Yıldızlararası
4,6

muss66
muss66

29 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Kabul edelim Nolan'ı hepimiz seviyoruz. Dolayısı ile filmlerini yorumlarken de çok objektif olamıyoruz. Ayrıca Nolan filmlerinin uyuşturu etkisi yapan ve ritmi yükselten bir de soundtrack etkisi var ki bu da kurgudaki sorunları görmezden gelmemize neden oluyor. Filmden öyle bir coşku ile çıkıyoruz ki film ilk etapta bir başyapıt oluveriyor. Ve filmi 2001 space odyssey le kıyaslıyoruz :). Uzay ve fiziksel gerçeklik üzerine Gravity'ye de yanaşamıyor malesef. Hatta kendi filmografisi içinde Memento'nun üzerine çıkabilen bir film daha göremedik Nolan'dan. Ama abimiz kesinlikle mükemmel bir yönetmen ve hazırladığı bu doyumsuz deneyimleri tekrar tadabilmek için 2 yıl beklememiz gerekiyor malesef. Bu filmde zamanla yerini bulacaktır diye düşünüyorum.

spoiler:

Filmde beğendiğim yerler,

Bilim tek başına yeterli degildir, inançta lazım.

Zamanda görecelik kuramı, astronotun yaşlanmış kızıyla konuşması.

İnsanoğlunun zayıflıkları; elverişli olmamasına rağmen gezegen musait buyrun sinyali göndermesi.

Filmin başında kızın odasında ceyran eden olaylara yine mi seçilmiş kişi yapma Nolan derken, sonra haa bundanmış deyip büyüksün abi noktasına gelmek.

Zaman ve boyut algısını aşıp evrimleşmiş varlıkları (uzaylıları) yine insan olarak tanımlanması.
(Bence bu fikir bile başlı başına devrim, muhteşem, umarım daha önce kullanılmış bir fikir değildir.

Birde “adam and eva” göndermesi yapılan son kısım, önce dünyaya adem gönderiliyor, havva da sonradan geliyor. Ama bizim bilmediğimiz yada yanlış bildiğimiz meğerse adem ölünce dünyaya yeni bir adem gönderiliyormuş.

Filmde beğenmediğim yerler,

İnox buzdolabından robotlar.
Hatta robotun kolunu kullanması gereken sahnelerde demir bir çubukla işi çözmeleri hatta kompozisyonu mecburen yakın çekimlerle geçiştirmeleri baya gerçekçi ve minimalist olmuş:) Ayak tabanı olmayan bu robotların buzlu yüzeyde dünyadaki yerçekimden daha az bir ortamda kuğu gölü balesi yapmasıda oldukça cool bir yaklaşımdı.

Uzay zamanı bükme açıklamasını katlanan kağıt ile yapmaları baya yenilikçiydi :

Yörünge ivmesini kullanmak adına olay ufkundan motor itiş gücüyle uzaklaşmalarını ayakta alkışlayacaktım ama sinemada katılan olmayınca cılız bir alkış olarak söndü:

Her gezegende dalgalanan çubuklu yıldızlı anlı şanlı amerikan bayrağı mı? Anladık ne mutlu amerikanım diyene.

Karadelik deneyimleri; Abi Hawking in açıklayabildiği fizik kuralları kara delikte bitiyor ne yazayım bu kısma, -Jonathan işte burada coşabiliriz sen uç ben çekerim kardeşim.

Zayıf diyalog ve karakterler. Ha birde filmin eksiklerinden biri Christian Bale idi, alışmıştık kendisine.

"Takılma abi film bu" gibi açıklamalara katılmıyorum. Filmi anlatırkan fizik kuralarını önemsiyorsan bu tüm filmde olmalı bence, Prestij’de de böyle yapmıştı kalbimi kırılmıştı. Peki niye 5 yıldız diye soruyorsanız, kendisi çalışkan öğrencimizdir, seviyorum kendisini ve 4,5 ten 5 veriyorum:

Bence kesinlikle izlenmesi önerilmesi gereken bir film ama bir başyapıt değil kanımca…
Ogulcan B.
Ogulcan B.

