Prestij
4,6

Şamil Ö.
Şamil Ö.

2 Ocak 2015 tarihinde eklendi
Yorumlarımı okursanız izlediğim filmleri yorumlarken cümlelerim övgü dolu sözlerle başlamaz 'kolay kolay'. Film gerçekten mükemmel. Akıl dolu bir kurgusu ve insanı adeta sarhoş eden bir sona sahip. Chirstian Bale ne kadar usta bir oyuncu olduğunu bu filmde de kanıtlamış. Filmin yapımında emeği geçen herkesi tek tek kutlamak lazım, insanın hafızasına kazınan ve ömür boyu unutulmayacak filmlere kolay rastlanmıyor günümüzde. Edindiği konu bakımından 'başyapıt' diyebiliriz ama bence tam bir başyapıt değil [The Godfather, The Shawshank] gibi. Ama 10 üzerinden 8.5 puanı hak ediyor.
YusufPiskin
YusufPiskin

6 Mart 2015 tarihinde eklendi
"i recently read jonathan nolan's screenplay adaptation of the book, and although i read it in confidence i can safely say that it is an extraordinary and brilliant script. if chris nolan does go ahead and make the prestige, i have no hesitation in predicting it will be his finest movie since memento. i hope that whets the appetite of mr nolan's many admirers, as it whets mine!" christopher priest

"jonathan nolan ın kitabımdan uyarladığı senaryoyu okudum, zaten iyi bir şey olacağından emin olmama rağmen, rahatlıkla söyleyebilirim ki bu senaryo sıradışı ve dahiyane. eğer christopher nolan bu yolda devam eder ve the prestige i çekerse, memento dan bu yana çektiği en iyi film olacağından eminim. umuyorum ki bu film tüm nolan hayranlarının beklentisini karşılar, ha keza benimkini de.. "

şimdi gördüğümüz üzre senaryonun uyarlandığı romanın yazarı christopher priest gayet iyi niyetli bir beklenti içerisinde film hakkında yorumunu yapmış zamanında. ama ben mementodan beri çektiği en iyi film midir değil midir, tartışmasını gerekli görmüyorum. zira following ve memento nolan kardeşlerin tümüyle kendilerine ait filmleri olarak başka bir düzlemde kendi aralarında;batman begins, insomnia ve the prestige** de aynı şekilde birlikte düşünülmelidir, illa karşılaştırılacaksa. ödüllü bir sci-fi romanı olduğunu duyduğum the prestige bu filmin esin kaynağı olarak duruyor. tıpatıp bir eşleştirme yok yani roman ve film arasında. jonathan nolan romanda onlarcası varolan science fictional fikirlerden bir tanesini ele alarak senaryolaştırmış, yeni karakterler eklemiş, kendi imzasını atmış daha doğrusu.

6 yıllık bir uğraş sonucu bu film meydana gelmiş , herhangi bir set veyahut ışık düzeni kullanılmamış/gerek duyulmamış spoiler:
, o izlediğimiz elektrik dalgalı sahneler dışında da hiç bir görsel efekt yok imiş bu filmde. (aslında orda da efekt katmicaklarmış ama tehlikeli olabilir diye yapmamışlar) yani ne demeye getiriyorum , bu film nolan ın en sevdiği ve en iyi becerdiği şeyi "kurgu"yu bir illüzyon olarak ön plana çıkarmak için elinden geleni yapmış. sinema bir gözbağıdır benim olayım da kurgudur diyor chris nolan. bunu filmin başında dikkatle bakıyor musunuz repliğiyle de tasdiklemiş oluyor, ve hatta sinema ve illüzyonun temel ilkelerinin aynı olduğunu (inandırıcılık, aldatma, eğlendirme vs ) da ifade ediyor bir röportajında.

