Hesabım
    Roman Polanski, 12 Dalda Adaylık Aldığı Cesar Ödülleri'ne Katılmayacak

    Roman Polanski, linç girişiminden korktuğunu açıkladı.

    Loic Venance / AFP

    Roman Polanski, geçmişinde 13 yaşında bir kıza tecavüz etmesi nedeniyle uzun süredir dünya sinemasının boykot ettiği bir isim olarak yerini alıyordu. Ancak "An Officer and A Spy" filmiyle birlikte birçok ödül töreninin ilgi odağı haline geldi. Fransa'nın Oscar'ı olarak görülen Cesar Ödülleri'nde 12 dalda aday olan Polanski, törene katılmayacağını açıkladı.

    AFP'ye konuşan Roman Polanski, An Officer and A Spy filmiyle Cesar Ödülleri'nin odak noktası haline gelmş bulunuyor. Fransa'nın Akademi Ödülleri olarak görülen ödül töreni, 28 Şubat akşamı gerçekleştirilecek. Ancak Polanski yaptığı açıklamayla birlikte törene katılım sağlamayacağını ve geri adım attığını duyurdu: "Birkaç gündür insanlar bana bu soruyu soruyor: Cesar Töreni'ne katılacak mıyım; katılmayacak mıyım? Benim dönüşüm ise şu soruyla oluyor: Nasıl katılabilirim? Gecenin nasıl ilerleyeceğini çoktan biliyoruz. Aktivistler beni halka linçletmekle tehdit ediyor. Bazıları Salle Pleyel'in önünde protesto olacağını söyledi. Diğerleri yönetim kurulunu kınamak için bir platform oluşturma niyetinde. Sinema kutlamasından çok bir sempozyuma benzeyeceği vaat ediliyor."

    Roman Polanski, geçtiğimiz yıl içerisinde An Officer and A Spy filmiyle Venedik Film Festivali'nde FIPRESCI, Green Drop, Büyük Jüri, Yabancı Dilde En İyi Film ödüllerinin sahibi olmuştu. Böylelikle büyük bir tartışmayı beraberinde getirmişti. Diğer yandan Akademi Ödülleri yönetimi, Polanski'yi Akademi üyeliğinden çıkararak önemli bir adım atmıştı. Polanski her ne kadar 13 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz ettiğini inkar etse de, deliller bunun tersini gösteriyor. Bu nedenle de yönetmen tüm dünya sinemasını karşısına almış oluyor.

    Geçtiğimiz haftalarda Portrait of a Lady on Fire'ın başarılı oyuncusu Adele Haenel, Polanski'nin Cesar'a aday olmasını eleştirmişti. Birkaç ay önce kendisine çocuk yaştayken çalıştığı bir yönetmenin cinsel istismarda bulunduğunu belirten Haenel, Fransa'nın #MeToo hareketinin çok gerisinde kaldığını ifade etmişti.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top