Hesabım
    Universal ve AMC, Tarihi Bir Anlaşmaya İmza Attı

    Artık filmler, vizyona girmesinden üç hafta sonra dijital olarak yayınlanabilecek.

    Coronavirüs salgını nedeniyle dünya çapında neredeyse tüm sinemaların kapatılması, normalleşme dönemiyle birlikte yavaş yavaş hafifletiliyor. Ancak salgının yıllarca devam edeceğinin düşünülmesi özellikle eğlence sektöründe yeni kuralları ve anlaşmaları beraberinde getiriyor. Dev film şirketi Universal ve AMC sinema zincisi arasında da yeni kuralları içeren bir anlaşma imzalandı. Açıklananlara göre artık Universal'ın bir filminin vizyon tarihinin ardından üç hafta geçmese bile film VOD olarak izleyicilere sunulabilecek.

    Universal ve AMC'nin bu kararı, sinema sektöründe adeta bir şok etkisi yarattı. Ayrıca film pazarlama alanına ve dağıtım alanına da derinden etki edeceği söyleniyor. Tüm sinema dünyası bu kararla birlikte yeniden şekillenebilir. Bununla birlikte artık filmlerin daha fazla streaming platformlarına kayacağı ve çekilen filmlerin de en azından bir süre ev şartları göz önünde bulundurularak çekilebileceği düşünülüyor. Amerika'da sektörden birçok önemli kuruluş, Universal'ın doğrudan filmlerini VOD olarak gösterme kararına büyük tepkiler göstermeye devam ediyor.

    AMC ve Universal arasındaki bu anlaşmanın ekonomik şartları konusunda henüz uzlaşılmadı. Bu konu da sinemaların, filmler VOD olarak kiralandığında bundan pay alıp alamayacakları hakkında. Universal'ın rakibi olan diğer şirketler de sinema salonlarına baskı yapmak üzere görüşmeler yapabilir. Örneğin Warner Bros'un artık filmlerini daha yüksek karla HBO Max'te yayınlama ihtimali var. Sinema salonu anlaşmalarının tüm bunlar göz önünde bulundurularak değiştirilebileceği düşünülüyor. Stüdyoların amacı, artık filmlerinin dijital platformlara ne zaman verilebileceği konusundaki kararları kendilerinin verebilmesi. Ülkemizde de bir filmin sinemada gösterilmesinin ardından birkaç ay geçmeden film bir streaming platformuna geçiş yapamıyor. Universal'ın bu konuda bir çeşit devrime imza atabileceği düşünülüyor.

    Universal'dan gelen açıklamada filmlerin sinema gösterimlerine devam edeceği söylendi. Yalnızca daha fazla seçeneklerinin olmasını, geçişlerin daha kolay sağlanmasını istedikleri dile getirildi. 

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top