Körlük
3,2

rudeonerudeone
rudeonerudeone

10 Haziran 2015 tarihinde eklendi
Saramago beğendiğim ve eserlerinden bazılarını okuduğum, önemli bir yazardır. Belki de en bilinen (filmin de katkısı ile) kitabı "Blindness"ı ise okumamıştım. Kitabı ile karşılaştırma yapma durumum olmasına rağmen tahmin ediyorum ki, hatta eminim ki kitabından çok daha vasat bir film olmuş. Yazar da bu şekilde mi işlemiş bilmiyorum ancak film ile ilgili en dikkat çekici eleştirilerim şunlar: Karakterler çok çok uzak geldi bana, tamam sempatik gelmelerine gerek yok ancak bu kadar da antipatik olmasalardı daha iyi olurdu. Pek mantıklı olaylar yaşanmıyor baktığımız zaman. Özellikle karantina döneminde, tamam insanlığın acziyeti vs. gibi konular hakkında konuşulabilir, ancak karakterlerimizin bu kadar mantıksız ve saçma işler yapması, bir türlü filmin içine girememe neden oldu. Her zaman söylerim, ne kadar fantastik, ne kadar bilim-kurgu, ne kadar korku, komedi vs. her neyse, tüm filmler için geçerli bulduğum bir şartım vardır. O filmi izlerken sürekli "Neden şunu yapmadı?", "Bunu çok rahatlıkla başarabilir ancak neden başarmadı?" gibi (biliyorum izlemeyenler için biraz anlamsız geliyor şu aşamada) sorular beliriyor ise zihnimde, o filmi o saatten sonra beğenmem gerçekten oldukça zor. Tekrar ediyorum, isterse dünyanın en fantastik, en bilim-kurgu filmi olsun. Her zaman "akıl-mantık" dediğimiz o birincil şart sağlanmalı. "Blindness" her ne kadar önemli ve konuşulması gereken konulardan bahsediyorsa da, sinemasal anlamda, kaliteli oyuncu kadrosuna karşın, başarılı bulmadığım ve açıkçası belli kısımlarında sıkıldığım bir film.
nonself
nonself

27 Ağustos 2009 tarihinde eklendi
Blindness (2008)??Âb gûndür günbed-i devvâr rengi bilmezemYa muhit olmuş gözümden günbed-i devvâre su?? *Körlük bana merhum Cemil Meriçi hatırlatır. Bunca farklı görüye sahip üstadın gözün körlüğünü zillet olarak tanımlayışı gözlerine hepimizden daha fazla ihtiyaç duyuşundan olsa gerekti. Hangimiz onun kadar okuyorduk ki? Ama asıl kayda değer olan ise Üstadın, üstüne bir de felç olduktan sonra dinginleşmiş, öfkesini içine çekmiş olmasıydı. Bir noksanlığın uç noktasından sonra, kat be kat katlanmasından sonra gelen suskunluk ve huzur hali'Bu hal nasıl bir bilinçle örtüşür bunu anlamak oldukça güç. Blindness filmindeki sunum kargaşası içinden basit ayrıştırmalarla pekala çıkılabilirdi. Ama körlük halinin sahip olduğu sembolik form, bu kavramı deşmemize olanak sağlıyor. Filmde bu yönde zekice bir tasarım olduğu söylenebilir; geçici körler, gözleri gören bir kadın ve gözleri doğuştan görmeyen biri iyi diğeri kötü iki adam. Bu çoklu değini, insanoğlunu ?düşünen bir hayvan? betimiyle körlük çerçevesinde kötülememize yetiyor. Gözleri gören kadın, tecrit edilmiş enfeksiyonel körleri gözlemlerken, insanoğlunun çıplak, ilkel ve hayvani taraflarına acımaktadır. Toplumdan hükümet zoruyla soyutlanmış bu insanlar kapalı ve kısıtlı bir alanda birlikte yaşayabilmenin kurallarını gelişi güzel yerleştirmeye çalışmaktadırlar. En baştan, yeniden başlatılmış bir birlikte yaşama normu, izleyici için şaşırtıcı olmayan sonuçlar doğuruyor. Çünkü kötüler kötücül karakterlerinin izinden giderek, normal yaşamdaki gibi fitne çıkarmakta zorlanmıyorlar. Yine silahları bellerinde, çakıları yenlerinde'Burada kayda değer bir anekdot olarak, kötüler safındaki doğuştan kör fakat, çevre algı ve sezileri güçlü olan kişinin herkesin körleşmesiyle birlikte borsa değerinin artmasını verebiliriz. Normal yaşam saydığımız gündelik yaşamımızda kendisi pekala ?feda edilebilir? birisi ise de herkesin kör olduğu bir yerde vazgeçilmez bir insana dönüşüyor. Bu durum bize, simgesel dünyaya köküne kadar abanmış insanoğlunun subjektif değerler şablonu hakkında ipuçları veriyor. Filmdeki enfeksiyon kapmış ve kör olmuş iyi insanlara gelince, onlarda da harikulade bir değişim, duygusal bir panik, zaptedilemez ataklar göremiyoruz. Sanki böyle bir durumu bekliyorlarmış gibi sakinler, biraz üzgün ve öfkeliler o kadar. Neden böyle? Acaba herkes kör olduğu için mi? Halbuki görü, bir kez öğrenildiyse ondan feragat etmenin mümkün olmaması, yokluğunda insanın çıldırması gerekmez mi? Bu çıldırı noktası, üstüne abanıldığında ya delirtmeli, ya da hapsedilmiş bir ruhun küskünlüğü gibi içe çekilmeli insan; beklentiler içe çekilmeli, hırslar, öfkeler, sevinçler? Bu dinginliğe erişmeden ?beyaz bir körlüğe? sahip olunamaz kanımca. ? * Fuzuli'nin gökyüzünü gözyaşı renginde görmesinin nedeni elbette aşk ve hasretti. Modern kentlerin (yoksa taş yığınları mı?) sonsuz ihtiyaç sahibi, kısıtsız edinimli bireylerini her şeyi beyaz görmeye iten viral bir enfeksiyon muydu? Yoksa farkedemediğimiz başka bir şey mi vardı? Blindness; City of God, The Constant Gardener gibi filmlerden tanıdığımız Fernando Meirelles'ın yönetmeliğini yaptığı, Julianne Moore ve Gael Garcia Bernal'in barındıran 2008 yapımı bir film. Filmi, finaline kadar körlük hakkında kurgulamalar yaparak sıkılmadan izledim. Fakat körlük haline ilişkin psikolojik ögelerin ve finalin zayıf bir anlatımla verildiğini kendi hesabıma söyleyebilirim.
Barlas Omay
Barlas Omay