28 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Karmakarışık,kafa karıştırıcı,etkileyici,şaşırtıcı ve son zamanların en iyi filmlerinden biri Interstellar.Açık söylemek gerekirse bilim-kurgu filmlerini pek sevmem,zaten bu filmi de sırf Nolan filmi diye izlemek istedim ve resmen sinemadan şok geçirmiş ve fazlasıyla etkilenmiş bir şekilde çıktım.Filmin gerçeklerle ne kadar örtüştüğü veya filmde uzayla ilgili gerçekle örtüşmeyen detaylar umrumda bile değil,çünkü bu film bir belgesel değil bir kurgusal hikayeyi anlatıyor,bu yüzden filmi izlerken mümkünse hata aramaya çalışmayın,onun yerine bütün konsantrasyonunuzu filme verin ve filmi dikkatlice izleyin çünkü gerçekten karışık ve bolca detay içeren bir film.Öncelikle şunu söylemeliyim ki filmin ilk yarısı bittikten sonra tatmin olmadım,hatta baş karakterin bir anda o olayın başına geçmesini saçma buldum,ayrıca baş karakterin bir anda uzaya gitmesini de çok oldu bittiye getirilmiş hissine kapıldım; fakat filmin ikinci yarısı o kadar şahane ve şaşırtıcı ki filmin ilk yarısındaki bütün olumsuz düşüncelerim mıhlanarak kayboldu.Film evet bir bilim-kurgu filmi ama dramı da oldukça iyi işlemiş Nolan kardeşler,C.Nolan'ın diğer filmlerinin aksine bu filmde dram oldukça güçlü bir unsur filmde.Özellikle baş karakterin çocuklarını yıllar geçtikten sonra izleyip ağladığı sahnede tüylerim diken diken oldu tabi bunda Matthew McConaughey'in de harika oyunculuğunun katkısı var.Filmde çok fazla bilimsel terim var ve açıkçası solucan deliği veya karadelik hakkında pek fikir sahibi bir insan değilim o yüzden filmi izlerken biraz fazla bilimsel terim içinde boğulduğumu hissettim diyebilirim fakat filmin senaryosu o kadar harika ki detaylar o kadar güzel filme serpiştirilmiş ki filmin sonunda resmen "yok artık" dedim,zaten Nolan'ın Batman serisi haricinde filmlerinin senaryolarının geneli insanı şaşırtmaya endekslidir ve Nolan çoğu filminde olduğu gibi bu filminde de seyirciye adeta bir tokat savuruyor ve seyirci filmin sonunda affalıyor adeta,filmin sonu gerçekten çok iyi bağlanmış ve filmdeki detaylar da çok güzel ve etkileyici bir şekilde birbirine bağlanmış.Filmin müziklerine de ayrı bir parantez açmam gerekiyor çünkü bence hiçbir Nolan filminde olmadığı kadar etkileyici ve duygu yüklü soundtrackler var filmde ve filme resmen ayrı bir etkileyicilik katmış bu Hans Zimmer imzalı soundtrackler.Intersellar'ın Gravity'den çok daha iyi bir film olduğunu da söylememe gerek yok heralde.Oyunculuklar zaten çok başarılı özellikle Matthew McConaughey dram yüklü sahneler de çok iyi bir iş çıkarmış.Film,çoğu Nolan filminde olduğu gibi bir değil birkaç defa izleyerek anlaşılabilmesi daha kolay bir film olacaktır,gerçekten anlaması oldukça güç bir film.Çok uzun süresine rağmen bir an bile sıkılmadım,aksine hep merakla heyecanla izledim filmi,hatta film daha uzun olsaymışta yine sıkılmadan izlerdim heralde,o derece sürükleyici ve heyecanlı bir film.Filmin görselliğine de ayrı bir parantez açmak gerekiyor çünkü filmin uzay tasviri vs. çok başarılı resmen insan aklının kavrayamayacağı yerleri tasvir etmişler filmde.Ayrıca filmi 3D izlemek isterdim ama sanırım sadece IMAX 3D şeklinde gösteriliyor.Son olarak ben filmi çok beğendim,seyirci için çok farklı bir tecrübe Interstellar,kesinlikle son zamanların en iyi ve en etkileyici filmlerinden biri,gidip kesinlikle sinemada bu filmi izlemenizi tavsiye ederim.

