Hesabım
    2020 Yılının Yükselen Kadın Yönetmenleri ve Filmleri

    2020 yılında bu kadın yönetmenleri mutlaka takip etmelisiniz!

    Dünya gün geçtikçe değişiyor. Bu değişime sinema sektörü de dahil. Her yıl, bir önceki yılın eleştirileri göz önünde bulundurularak çaba sarf ediliyor. Sinema sektörünün en fazla eleştiri aldığı konu, çeşitliliğe imkan sağlanmaması. Eğlence sektörünün risk almayı sevmediğini söyleyebiliriz. Yani yapımcılar, onlara kazanç getiren geleneklerinden kopmak istemiyor, festival yönetimleri ise onlara prestij getiren isimleri terk etmek istemiyor. Ancak bu durum yavaş yavaş kırılmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda kadın yönetmenlerin film çekme, festivallere kabul edilme oranları bu yıl ikiye katlandı. Tabii bunun amacının politik doğruculuktan mı, yoksa adil olmaktan mı geçtiği konusunda yorum yapamıyoruz. Ama sesinin duyurulması gereken her farklı ve başarılı ismin sesinin duyurulması gerektiğini biliyoruz.

    İşte bu yıl bol bol duyduğumuz ve ileride daha fazla duymak istediğimiz kadın yönetmenler ve bu yıl hayata geçirdikleri filmleri!

    Maite Alberdi - The Mole Agent

    Şili asıllı yönetmen Maite AlberdiThe Mole Agent filmiyle Sundance Film Festivali'nde karşımıza çıkmıştı.

    Maureen Bharoocha - Golden Arm

    Maureen BharoochaGolden Arm ile SXSW Festivali'ne damgasını vurdu. Film, Ulusal Kadınlar Bilek Güreşi Şampiyonası'nda yarışan kadınların hikayesini anlatıyor.

    Radha Blank - The 40 Year Old Version

    Radha Blank, The 40 Year Old Version'ı gösterime sunmak için Netflix ile anlaştı. Film, Sundance Film Festivali ve Palm Springs Festivali'nden ödülle dönmüştü.

    Garrett Bradley - Time

    Garrett Bradley, Time belgeseliyle Sundance'in belgesel kategorisinden ödülle dönmüştü. Film, bir kadının 21 yıl boyunca kocasını hapisten kurtarma mücadelesini konu ediniyor.

    Janicza Bravo - Zola

    Atlanta gibi önemli yapımlarla tanınan Janicza Bravo, Zola filmiyle Sundance'te adaylık almış, Palm Springs'te ise ödül sahibi olmuştu. A24 bünyesindeki film, Florida'da yaşayan bir striptizcinin hikayesini konu ediniyor.

    Maïmouna Doucouré - Mignonnes

    Maman(s) filmiyle tanınan Maïmouna Doucouré, Mignonnes filmiyle Sundance'te Dünya Sineması'nın Dramatik kategorisinde En İyi Yönetmen seçilmişti. Ayrıca kısa filmiyle Cesar Ödülü'nün sahibi olmuştu.

    Emerald Fennell - Promising Young Woman

    Promising Young Woman ve Emerald Fennell, Glawgow, Sundance, Luxemburg gibi festivalleri gezme şansı yakalamıştı. Fennell, Killing Eve'in tam 6 bölümünü yazarak başarı kazandı. Film, geçmişiyle yüzleşen ve intikam peşinde olan bir kadının hikayesini anlatıyor.

    Kitty Green - The Assistant

    Julia Garner'ı başrolüne yerleştiren The Assistant, eleştirmenlerin tam notunu almıştı. Kitty Green, bu filmiyle 2020 yılında en çok övgü toplayan filmlerden birine imza atmış oldu.

    Kelly Oxford - Pink Skies Ahead

    Pink Skies Ahead, gittikçe yıldızı parlayan Jessica Barden'ı başrolüne yerleştiriyor. SXSW'da prömiyerini yapan film, okulu bırakan ve hayata dalış yapan anksiyeteli genç bir kızın hikayesini anlatıyor.

    Channing Godfrey Peoples - Miss Juneteenth

    Dünya prömiyerini Sundance'te yapan Miss Juneteenth, eski bir güzellik kraliçesi ve kızının hikayesini konu ediniyor. Channing Godfrey Peoples filmle birlikte SXSW'dan ödül sahibi olmuştu.

    Amy Seimetz - She Dies Tomorrow

    Amy Seimetz, son zamanlarda mahkemelik olmasıyla ilgili gündeme gelse de, kendisi bağımsız sinemanın önemli isimlerinden biri. She Dies Tomorrow da SXSW'da aday olarak dikkatleri üzerine çekmişti.

    Autumn de Wilde - Emma

    Emma'nın henüz bir adaylığı bulunmuyor. Ama önümüzdeki aylarda başlayacak olan ödül sezonuna yönetmen Autumn de Wilde ile birlikte damgasını vuracağı düşünülüyor. Birçok ödül avcısı film coronavirüs engeline takılırken Emma, rakip tanımayarak engelleri aşmış, izleyici karşısına çıkmıştı.

    Alice Wu - The Half of It

    Tribeca Film Festivali'nde ödüle layık görülen The Half of It, Netflix'te izleyici karşısına birkaç ay önce çıkmıştı. Yönetmen Alice Wu'yu daha önce de Saving Face isimli ödüllü filmle tanıyorduk.

    Cathy Yan - Birds of Prey

    Birds of Prey'in çok iyi notlar almadığını biliyoruz. Ama Cathy Yan ona verilen tüm imkanları zorladı ve elinden gelenin en iyisini yaptı. Uzun bir süre adından bahsedildi ve bahsedilmeye devam edilecek.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top