödülleri'nde ise Akademi'nin Netflix hakkındaki düşünceleri devam ediyor gibi görünüyor. Martin Scorsese imzalı The Irishman ve Noah Baumbach imzalı Marriage Story, birçok kategoride aday olmasına rağmen yok sayıldı. The Irishman 10 adaylığa hiç ödül alamazken, Marriage Story yalnızca Laura Dern ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kucakladı. American Factory ise daha şanslı olarak En İyi Belgesel ödülünün sahibi oldu. Netflix'in, The Irishman ve Marriage Story için sinema kiralayıp gösterimler yaptığı, Oscar kampanyası için milyonlarca dolar harcadığı biliniyor. Ayrıca filmlerle son derece iddialı olsa da, Akademi'ye kabul ettirebilmek için yeterli olmamış gibi görünüyor.

    The Irishman, BAFTA Ödülleri'nden de aynı şekilde ödülsüz olarak ayrılmıştı. Marriage Story'den aday olan Laura Dern ise, Oscar'da olduğu gibi BAFTA ve Golden Globe'dan da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne layık görülmüştü.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top