8.5/10
TC Gökhan Y.
TC Gökhan Y.

Takipçi 1 değerlendirme Takip Et!

27 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Film bize ve insanlığa kendi geleceklerini nasıl yok ettiklerini ama insan zekasının ,doğru kullanılırsa bizi nasıl kurtarabileceğini anlatan oldukça bilimsel bir film...Bence bilim-kurgu açısından oldukça doyurucu ve ilham verici...
sinema
1 ziyaretçi
25 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Uzun zamandır izlediğim en gerçek bilimkurgu. Ufak tefek kusur kadı kızında da olur. Hatta ben de mükemmel değilim :)
Arif G.
Arif G.

25 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Belgesel niteliğine de ara sıra bürünen, çoğu kişiyi sıkabilecek nitelikte fizik ve hatta kuantum fiziği bilgisi kullanılan ancak bunun yanında eşsiz bir film olduğu da tartışma götürmez bir yapım. "Bu filmi ancak Christopher Nolan çekebilirdi" diyebiliriz çünkü bu kadar bütçeyle böyle riskli film çekmek her kişinin karı değildir. Ufuk açıcı ve orijinal bir film. 120 IQ'nun altına gitmelerini tavsiye etmem :)
Alp Turgut
Alp Turgut

24 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Interstellar / Yıldızlararası"yla zaman ve mekanın ötesine geçebilecek tek şeyin sevgi olduğunu daha önce yapılmamış mecazi bir dille seyirciye sunan Christopher Nolan, sadece yılın en iyi filmine değil; aynı zamanda yeni bir bilim kurgu başyapıtına imza atıyor. Görsel efektlerin minimum düzeyde kullanılmasına rağmen nefes kesen kara delik ve soluncandeliği tasarımlarıyla bir ilki gerçekleştiren film, eski tekniklerle çekilmesiyle de "2001: A Space Odyssey" gibi başyapıtların izinden gidiyor.
Buzlu D.
Buzlu D.

