Hesabım
    Yeşilçam Efsanesi "Kartal Tibet" Hayatını Kaybetti

    Usta oyuncu, yönetmen ve senarist Kartal Tibet, yaşamını yitirdi

    Yeşilçam'ın efsane isimlerinden, oyuncu, senarist ve yönetmen Kartal Tibet, 83 yaşında hayatını kaybetti. 200'ü aşkın filmle adını Yeşilçam tarihine yazdıran Tibet'in ölüm haberini ilk veren isim sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan Civan Canova oldu ve üzüntüsünü dile getirdi. Canova, "Güle güle Kartal ağabeyim, seni çok özleyeceğim." dedi.

    1938 Ankara doğumlu olan efsane isim, oyunculuk kariyerinde sinemaya adım atmasını sağlayan "Karaoğlan" filmleriyle ve Sezgin Burak'ın çizgi kahramanı Tarkan'ı canlandırmasıyla tanınıyor. Usta oyuncu, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. Tibet, 1961 yılında Ankara'nın ilk özel tiyatrosu Meydan Sahnesi'nin kurucuları arasında yer aldı.

    Kartal Tibet, siyah beyaz dönemde "Sarmaşık Gülleri", "Boş Çerçeve", "Zambaklar Açarken" ve "Çalıkuşu" gibi önemli filmlerde ve edebiyat uyarlamalarında da yer aldı. Hemen hemen filmi hafızalara kazınan Tibet, romantik komedi filmlerinde ve farklı tarihi filmlerde de rol aldı. Daha sonra senaristlik yapmaya başlayan Tibet, 802li yıllarla birlikte yönetmenlik kariyerine ağırlık verdi. 

    İlk kez 1977'de "Tosun Paşa" filmiyle yönetmenliğe adım atan Tibet, Kemal Sunal'ın en bilinen filmlerinin de aralarında yer aldığı 50'den fazla filmin yönetmenliğini yaptı. Türk Sineması'na 200'e yakın filmle katkıda bulunan ve birçok ödül alan Tibet, son olarak 2006'da "Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu" ve "Amerikalılar Karadeniz'de 2" filmlerini, 2008 yılında ise Hayat Güzeldir dizisinin yönetmen koltuğunda oturdu.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top