iddialı bir yapıma benziyor. tarihin en büyük ve kanlı çarpışmalarından biri. 550.000 insanın hayatını kaybettiği bir savaş. 300000 anzak ve ingiliz 250.000 Türk. Mutlaka izlenmesi gerekir ne olursa olsun.
Gelibolu (Gallipoli) tam anlamıyla şaheser bir belgesel film. Belgesel dalında Oscar almayı sanırım şimdiden hak ediyor. Filmi dün izledim ve çıktığımda adeta dilim damağım kurumuştu,tam anlamıyla durgunlaşmıştım ki hala daha üstümden atabilmiş değilim. Herkes bu filmi görmeli, sonra yorum yapmalı. Jeremy Irons'dan dinleyemdim ama Zafer Ergin'in sesi filmi doldurmuş adeta ve Demir Demirkan'ın eşsiz müzikleri. Diğer taraftan, filmin sanki biraz daha anlatması gereken şeyleri varmış gibi yarım kalıyor. Lakin siz de takdir edersiniz ki koskoca bir savaşı, hele hele Çanakklae Savaşları'nı hemen iki saat içerisinde anlatamazsınız. Sonuç olarak, mutlak görülmesi gereken bir belgesel film. Tolga Örnek'e teşekkürler. (Avustralya ve Yeni Zelandalılar nisan ayını sabırsızlıkla bekliyorlarmış filmi bir an evvel izleyebilmek için.)
-Adı bile Türkçe olmayan bir belgesel hakkında yorum-
18 Mart akşamı 5 arkadaş Çanakkale Zaferinin olması dolayısıyla basında sıkça yer bulan Gelibolu isimli belgesel filmini izlemeye gittik.Amacımız bu muhteşem zaferi bir kezde belgesel tadında izlemekti. Evet ortada bir belgesel var ama anlatılanlar hiçte bizim bildiğimiz gibi değilmiş meğerse (!) film tamamen Anzakları yani İngiliz,Avusturalya ve Yeni Zellanda askerlerini anlatıyor.Tamamen Billy,George vb. askerlerin ailelerine gönderilen mektuplarından ve İngiliz yazar ve tarihçilerin yorumlarından ibaret.Türk olarak yorumu sadece 1 kişi o da yaklaşık 30 sn. ye kadar yaptı.İzlediğim kadarıyla Anzaklar sürekli bize kayıp verdirmişler ama onlardan hep çok az kişi ölmüş.Taraflı tutum şehit mezarlarının gösterimindede var.Filmde mezarlık görüntülerinde nedense hep Anzak mezarları gösterildi.Bu arada Anzakların çekilme sebebi muhteşem Türk askerinin üstün direnişden dolayı değilmişte.Zorlaşan doğa koşulları,hastalıkların yayılması vb. sebeplermiş. Çanakkale zaferinin en büyük mimarlarından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bile sadece 2 karede 30 Sn. olarak bu muhteşem belgeselde (!) yer bulmuş nasıl olmuşsa. Çünkü ablasına mektup yazan x bir anzak askeri çok daha önemlidir Gelibolu belgeselinde. Filmin sonuna kadar şimdi,birazdan,az sonra anlatırlar herhalde derken belgesel bitti ama film bittiğinde tüm sinemadakiler burunlarından soluyordu. Evet 18 Mart akşamı gurur duymayı ve tüylerimizin diken diken olmasını umut ederek gittiğimiz bir filmde gerçekten tüylerimiz diken diken oldu ama sinirden.
şimdi de filmin içeriğine geçmek istiyorum.. ilk olarak seslendirmenin türkçe olması dışında,bu filme yönetmeni türk dedirtecek,bizim böyle önemli bir tarihi olayımızı anlattığını göstercek,fazla bir şey göremiyorum.. ben sadece bizim cephemiz anlatılsın, sürekli övülerek şişirilelim demiyorum, sonuçta bu savaşta karşı taraf da (bizim kadar olmasa da) çok kayıp verdi,onlar da zorluklar çekti; fakat örneğin ingiliz ordusunun en uzun yada en kısa boylu insanının adını öğrenmektense, belki de bizim için ölen şehitler hakkında biraz daha bilgi isterdim; ya da avustralya kaptanının gemisini nasıl kıyıya çıkardığından çok Atatürk'ün bu savaştaki öneminin 3 dakikadan fazla anlatılmasını isterdim, ya da mesela büyün film boyunca Gürsel Göncü den başka türk bilim adamlarının da bu savaş hakkında yorum yapmasını isterdim, tamam kabul ediyorum o zamanlar askerlerimiz içinde okuma yazma oldukça düşüktü fakat 0 diildi ve 3 mektuptan fazlasını isterdim.. daha bi çok şey daha isterdim fakat bunlar en göze batanlar.. bunları ben bir Atatürk'çü ve Türk biri olarak isterdim ama isterdim.. önceki yorumumda da dediğim gibi.. tarih dersi havasında olmuş ama türkiye'de bir tarih dersi değil!..