24 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Tam bir hayal kırıklığı. Herhalde Nolan aradan epey vakit geçtiğini düşünerek 2001 Space Odyssey tarzında destansı bir film yapmaya niyetlenmiş, esinlenmiş, denemiş ama olmamış. izleyenler anımsayacaktır 2001 de de uzun sahneler vardır Yıldızlararası'nda olduğu gibi. 2001 deki uzun sahneler görsel öğeleri ile anlam kazanırken Yıldızlararası'ndaki uzun sahneler dizi filmlerdeki gibi nasılsın sorusuna gelecek cevabı beklemekle geçiyor. Ayıp olmasın filmin hikayesine vasat diyim ama bir Nasa üssü sahnesi var ki o seti, dekoru kurgulayana sorasım geliyor hiç mi sci/fci izlemedin diye. Adamlar sıradan mahalle demirci ustası gibi çubuk elektrotla kıvılcımlar altında Apollo benzeri bir uzay aracı inşa ediyorlar. Ya uzay gemisi inşaatını kıvılcım olmadan anlatamayacak kadar kıtlar veya seyircinin kıvılcım olmadan anlayamayacak kadar kıt olduğunu düşünüyorlar. Bilim kurgu filmlerini çoğunlukla içerdikleri yaratıcılık açısından hep hayranlıkla izlemişimdir. Kolay değil sabah akşam görmeye alışık olmadığımız araç, gereç ve mekanları yoktan yaratıyorlar. Ne yazık ki Yıldızlararası'nda etkileyici bir yaratıcılık yok. Uzay gemileri bizim Dünyayı Kurtaran Adam'dakinin bir model üstü herhalde. Bilim kurguda mantık aramak yersiz ama insanlığı başka bir gezegene taşıyacak silindirik bir uzay aracı yapıyorsan beyzbol topunun katedeceği mesafeden daha büyük bir çapı olsun.Neticede film bu ''abi küçük olsun taksidini ödeyemeyiz'' gibi bir durum yok nasılsa. Ha amaç fırlatılan beyzbol topunun sahanın üstündeki evin camını kırmasıyla uzay gemisini silindir şeklini gözler önüne sermekse biraz daha yaratıcı olunması sinema sanatı için daha faydalı olacaktır. Toz fırtınasında otomobilin içinde oldukları bir sahne var belli ki dışardan biri kürekle kum atıyor.Az bir özen olsa memnun olurdum valla .Geri kalan uzay görüntüleri için bir şey demeye gerek yok zaten hepsi belgesellerde var.
Nolan ağırlığı olan bir film yapim demiş ama Cooper (Matthew McConaughey) hani o herşeyi bilen, beceren, bıyık altından gülen mucizevi amerikan deniz piyadesi karakterini anımsatan tip ile hiç oturmamış. Cooper karakteri bu filmden ziyade Mission to Mars gibi bir filmde daha iyi yer bulur. Diğer karakterlerden söz etmeye gerek neticede yönetmen şöyle oyna böyle oyna demiş oyuncu da oynamış. Ama hikaye o kadar zayıf ki oyuncuların emeğine yazık olmuş.
Bu sezon uzay temalı iyi bir bilim kurgu hayal oldu herhalde.
UlqUlq
UlqUlq

24 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Film hakkında pek çok araştırma yazısı vardır, ben bilimi seven sade izleyici olarak gözlemimi paylaşayım; filmin ilk yarısında "görecelilik" kavramının filmde kullanımının saçmalığından yakınanlar dahil herkes son sahne, son ana kadar soluksuz izledi filmi. Çok güzeldi.
Onur Y.
Onur Y.

23 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Uzayan bir iki sahne hariç her anı gercekten nefis. Olumsuz yorum yapanlara kulak asmayin. Sırf görsellik için bile seyredilir. Biletin her kuruşu helal olsun.
Mehmet Ö.
Mehmet Ö.

21 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Christopher Nolan der geçerim başka bir şey söylemeye gerek yok zaten :)
DAVUT D.
DAVUT D.

21 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Anlaşılması zor bir film. Uzay bilimi üzerine özellikle de yer çekimi ve zaman kavramı ağırlıklı diyalogları anlamak zor. Evrende kara delik açabilen ve filmde Onlar diye adlandırılan güç nedense Dünyayı küf toz bulutundan kurtaramamış. Film,şaşırtıcı gelişmeler ve final içeriyor. Uzun süresine rağmen sıkmayan tam olarak değerlendirebilmek için bir kez daha izlemenin gerektiği, çok zor bir bilimsel mantığın ya da mantıksızlığın olabildiğince sinemasal aktarımı.
Hüseyin Akbaş
Hüseyin Akbaş

Takipçi 1 değerlendirme Takip Et!

15 Aralık 2014 tarihinde eklendi
Kesinlikle son yıllarda izlediğim en muhteşem filmlerden biri. 3 saatlik film nasıl bitti anlamıyosunuz bile. herkesin gitmesini, sinemada izlemesini şiddetle tavsiye ederim.
Mehmet E.
Mehmet E.

18 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Sahte bilim olmasa..

