Hesabım
    Korona Virüs, Sinema Sektörünü Nasıl Etkiledi?

    Sinema sektöründen yeni gelişmeler...

    Tüm dünyayı derinden sarsmaya devam eden korona virüs salgını, tüm sektörleri olduğu gibi sinema sektörünü de etkiledi. Başta Çin olmak üzere birçok ülke, sinema sektöründe iki ay içerisinde milyonlarca dolar kayba uğradı; festivaller iptal edildi; film çekimleri ertelendi. İşte tüm gelişmeler...

    Çin'in Wuhan kentinde başgösteren ve tüm dünyada büyük bir hızla ivme kazanan ölümcül virüs korona, sinema sektörünü de etkiledi. Çin'de birçok fabrikanın, ulaşım sisteminin, okulların, marketlerin kapatılmasına neden olan virüs, Hollywood'dan Çin'e, Çin'den de dünyaya ulaşamayan filmler nedeniyle sinema sektörünü zarara uğrattı. Aktarılanlara göre Çin'deki sinemalar yalnızca 2 ay içerisinde 200 milyon dolarlık kayba ulaştı. Pekin Hükümeti Genel Sekreter Yardımcısı Chan Bei'nin söylediklerine göre sinema sektörü kaldığı yerden devam etmek için hazır değil. Dünyanın en büyük ikinci pazar alana sahip olan Çin'in bu durumda olması da Hollywood'a etki ediyor. James Bond filmi No Time To Die, video oyunu uyarlaması Sonic The Hedgehog gibi yapımlar Çin'den çekilmek zorunda kalmıştı. Aynı kaygıları Disney de Mulan için yaşıyor. Çin efsanesini konu edinen Mulan'ın ana vatanında gösterilemeyecek olması Hollywood'u zarara uğratabilir.

    Diğer yandan çeşitli festivaller bu durumdan zarar görüyor. Berlin Film Festivali'ne korona virüs salgını nedeniyle katılım sağlayamayan film alıcıları bulunuyor. Bu durumda hem rekabet azalmış, hem de fiyatlar düşmüş bulunuyor. Dünyanın en büyük film pazarlarından biri olan EFM'de söylenenlere göre bu yıl sanat filmleri de çok daha az rağbet gördü ve Parasite kapasitesindeki filmler bu nedenle engellenmiş olabilir. Bir diğer söylenene göre salgın nedeniyle insanlar sinemalara gitmediği için film şirketleri, filmlere hak ettikleri değerdeki ücreti ödemek istemedi ve Netflix streaming platformu, çok daha düşük fiyatlara filmlere sahip oldu. Her ne kadar South By Southwest Film Festivali'nin iptal edilmeyeceği açıklansa da aynı durum Yunanistan'daki bir festival için geçerli olamadı. Thessaloniki Belgesel Festivali, henüz Yunanistan'a sıçramış olan salgın nedeniyle iptal edildi. Festivalin Mayıs ayı ya da sonrasına taşınması planlanıyor.

    Bir süre önce Mission Impossible 7 ve Red Notice filmlerinin korona salgını nedeniyle çekim lokasyonlarının değiştirildiği açıklanmıştı. İki filmin de çekimlerinin bir kısmı İtalya'da yapılacaktı. Ancak yerel yönetimin talebiyle prodüksiyonun farklı lokasyonlara taşınacağı açıklandı. Şimdilik iki film ekibi de ülkelerine dönüş yaptı.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top