Filmin galasına gittim arkadaşlar, biraz daha canlandırma bekliyordum ama neredeyse tamamen arşiv görüntüleri 3 boyutlu fotoğraflar kullanılmış, yeni birşeyler var diyemem ama kullanılan teknikler gayet başarılı. Tamamiyle bir belgesel kıyamında geciyor film. Filmde bilmediğim birsürü detaya değindiler, ara sıra "vay be buda olmuş" dedim kendi kendime. Bu arada müzikler süper diyebilirim. Yabancı örneklerini aratmıyor. Tek eleştirim yönetminin olağanüstü bir savaşı belgesel yapıp, konuşmasında tek cümle Irak savaşından söz etmemesi oldu. Umarım notumu okur... Unutmayın tarih tekerürden ibarettir..!
olağanüstü bir yapım.seslendirmeler ve anlatım çok iyi.ayrıca bu belgeselde anzak mektuplarının çokluğunda şikayet eden arkadşlara 1914 yılında osmanlı türklerinden sadece %7`sinin okuma yazma bildiğini hatırlatırım.anzak mektuplarında anlatılanların bir çoğu türklerin ne kadar cesur,mert ve başarılı oldukları ile ilgilidir.son olarakta insanların milli duygularını şahlandıracak yapımlara belgesel değil propaganda film denir.
türk askerlerinin mektuplarına fazla yer verilemeyeşinin nedeni o zamanlar ülkemizde okuma yazmanın anzaklar kadar yaygın olmayışıydı.belgesel olarak harika bir film olmuş savaşı size çok güzel anlatıyor
tarih bilimine,öğrenimine karşı değilim ama insanlar tarihlerini doğru öğrenmelidir,tarihi yazanlara hak ettiği değer gösterilmelidir, koca filmde atatürk hakkında ne kadar da az bölüm vardı.. izlemeyi düşünüyosanız bir daha düşünün izlemişseniz geçmiş olsun 5/10
Bu belgeseli asla coşturması ve duygularımızı şaha kaldırması için izlemedim.Ama açıkçası savaşın bizim tarafımızdan değilde anzak mektuplarıyla ilerlediğini görmek garip geldi ve hayalkırıklığı yarattı.snaki biz orda yokmuşuz gibi.Gerçi belgeselin adı Gelibolu mu yoksa Gallipoli önce onu öğrenmek lazım...
okuduğum yorumlar genellikle beğenilmeyen bir film olduğunu söylüyor ki ben buna katılmıyorum.mesela anzak mektuplarına çokça yer verildiğinden bahsediyorlar bu okadar önemlimi bu film savaşın ne kadar kötü birşey olduğunu anlatmak için çekilmiştir.yani anzak ya da türk farketmez sonuçta ikiside aynı yerde savaştı ikiside birçok kayıp verdi ikiside zorluklar içinde yaşadı burada sadece bir taraf gösterilseydi zaten tarafsız bir belgesel olmazdı.ikinci olarak mesela o tuvalet sahnelerinin gösterilmesi o zamanki insanların ne kadar zorluklar içinde olduğunu gösteriyor eğer bu film bir sadece bir destan öyküsü olsaydı bunları öğrenemezdik yani bu film bize bilmediğimiz gerçekleri gösteriyor bu film bize mertçe savaşan iki düşmanı gösteriyor zaten bundan dolayı bu savaş büyük bir savaş eğer kaypak insanlarla karşılaşsaydık bu savaş o kadar büyük olmazdı.Aynı yerde hem anzaklar hem türkler yatıyor lütfen eski insanlara saygı gösterelim ve taraflı yorumlar yapmayalım