Hesabım
    Coronavirüs, Çinli Film Şirketi Alibaba Pictures'a Milyonlarca Dolar Kaybettirecek

    Coronavirüs salgını film şirketlerine ne kadar mal olacak?

    Coronavirüs salgını sinema sektörünü tamamen durdurdu. Dünya üzerindeki onlarda sinemanın kapatıldığı bu dönemde, Çinli ünlü bir film şirketi olan Alibaba Pictures büyük bir zarara uğradığını açıkladı. Çinli dev marka Alibaba Group'a ait olan film şirketinin, 150 milyon doların üzerinde kayıp beklediği ortaya çıktı.

    Sinema sektörünü derinden etkileyen coronavirüs, Cannes Film Festivali, Tribeca Film Festivali, SXSW Festivali, İstanbul Film Festivali gibi dünyanın en önemli etkinliklerine ev sahipliği yapan festivallerin durmasına yol açtı. Her ülkenin hükümetinin kendi stratejik uygulamasına göre de sinemalar kapatıldı. Salgın birkaç ay önce Çin'de başlamıştı. Mart sonuna kadar da Çin'deki sinemalar kapalı durumdaydı. Tüm film çekimleri de durduruldu. Prodüksiyonun aylardır durdurulmuş olması, tahminlere göre Alibaba Pictures'ı yıl sonuna kadar 156 milyon dolar ile 170 milyon dolar arasında zarara uğratacak. Bu durum, gelirlerin 2019 yıl sonuna oranla %330 düşüşe geçtiği anlamına geliyor. Yalnızca bu yıl için değil, çekimlerin durdurulması sebebiyle 2021 yılı için de endişe ediliyor. Bu yıl içerisinde çekimlerin yapılmayacak olması, önümüzdeki yıl hiçbir filmin vizyona giremeyeceği anlamını taşıyor.

    Geçtiğimiz haftalarda Çin'de 500'e yakın sinemanın yeniden açıldığı duyurulmuştu. Çin hükümeti erkenden coronavirüs salgınını yendiklerini duyurdu. Ancak birkaç gün önce bildirilenlere göre, ülkede yeniden coronavirüs vakaları belirmeye başladı. Bu durumun aşı bulunana kadar devam edeceği söyleniyor. Şimdilik Çin sinemalarında eski filmler yeniden gösterime sokuluyor. Avrupa ve Amerika'da ise sinemalar açılmaya yakın durumda bile değil. Açılsalar bile, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz ayındaki neredeyse tüm filmler vizyondan çekildi ve ileri bir tarihe alındı. Bu durumda eski filmler gösterilmek durumunda kalınacaktır. Amerika'da birkaç sinema üzerinde arabalı açık hava sineması etkinliklerinin düzenlendiği biliniyor. Online olarak bilet alınıyor ve hiçkimsenin temas etmediği bir etkinlik ortamı sağlanıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top