Çetin İnanç’ın artık dünya çapında üne kavuşmuş fantastik filmi Dünyayı Kurtaran Adam, iki kahraman Türk pilotunun uzaylılara karşı mücadelesinin öyküsünü hiçbir devamlılık, mantık ve estetik kaygısı gütmeksizin anlatıyor. 70’lerin Yeşilçam’ının Hollywood bilim kurgu öykülerinin düşük bütçeyle adapte edilmesiyle oluşan fantastik filmler geleneğini 'mükemmelliğe' taşıyan 1982 tarihli yapım son yıllarda tüm dünyada 'trash' film meraklılarının gözdeleri arasında girdi.
Dünyayı Kurtaran Adam’ın başında Star Wars’dan alınan sahneler eşliğinde bir anlatıcının sesinden filmin nasıl bir gelecek kurgusu içinde geçeceğine dair ipuçları verir. Birbiriyle çelişen, çoğunlukla anlamsız ve bozuk cümlelerle ifade edilmiş gelecek tasvirlerinin hemen ardından dünyayı bilinmeyen güçlere karşı savunmakta olan iki kahraman Türk savaşçı Cüneyt Arkın ve Aydemir Akkaya’yı uzay araçlarının içinde görürüz.
Uzay araçları hasar gören Akkaya ve Arkın terk edilmiş görünen bir gezegene - burunları bile kanamaksızın - düşerler. Kendilerine saldıran gladyatörlere karşı Raiders Of The Lost Ark’ın müziği eşliğinde kahramanca bir savaş verdiklerinde artık Dünyayı Kurtaran Adam’ın benzersiz bir fantastik yapım olduğuna eminizdir...
Dünyada Shocking Videos etiketi altında pazarlanan film için Türk Star Wars’u tabiri kullanılıyor. Son yıllarda bir devam filminin de gündeme geldiğini ve önümüzdeki 1-2 yıl içinde filme dair somut adımlar atılabileceğini hatırlatalım.
Filmi defalarca izlememe rağmen içerisindeki derin ilme hala vakıf olamadım :) 80'li yıllardan çıkan bu acayip filmi o kadar ağır eleştirmeye gerek yok bence. Ne zaman canımız sıkkınsa film keyfimizi yerine getirmeyi başarıyor. Belki yönetmen bunu amaçlamamıştı ama bu da fena birşey değil. Ben oyumu ''kült'''den yana kullanıyorum :)
rudeonerudeone
Takip Et!
Takipçi
1.698 Eleştirisini Oku
2,0
19 Eylül 2009 tarihinde eklendi
başarısız ve gülünç efektlerinden,makyajından,kostümlerinden bahsetmesek bile,bence senaryo,oyunculuk,olay örgüsü gibi sinemasal açılardan da zayıf ve uyku getiren,sıkıcı bir film.ya da deneme diyelim,o dönemler için deneme yapılmış olması daha mantıklı geliyor insana.şu devirde izlerseniz sanki 25 değil 250 yıl öncesinin bir filmiymiş gibi gelebilir size,türk sinemasının tek tük kült filmlerinden birini izlemek yine de gerekli belki de.
kolaric
Takip Et!
Takipçi
169 Eleştirisini Oku
1,0
22 Temmuz 2006 tarihinde eklendi
izlerken en çok eğlenebildiğim filmlerden biridir d.k.a. her izleyişimde farklı yönlerini (ya da hatalarını/absürtlüklerini?) bulup keyfime keyif katarım. ama söz konusu film bu olunca bence kült kelimesinin tanımını da bir daha sorgulamak gerekiyor. çok az bir bütçeyle ve tamamen amatör ruhla çekilmiş olması, türk sinemasının bırakın elini atmayı, haberdar bile olmadığı bilim kurgu türünde verilen ilk eser ...
Devamını oku
Beyazperde.com'da gezintiye devam etmek istiyorsanız çerezleri kabul etmelisiniz. Sitemiz hizmet kalitesini artırmak için çerezleri kullanmaktadır.
Gizlilik sözleşmesini oku.