Ne yazık ki, filmin tek yapımcısı Kip Thorne gibi bir bilim insanı değil. Asıl yapımcı Christopher Nolan'ın hayal gücü de, filmde büyük bir etkiye sahip ve ne yazık ki bu hayal gücü, sahtebilimi de beraberinde getiriyor. Film en sonlara doğru, bilimden tamamen koparak sahtebilimin sınırlarına giriyor. En basitinden "sevgi", fiziksel bir kuvvetmiş gibi tanımlanarak fiziğe dahil ediliyor. Fakat bu, muhteşem bir saçmalık. Duygular, fiziksel kuvvetler değildir. Elektrobiyokimyasal etkileşimler sonucunda oluşan algılardır. İstediğiniz kadar aşık olun, hiçbir kütleçekim alanına etki edemez, hiçbir elektromanyetik alanı değiştiremezsiniz. Bu sadece sizin hissettiğiniz (ve belki görünümünüz/davranışlarınız sayesinde dışarı yansıttığınız) bir algıdır. Ancak filme göre sevgi, bir kuvvet olarak kullanılarak fiziksel dünyaya etki edebilen bir araç olarak gösterilmiştir. Hatta 5. boyutu kontrol ederek alt boyutları yönetmenin "sevgi" ile yapabileceği ileri sürülmektedir. Gerçekten mi? Başka hiçbir şey bulamadınız mı?
ozkanates2
ozkanates2

17 Kasım 2014 tarihinde eklendi
Imdb 9,0 mümkün değil. Filmin yazarı ve yönetmeninin Batman serisinden gelmesi gayet açıklayıcı çünkü filmin hem diyalogları hem de olay örgüsü bunun biraz daha cilalısı. Diyalogların zayıflığından oyunculara hareket sahası kalmamış, o yüzden oyunculuk zayıf demeyeceğim. Yine de McConaughey'in oyunculukla dikkat çektiği bir film hatırlamıyorum. Burada da depresif ama cin fikirli Amerikan kahramanından öte bir rolü yok. Anne Hathaway içinse tatlı ve kırılgan bayanı oynamaktan rol yapmaya sıra gelmiyor. Oysa çok daha iyi perfermansları olan bir oyuncu. Filmde olay örgüsü pek çok ilgisiz ve bağlantısız detayla yürüyor. Buna rağmen filmin ortasında sonunu tahmin ettim çünkü film klişelerle gidiyor. Efektler konusuna gelince, anladık artık, parasını yatırınca her tür görüntü bilgisayardan çıkıyor ve bu artık ilginç değil. Bilimsel konulara değinmesi bir artı olarak belirtiliyor ancak bunlar yeni bir şey söylemeyen sığ bilgiler. Sadece olayların bağlandığı sondaki sahne hariç, uzay-zaman sürekliliğiyle ve tasavvufla ilgilenenler için o gerçekten güzel bir görselleştirme olmuş. Bana göre Promethues ve Yerçekimi'nden sonra Yıldızlararası, alakasız puana sahip üçüncü uzay filmi. Gene de kötü bir film değil, hızlı temposuyla imdb 7,5 puanlık çizgi-roman tadında bir filme 3 saatini yatırmak isteyenler için uygun.
clint-eastwood86
clint-eastwood86

17 Kasım 2014 tarihinde eklendi
YILDIZLARARASI gerçekten bütün yıldızları hakediyor.NOLAN kardeşler bütün yıldızları hakediyor.Yaptıkları her filmle beni etkilediler.Artık bir filmde yönetmen Christopher NOLAN yazıyorsa gözüm kapalı o filmi izlerim.Öncelikle filmin müzikleri muhteşem son zamanlarda ki en iyi film müziğiydi.Bana göre Matthew McConaughey bu filmle birlikte son zamanlardaki oyunculuklarıda dahil su anda en iyi erkek oyuncu olmuştur.Aile,zaman,dünya,uzay,gezegen,evren konularını usta işi bir senaryo ile harmanlayıp zeka sınırlarını zorlayan müthiş bir filmdi.Bu filme sinemada izlemiyorsanız başka bir filmide izlemenize gerek yok...