film, dönemi yansıtmada oldukça başarılı. tesla ve edison ilişkisini, sinemanın daha yeni yeni peydah olduğu daha kitlelere hitap edemediği zamanlarda halen en önemli gösteri sanatı olarak görülen sihirbazlık mesleğindeki sonu gelmez rekabetleri, bilimin yeni yeni parladığı zamanlarda hala büyücülük kültünün zihinlere hakim olduğunu (victoria dönemi) vs. başarıyla birarada sunuyor film. ve bunu yaparken "bilim öyle ya da böyle zarar verir" gibi klişe savlara kör göz parmak şeklinde yer vermiyor film, taşıdığı alt metinleri kurgusuyla "anlayana" aktarıyor. bu yüzden birden fazla izlenmesi gerekiyor ki filme tümüyle vakıf olunabilsin. zaten nolan "günümüzde sinema seyircileri sinema diline ister istemez hakim oluyıor, onları yanıltmak için oldukça çalışıyorum" kabilinden kelamlarda bulunuyor, seyirciyi aldatma üzerine kurulu bir film yani bu . kaçırdığımız bişiler var, vaat bölümü dönemeç bölümü ve prestij bölümünü izledik ilk defasında, şimdi bi kez daha gidip işin tricklerine bakmadan rahat edemicem sanırım ben.

spoiler: hangi borden langford düğümü attı , bilmediğini söylerken gerçeği söylüyordu fakat niye kardeşine sormadı, borden tesla yı nerden tanıyordu , ikizi acaba gercekten ikizi miydi yoksa borden de mi teslanın aletine girmişti (bu mümkün değil tabi evet) , yok öyle değilse "tesla sadece bir yöntem benim numaram o değil " gibi bir replik nerden çıktı, agnier borden in gizlice sahnenin altına indiğini görmedi (filmin sonunda ve başında) o halde kaybolduktan sonra neden ortaya çıkmadı gibi gibi sorulara mahal veren filmdir bu ayrıca.
Alp T.
Alp T.

10 Mayıs 2014 tarihinde eklendi
Böyle bir filme denilecek pek bir söz yok. Nolan yine çok başarılı bir film ortaya çıkarmış. Oyunculuklar mükemmel ötesi, kurgulanma gerçekten başarılı ve senaryo ise en az Inception kadar karışık, orjinal ve sonuna kadar merak ile izlettiren, zamanın nasıl geçtiğini fark ettirmeyen bir senaryo. Gerçekten sihirbazlık ile ilgili yapılmış, çok başarılı bir film. Geçen yıl vizyona giren Now You See Me ile benzerlikleri var (çünkü o da sihirbazlık filmi) fakat bu ondan daha da farklı. Hikayenin içinde hikayeyi bozabilen, değiştirebilen ve hatta daha önce hiç görülmemiş şeyleri koyabilen bir film bu. Ayrıca filmdeki Hugh Jackman ile Michael Caine'in oyunculukları filmin en akılda kalan oyunculuklarıydı. Gizem, sihirbazlık ve sürükleyici olan çok başarılı filmleri seviyorsanız, bu filmi izlemenizi tavsiye ederim. 4.5/5
directedbydr
directedbydr

