Hesabım
    Alejandro Jodorowsky, Dune'un Doğru Şekilde Çekileceğine İnanmıyor

    Jodorowsky, Dune hakkında konuştu.

    David John Cavallo, Sony Pictures

    Frank Herbert'in bilim kurgu klasiği Dune romanını birçok yönetmen filme dönüştürmeye çalıştı. Bu yönetmenlerden biri David Lynch, diğeri ise Alejandro Jodorowsky olmuştu. Lynch, her ne kadar filmi hayata geçirmiş olsa da yönetmen aklındakileri tam olarak filme geçiremediğini söylemişti. Jodorowsky'nin ise tüm çabaları sonuçsuz kalmıştı.

    Alejandro Jodorowsky, 1970'li yıllarda Dune'u filme uyarlamaya çalışmıştı. Bu konuyla ilgili 2013 yılında bir belgesel gösterime sunuldu. Şimdi ise 90'lı yaşlarında bulunan Jodorowsky, IndieWire'a konuştu. Usta isim, Denis Villeneuve'un çektiği Dune filmi ve Frank Herbert'in kitabı hakkında konuştu: "Dune, tıpkı Proust gibi bir kitap. Bu bir bilim kurgu, ama aynı zamanda edebiyatın ta kendisi. Filme bu görüntüleri yerleştirmek çok zor. Çünkü görüntüler bakışınıza göre değişir. Bunu yapma fikri aklımda olduğu zaman ekolojik kriz dönemindeydik. Bugünün insanlarının hissettiği gibi hissediyordum. Ekolojik bir sorunun içerisindeyiz, çünkü Dünya değişiyor ve sizin başkanınız buna inanmıyor. Bu Dune'un başlangıcı."

    "Dune'u çekmenin güvenli olduğunu ilk kez söylediklerinde David Lynch filmi çekti. Delirdim, çünkü bu benim hayalimdi. Filmi Paris'teyken gösterdiler ve oğlum bunu mutlaka görmem gerektiğini söyledi. Sonrasında filmi adım adım göstermeye başladılar. Mutluydum. Çok çok mutluydum. Çünkü film berbattı. Dune'u kimsenin yapamayacağını fark ettim. 1984'te Dune'u yaptıklarında tanıtımlarda 'Jodorowsky'nin yapamadığı film' dediler. Beni reklam için kullandılar. Ama perde arkasında diyorlar ki 'Jodorowsky'nin yapamadığı görkemli filmi yapacağız. Harika olacağız. Yönetmenimiz bir dahi!' Hollywood'da kimse dahi değil. Kimse. Çünkü bu sadece bir iş."

    Jodorowsky, Denis Villeneuve'un çektiği Dune filmini izleyeceğini ancak hiçkimsenin Dune'u doğru şekilde filmleştiremeyeceğini belirtti. Eğer coronavirüs salgını engel olmazsa dev kadrolu Dune, 18 Aralık 2020'de vizyondaki yerini alacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top