Hesabım
    "Small Axe" Steve McQueen İmzasıyla Ayrımcılığa Başkaldırıyor!

    Small Axe'in ilk bölümü Mangrove yürüyüşünü konu edinecek.

    Oscar ödüllü yönetmen Steve McQueen'in, BBC'ye özel olarak hazırladığı Small Axe için geri sayım başladı. Aynı zamanda Small Axe antoloji serisinin Cannes Film Festivali aracılığıyla izleyici karşısına çıkan bölümü Mangrove olmuştu. 9 Ağustos tarihinde ise Mangrove Yürüyüşü'nün 50. yıl dönümü kutlandı.

    Irkçılığa değinen Small Axe, Londra'da gerçekleştirilen Mangrove Yürüyüşü'nü konu ediniyor. 1970 yılında 150 siyahi tarafından Notting Hill'de yapılan bu yürüyüş sırasında protestocular ile polis büyük bir çatışma içerisine girmişti. Tutuklanan ve isyana kışkırtmaktan sorumlu tutulan 9 kişinin oluşturduğu siyahi aktivist gruba Mangrove 9 adı veriliyordu. Yürüyüş sonrasında bu 9 kişiden oluşan aktivist grup mahkemelik oldu. Small Axe'in konu edindiği bu duruşma, ilk kez polislerin ırkçı davranışlarının olduğunu kabul ederek tarihe geçmişti.

    Adı Afrika kökenli "Siz büyük ağaçsanız biz de küçük baltayız" atasözünden gelen Small Axe'in ilk bölümü olan Mangrove'un yanı sıra antoloji serisine Lovers Rock, Alex Wheatle, Education and Red ve White and Blue bölümleri bulunuyor. Steve McQueen, hayata geçirdiği dizi hakkında Mangrove'un yıl dönümünde şu sözleri sarf etmişti: “9 Ağustos Pazar günü, dokuz masum siyah kadın ve erkeğin tutuklanmasına yol açan Mangrove Yürüyüşünden bu yana 50 yıl geçti. Nothing Hill’deki polis vahşetine karşı çıkan ve sonunda hak ettikleri üzere beraat eden bu dokuz kişinin cesaretini bir kez daha kutluyorum.”

    Small Axe'in Mangrove bölümünde Letitia Wright, Jodhi May, Jack Lowden, Alex Jennings, Shaun ParkesMalachi Kirby gibi isimler bulunuyor. Dizinin Mangrove bölümü çok yakında BBC First kanalı aracılığıyla ülkemizdeki izleyicileriyle buluşacak.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top