27 Ocak 2013 tarihinde eklendi
Kitabını okumasaydım 5.0 verebilirdim.Ancak önce kitabını okudum ve kitabın muhteşeml
iğinin yanında film sönük kalıyor.
sinema
1 ziyaretçi
24 Ağustos 2012 tarihinde eklendi
Sihirbazligin içine dogru, büyüleyici bir serüvene çikiyoruz. Memento ve The Dark Knight gibi iki harika filmi çekmis yönetmenimiz Christopher Nolan yine farkli, büyülü bir konuya parmak basmis. Iki sihirbazin eski bir dönemde birbirleri ile olan ilginç rekabeti karsimizda. "Gerçekte sihir var midir yoksa gördügümüz her sey gözlerimizin bize oynadigi bir oyun, sasirtmaca midir?" diye soruyor film bize. Fark edemedigimiz küçük oyunlarin, sirlarin bizi yaniltmasi ve daha fazla meraka sürüklemesinin dogurdugu sonuçlar sebebiyle iki sihirbazin birbirlerini kiskanip, numaralarinin sirlarini çözmek , her zaman rakibinin bir adim önünde durabilmek için yaptiklari gizli isler, birbirlerinin gerilemesi, ezilmesi, düsmesine yönelik kurduklari gizli acimasiz planli tuzaklar. Gördüklerimizin ne kadar gerçek oldugunu, gerçeklerin ise aslinda ne kadar dogru oldugunu sorgulayan bir film. Sadece bir perdelik oyun için düsünülen numaralar, yapilan tasarimlar, sadece bir sihir gösterisi ve seyircilerin alkis seslerini duymak için feda edilen asklar, duygular, hayatlar. Kafanizda sorular birakacaktir film mutlaka ama bunlar cevabini düsünürken size zevk veren sorular olacaktir muhtemelen. Sonunda ise sizi iki düsünce ayrimina sürükleyecek film. Yasam-ölüm, gerçek-sihir. Etkileyici büyülü bir filmdi. Izlemeye, görmeye deger 10/7
Ed-WooD
Ed-WooD

22 Kasım 2011 tarihinde eklendi
Gerçekten ilginç bir film.Özellikle sihirbazlık numaralarının arka planlarının anlatılıdığı sahneler çok ilginçti(Hugh Jackman'ın sırtına taktığı mekanizma çok hoşuma gitti)oyunculuklar 10 numara Micheal Caine'e laf yok,çok iyi.Christian Bale de çok iyi,ama Bale'in yardımcısında bir numara olduğu belliydi.Arşivde bulunması gereken filmlerden biri.Tekrar tekrar izleyebilirim.
Spike
Spike

7 Ekim 2011 tarihinde eklendi
Film basarili senaryosuyla, Christopher Nolan gibi süper bir yönetmenle ve Hugh Jackman in ve Christian Bale in kaliteli oyunculuklariyla kesinlikle arsivinizde bulunmasini gerektirir
brida
brida

23 Temmuz 2011 tarihinde eklendi
Christopher Nolan'ın beynini seviyorum :) Sinema ona çok şey borçlu.iyi ki var!Bu adam ne yapsa izlenir.Nokta :)
Engin Yüksel
Engin Yüksel

29 Temmuz 2012 tarihinde eklendi
bu film muhteşem kurgusu harika oyunculuklarıyla çok iyi bir kaç noktada kurgu hatası var dediğiniz anda devam eden sahneleriyle hemen o boşlukları dolduruyor 9/10
deckard76
deckard76

18 Haziran 2011 tarihinde eklendi
Zekice yazılmış bir senaryo,zihin pratiği yaptıran kurgu oyunları ve çok başarılı oyunculuklar.Teknik olarak kusursuzluğu eklediğimizde zevkle ve ilgiyle izlenen dört başı mamur bir yapım çıkıyor.9/10
shiro02
shiro02

13 Haziran 2011 tarihinde eklendi
mukemmeldi.son 15 dakikada oldugum yerde kaldım.ölmeden önce mutlaka izlenmesi gereken bi film..
-Ecem-
-Ecem-

10 Haziran 2011 tarihinde eklendi
9 / 10.
Baştan sona çok ince detaylarla süslenmiş..

Siz sırrı çözmek değil, kandırılmak istiyorsunuz..
mcjanjanli
mcjanjanli

29 Nisan 2011 tarihinde eklendi
izlemekte çok geç kaldığımı düşündüren flim çok şey kaybetmişim gibi hissttirdi çpk etkileyici hiç beklenmedik bir son..kesinlikle arşivinizde bulunmalı derim..
Yasemin K
Yasemin K

15 Şubat 2011 tarihinde eklendi
cristopher mükemmel bi yönetmen gelmiş geçmiş en ii filmlerden biri christian bale muhteşemdi..:)
aktas4161
aktas4161

1 Şubat 2011 tarihinde eklendi
bu film daha yeni izledim ama şimdiye kadar izlediğim en iyi 10 film den biri kesinlikle izleyin 9/10