lemassacre
25 Ekim 2005 tarihinde eklendi
Defalarca seyrettigim ama hicbirinde sIkIlmadigim harika bir film.29 sene once hayata gecirilmis olsada ozamanin sartlarina nazaran son derece mukemmle gorsellik ve gerceklik...Kesinlikle seyredilmesi gereken islamiyetin Dogusunu anlatan ender yapit.
İslamiyet'in doğuşunu en gerçekçi ve etkileyici biçimde anlatan eşsiz bir yapıt... Oyuncuların her biri rollerini mükemmel oynamışlar (gerçek sanatçılık bu olsa gerek! rollerde en ufak bir eğretilik yok!)... Hz.Hamza rolünde Anthony Quinn'den başkası olamazdı herhalde. Bana göre Quinn filmografisinde çok önemli bir yerdedir "Çağrı". Kurgu mükemmel! Filmin müzikleri, esasen seyirciyi elde etme anlamında çok büyük bir risk oluşturan "süre uzunluğu" noktasında devreye girerek, yükselen ve alçalan nabzı çok iyi takip ederek, sahnelerle muazzam bir bütünlük oluşturmuş... Buradaki yorumlardan ortaya çıkan etkileyici sahnelerin sayısı burada yer alanlardan daha fazla... Hz.Hamza'nın avdan dönüşünde "Hamza geliyor!" nidaları sonrasında at üzerinde silahlarını kuşanmış bir biçimde verdiği heybetli görüntü ne müthişti! Mağara ağzında yuva yapan güvercin ve ağ örmüş örümceğin, Mekkeli takipçilerle birlikte aynı karede verdiği görüntü de öyle! Peygamber'in üzerinde bulunduğu devenin insanların arasından geçerken, onların deveye ve tabii ki üzerinde bulunan Peygamber'e tebessümle bakarken gözlerinden yansıyan parıltılar ve bu parıltılardaki saygı, huzur, sevinç ve samimiyet ifadeleri (basit filmlerde kameraya el sallayan ve sırıtan kalabalıkları düşünüyorum da!)... Demek oluyor ki figürasyon da ciddi bir iştir ve alelade, es geçilecek ve herkes tarafından yapılacak bir formalite unsuru değildir... Bir başka sahnede Hz.Hamza, inşaatta bizzat çalışan Peygamber'e (aslında onun filmdeki varlığını çok profesyonel bir biçimde her saniye yansıtmasını ve seyircinin Peygamber'in her an orada olduğuna inanmasını beceren kameraya) yaklaşır ve sevgi ve şefkatle yorulduğunu, bırakması gerektiğini söyler (ne de olsa amcasıdır), o sırada Kitaro'nun etkileyici new age tarzını anımsatan derinden gelen ve ulvî bir uğultuyu andıran ezgi, seyircinin ürpermesine sebep olur, ama korkudan değil, heyecandan... Bu tür onlarca plan filmin sonuna dek sürüp gider ve hiç sıkmaz, yormaz, sürenin uzunluğuna rağmen...
kesinlikle mükemmel bir film... hele müzikleri yokmu? bir müzik bir filmi ancak bu kadar güzel tamamlayabilir... muhteşem yapmış kim yapmışsa... nerdeyse islamla özdeşleşmiş bir müziği var... islamla alakalı bir şey duyduğunuz zaman fonda mutlaka bu film vardır... merak ediyorum acaba bu müzik yokken ne yapıyorlardı?!?
Gerçekten az yorum var diyen arkadaşlar sesleneyim, temmuz 2004’ den önce bu film siteye konmamıştı. Bende dahil olmak üzere bağzı duyarlı vatandaşlar biraraya gelerek site yönetiminin uyandırılması sonucu bu eksiklik giderildi , yoksa sinemayı seven bir insanın bu filmi sevmemesi mümkün mü arkadaşlar . Bugün yapılan bir sürü abuk sabuk filmin yanında bu filmin değerini anlat anlat bitmez. Şunuda söyleyeyim filmde bir kere bile peygamber gözükmemesine rağmen peygamberin varlığının eksikliğinin hiç hissedilmemesidir, ayrıca müziklerinden oyunculuğuna senaryosundan(tarihi çarpıtmayacak şekilde yazılması ayrı bir önem veriyor bu filme) yönetmenine kadar dört dörtlük bir film. Herkese tavsiye ederim.
gerçektende az yorumun olması üzücü bende zaten arkadaşların kendi sayfalarına bakarken denk geldim...bütün yorumlarında belirtmiş olduğu gibi gelmiş gerçmiş islamiyeti en iyi şekilde yorumlamış filmdir bu film..ayrıca hz. Hamza rolündeki anthonny quinn her filminde olduğu gibi mükemmel ama buradaki en büyük güzellik bence filmin bi yanlışlığa düişülmeden çekilmesi olmuştur herhalde...yani truva gibi filmlerin çekilsdiği günümüzde bence tarihi bildgiler çarpıtılıyo ama bu filmde dinimizin güzellikleride bence gayet güzel bi biçimde başarılı şekilde izleyiciye aktarılmış....ayrıca filmin savaşlarıda hiç eksiksiz olarak aktardığınıda düşünüyorum...bende bu filmi ilk defa küçük yaşımda izlediğim için anthonny quınni müslüman sanmıştım....sonradanda düşündüm ki demekki sinemada bence bi sanatt....kısacası10/10
islamiyetin doğuşu ve yayılışı ile ilgili hem de epik tarzda çekilen en sağlam film. oyuncuların performansları mükemmel. kurgusu çok başarılı. birçok dini film izledim, Çağrı gibi insanı etkileyen, gerçekçi, ayakları yere sağlam basanını görmedim. HZ. Muhammed'in Medine'ye hicreti sahnesi, müslümanların onu bekleyişlerinde heyecan en çok etkilendiğim sahne. üstelik bekledikleri insan bir karede bile görünmeden bu etkiyi verebilmiş yönetmen. çok başarılı bir film.