Cinnet
3,8

rudeonerudeone
rudeonerudeone

12 Aralık 2011 tarihinde eklendi
Kesinlikle bir başka başarılı ve kaliteli Hitchcock filmi fakat açıkçası bana o unutulmaz klasiklerini biraz da olsa arattırdı. Belki de o klasikleri o klasikler yapan o 40'lar, 50'ler ve 60'lar havası olmaması en büyük etkendi bu durumda. Genelde tercih ettiği gibi yine başrolde "şüphe" ve "suçsuz bir insan" var. Yer yer şaşırtıcı yerlere de kayıyor film ve özellikle ortalarında geçen yaklaşık 10 dakikalık bir sahne boyunca (patates çuvalları) gerilimi ve merakı da oldukça üst seviyede tutmayı beceriyor. Fakat işte diyorum ya,ilk önce Frenzy'i daha sonra o muhteşem klasikleri izleseymişim tam olacakmış. Fakat o eserlerden sonra insan Hitchcock'tan başka efsaneler beklemeden edemiyor. Frenzy görece daha arka planda kalmış ve çoğunluk tarafından da bilinmeyen bir filmi aslında. Oyuncular, özellikle de Barry Foster başarılı. Karakterlerde tüm film sırasında olduğu gibi sürekli bir "İngiliz" havası mevcut. Açılış jeneriğinde Londra'ya tepeden yaklaşarak yönetmen zaten bunun tamamen ülkesine ve hatta şehrine adayacağı bir film olacağını belli ediyor bizlere. Afişinde belirttiği gibi sürekli "şok üstüne şok" yaşamadım maalesef. Büyük yönetmen ile tanışmak istiyorsanız bu filmle başlayabilirsiniz, ancak daha sonra,hemen ardından, mutlaka efsanelerini de izlemelisiniz. Böylece yükselen bir grafik elde etmiş olursunuz. Senaryosu yine son derece sağlamdı. Özellikle cinayet sahnesinde diyebilirim. Bir de şu var, Hitchcock'ın seri katili yine "kan dökmeyen" bir adam. Kariyerinin son dönemlerindeki bu tercihiyle Hitchcock, hala kanın gövdeyi götürdüğü, kol bacakların havada uçuştuğu değil de, daha çok insanın yanlış anlaşılma ve suçlamalar sonucu düştüğü durumlar, kendini ifade edememe, çok sevilen ve güvenilen insanlardan görülen beklenmedik büyük zararların getirdiği afallama gibi konuların yarattığı gerilimi sevdiğini ve her zaman bunu daha etkili bulduğunu da tekrar hatırlatmış oluyor bizlere.