Hesabım
    Gal Gadot, Kleopatra'nın Beyazlaştırıldığı Eleştirilerine Yanıt Verdi

    Kleopatra'nın yine bir Mısırlı tarafından canlandırılmaması olay yarattı.

    Yıldız oyuncu Gal Gadot, Antik Mısır Kraliçesi Kleopatra'yı canlandıracak olmasıyla olay yarattı. Gadot'nun rol için seçilmesi kararının, Kleopatra'yı "beyazlaştırmak" olduğu üzerine eleştiriler yapıldı. Gadot da tüm bu tartışmaların üzerine BBC Arabic'e durumu anlattı. Oyuncu, Kleopatra'yı canlandıracak olmasının 'whitewashing' olmadığını söyleyerek savunma yaptı.

    VII. Kleopatra, Antik Mısır'ın en ünlü hükümdarlarından biri olarak biliniyor. Milattan önce 69 ile 30 yılları arasında yaşayan kraliçe yine bir filme konu oluyor. Daha önce 1963 yılında bir Cleopatra filmi çekilmiş ve İngiliz oyuncu Elizabeth Taylor başrolünde yer almıştı. Şimdi ise İsrail kökenli Gal Gadot, Cleopatra'ya hayat verecek. Kraliçenin Mısırlı bir oyuncu tarafından canlandırılmaması ırkçılık olarak görülüyor ve bu durum 'whitewashing' olarak adlandırılıyor. Olayın diğer örnekleri, engelli karakterlerin engelli olmayan oyuncular tarafından; LGBTİQ+ karakterlerin heteroseksüel oyuncular tarafından; siyahi karakterlerin beyazlar tarafından canlandırılması üzerine birçok kez ortaya çıkmıştı.

    Gal Gadot, gelen eleştirilerle ilgili BBC Arabic'e şu sözleri sarf ederek Cleopatra'yı canlandıracak olmasını savundu: "Her şeyden önce Cleopatra, Makedonyalıydı. Cleopatra ile uyum sağlayabilecek Makedonyalı bir oyuncu aradık. Bulamadık ve ben de Cleopatra hakkında oldukça tutkuluydum. Tüm dünyada Müslüman, Hristiyan, Katolik, ateist, budist, Yahudi ayrımı gözetmeden edindiğim arkadaşlarım var. İnsan, insandır ve ben Cleopatra'nın mirasını kutlamak, bu hayran olduğum muhteşem tarihi ikonu onurlandırmak istiyorum. Herkes bu filmi yapabilir, herkes öncülük edip bunu çekebilir. Ben de kendi yapacağım film için çok istekliyim."

    Gadot'nun da söylediği gibi Cleopatra esasen İskenderiye doğumlu ve Yunan asıllıydı. Babası, Cleopatra 18 yaşındayken öldü. 8 yaşındaki kardeşi tahta geçemeyeceği için Cleopatra kraliçeye dönüştü. Ancak bu konuda kardeşiyle evlenmiş olabileceği ile ilgili tartışmalar da bulunuyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top