Hesabım
    IMAX CEO'su Tenet'in Gişe Sonuçlarını Değerlendirdi

    Tenet'in gişe rakamlarından iyi sonuç mu; kötü sonuç mu çıkarmalıyız?

    Coronavirüs salgını geçtiğimiz Mart ayından itibaren sinemaların uzun süreli olarak kapatılmasına neden olmuştu. Açıldığında ise hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Tenet, coronavirüs sonrası vizyona giren ilk önemli filmdi. Gişe rakamları iki ayrı parça halinde değerlendirmeye alındı: Amerika gişesi ve dünya gişesi. IMAX'in CEO'su Richard Gelfond da, Tenet'i değerlendirdi ve sonuçlardan bahsetti. Ayrıca Gelfond, premium VOD'un başarısızlığından söz etti.

    Hem Warner Bros, hem de Christopher Nolan, Tenet filminin kesin olarak bir streaming platformunda gösterilmesine karşı çıkmıştı. Çünkü film, IMAX salonlarına göre tasarlanmıştı. Küçük ekrandan izlenmesi, tüm etkisini yitirmesine neden olacaktı. Bu durumda birkaç kez ertelemeye maruz kalsa da film, Ağustos ayının sonunda vizyona girdi. Amerika'da ise Eylül ayında izleyici karşısına çıktı. Dünya çapında iyi denilebilecek sonuçlar elde etse de, Amerika'daki ilk günlerinde 6.7 milyon dolar gibi indie filmlerin dahi kolaylıkla elde edebileceği bir sonuca ulaştı.

    IMAX'in CEO'su Richard Gelfond, bu konuda şu sözleri sarf etti: "Amerika'da daha zayıf sonuçlar elde edildi ve bu tahmin edilebilir bir durumdu. Çünkü sinemalar daha yeni yeniden açılıyordu. Planda dünyanın açılması ve diğer filmlerin Tenet'i takip etmesi vardı. Dünyanın geri kalanında bu iyi bir şekilde işledi. Amerika'da yeterince farkındalık yoktu. Böylece Tenet, açılışını daha yavaş yaptı ve umuyorum ki film ileri doğru gidecektir."

    Ancak Gelfond, premium VOD sistemi konusunda Tenet'te olduğundan daha az umutlu gibi görünüyor. Özellikle Universal Pictures VOD sistemini daha fazla kullanıyor ve Universal bunun üzerine sinemalarla, salonları zarara sokabilecek yeni bir anlaşma imzalamıştı. Gelfond premium VOD hakkında şu sözleri sarf etti: "Stüdyoların sinema gösterimlerine sadık kalacağını düşünüyorum. Ve öyle de dediler. PVOD, başarısız bir deneydi. Pandemi süresince bile sayılar ilerlemedi. Pandemi sonrasında nasıl işe yarasın? Streaming platformları özellikle orta bütçeli filmler için bir alternatif seçenek. Ama PVOD yalnızca işe yaramıyor."

    Ayrıca IMAX, Çin'de önemli bir işe imza atmış bulundu. Ülkemizde de yakın zamanda vizyona girecek olan "Sekiz Yüz" filmi, Çin'de IMAX olarak gösterime sunuldu. Film, Çin'deki açılış haftasında 115 milyon dolar gişeye imza attı. Gelfond, Çin'in tüm dünyadaki sinemaların iyileşmesi için bir model olabileceğini söylüyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top