2 Kasım 2009 tarihinde eklendi
Arka Bahçe felaketi mi? O filmde de bir kusur bulmayın artık ya.
kadir503
kadir503

8 Temmuz 2008 tarihinde eklendi
Merakla beklediğim yapımlardan. Cannesta çok ilgi görmüştü. Meirelles sanıyorum yine yapmıştır!
sarpcore
sarpcore

6 Eylül 2009 tarihinde eklendi
Fernando Meirelles çok beğendiğim bir yönetmendir.Bu filmdede yine iyi iş çıkarmış.Film bir kitap uyarlaması.Kitabı okumadığım için bir şey diyemiyicem ama senaryo çok tamin edici değil.Filmin atmosferi işleyişi olumlu gözüksede,ne oldu ve nasıl bitti sorusu havada kalıyor.Gerçi bu soruyu aramak gerekirmi oda tartışılır ama o zaman körlükle ilgili film yapmaya gerek kalmaz.Yani zaten bir şey söylemeyeceksen bana nasıl başladı nasıl bitti diye,o zaman hiç karantina olayına girme filmi hapishane filmi yap olsun bitsin.Filmin dış mekan sahneleri çok güzeldi.Yıkık dökük şehir atmosferi ve dış çekimler çok başarılı.İsyan çıkarılması,kadınların istismarı ve Julianne Mooreun durumu zayıf bir senaryo gereği gibi.Fernando Meirelles dediğim gibi çok beğenirim ve cidden iyi bir yönetmendir.Bu senaryo onun elinde değilde başka birinde olsa bu denli etkisi olmazdı büyük ihtimalle.Sonuç olarak senaryo eksikliklerine rağmen filmi beğendim.
birakin-gitsin55
birakin-gitsin55

28 Temmuz 2010 tarihinde eklendi
ii bir fiLm...
omurkomur
omurkomur

2 Ocak 2009 tarihinde eklendi
son derece başarılı resimler ve geçişler var..evet zaman zaman zor ve yavaşlayan bir tempo ama gerek sembollerle gerekse konusuyla düşündüren bir film..oyuncular çok iyi..AMA bu film daha 'derin' ya da 'uzun' bir finali hakediyor bence
Özay D.
Özay D.

9 Haziran 2009 tarihinde eklendi
Kimler vermiş bu 7.4 lük beğeni oranını artıracak oyu merak ettim doğrusu. (ben 4 verdim)Aynı tarz olan "28 gün sonra" filmi vardı hani süper ben çok beğenmiştim, devamında çekilen "28 hafta sonra" çok kötüydü ya, bu ondan da kötü. Neresi kötü diye yazmaya başlasam epey sayfa sürer ve ayrıca değmez. Tam bir hayal kırıklığı yani
jemal-1081
jemal-1081

16 Şubat 2010 tarihinde eklendi
fragmanını izlediğimde enteresan senaryosu hoşuma gitmişti ve filminde güzel olacağını düşündüm.senaryosunun bu kadar saçma ve bu kadar eksik olduğunu görünce yanıldığımı anladım.mantığa uygun olmayan bir çok olay gerçekleşiyor farklı olmasına rağmen vasat bir film.izlerken en çok sinirlendiğim film diyebilirim.ne hikmetse bütün dünya kör oluyor ama bir kadın olmuyor.eğer filmde böyle birşey oluyorsa bunun nedeni de verilmelidir bu ne saçmalık.5/10
k1nkkonk
k1nkkonk

26 Ekim 2009 tarihinde eklendi
insanların %99 una yayılan geçici bir körlük virüsünü konu eden bir film. ilginçti ama fazla güzel değildi
ccnp
ccnp

8 Mart 2009 tarihinde eklendi
İzleyin derim..Tavsiye ederim..
9musalar
9musalar

29 Kasım 2008 tarihinde eklendi
filmi bugum bursa ipek yolu filim festivali sayesinde izledim son zamanlarda izledigim en iyi filimdi diye bilirim filimden ciktiginizda filimin etkisi hala uzerinizde kaliyor. bazi mantiksizliklar goz ardi edersek cok kaliteli emek harcanmis bir flim kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim
hangman23
hangman23

8 Haziran 2009 tarihinde eklendi
al pacino gerçekten iyi kör rolu yapmış.ama film iyi değil.
ersenkall
ersenkall

31 Mayıs 2009 tarihinde eklendi
İyi kurgulanmış bir film gerçekten de öylemi olur ? toplumu gezer herkes tutuna tutuna? Kötü şartlarda bile bundan nemalacak kötü insanlar çıkarmı ? ve bir insan bu kadar fedakar olabilirmi kendisini aldatan birine bile?
gokhan_tromso
gokhan_tromso

19 Ağustos 2010 tarihinde eklendi
değişik rahatsız edici bir film, izlerken geriliyorsunuz