Hesabım
    Banka İşi
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,0
    Ortalama
    Banka İşi

    Banka İşi

    Yazar: Oktay Ege Kozak

    Öğrencilerin eskitemediği tartışma konuları vardır. "Süpermen Batman'i döver" (veya "Batman Süperman'i döver") gibi. İşte buna benzer çocuksu bir karşılaştırmayla kesinlikle şu gerçeği ilan edebilirim: "Banka İşi, Ocean'ın 11'ini de, 12'sini de, 13'ünü de döver." Hafif, eğlencelik, riskli bir suçtan çok starların bir o kadar eğlendikleri tatil videolarını hatırlatan Ocean serisinin yanında Banka İşi, gerçek bir soygunun aslında ne kadar tehlikeli, sinir bozucu, çirkin ve şiddetli bir iş olduğunu ortaya koyuyor. Bunu göz önüne sererken de son yılların en ilgi çekici ve baştan sona nefes kesen suç gerilimlerinden birini ortaya koyuyor.

    Eğer benim gibi filmin reklamlarına aldanıp, Guy Ritchie tarzı, kendine göndermede bulunan esprili diyaloglarla, absürd bağlantılarla dolu modern bir İngiliz komedisi bekliyorsanız, isterseniz şimdiden o beklenti balonunu söndüreyim. Banka İşi, Kapışma gibi bir örnekten çok French Connection tarzı daha eski usül suç gerilimlerini hatırlatan, olabildiğince sert, ciddi ve ağırlıklı bir "Heist" filmi (Bir grup soyguncunun banka/tren/gazino soyması etrafında dönen filmlere verilen genel ad). Film, Jason Statham'ın sakin karizmasından ve bir iki iyi düşünülmüş esprisinden eğlencelik puanlar topluyor tabii ki, ama asıl odaklandığı nokta, bu çılgın hikayenin ne tür trajik sonuçlara ulaştığı.

    Banka İşi, 1971 yılında Londra'da geçen, İngiliz Gizli Servisi'ne ve hatta kraliyet ailesine kadar uzanan gerçek bir soygundan esinlenmiş. Şahsen filmde birbiriyle alakasız gibi görünen bütün hikaye elementlerinin sonlara doğru görülmedik biçimde bir araya gelmesi, gerçekten yaşanan soyguna filmin ne kadar sadık kaldığını ortaya koyuyor.

    Siyahi militan bir uyuşturucu satıcısının kraliyet ailesinin ünlü bir isminin uygunsuz bir pozda fotoğrafını ele geçirmesi, İngiliz hükümetinin bu fotoğraf yüzünden militanı tutuklayamaması, gizli servisin fotoğrafların bulunduğu kasayı amatör bir banka soygunu havasında ele geçirmeye çalışması, soygun sırasında diğer bazı devlet isimlerinin fetiş fotoğraflarının ortaya çıkması, Londra'nın yeraltı pornografi kralının ve yolsuz polislerin işe karışması. Bu kadar olağandışı gelişme ve karmaşa ancak gerçek hayatta yaşanabilir. Hikayede önemli bir yer edinen böbrek taşlarından henüz bahsetmedim bile.

    Banka İşi'nin kamera arkasındaki Roger Donaldson, "Ne iş olsa yaparım" tarzı, her tür filme parmağını atmış, keşif düşkünü bir yönetmen. Donaldson'un keşifleri yavan örneklerle sonuçlansa da, başarılı politik dram 13 Gün ve Anthony Hopkins'li zıpır World's Fastest Indian gibi orijinal yapımlar da yaptı. Banka İşi, Donaldson'un en orjinal olmasa da, en sürükleyici filmi. 70'lerin aksiyon sinemasını hatırlatan ani zoom efektleri ve hızlı kamera hareketleriyle dolu kinetik görsel yapısı, filmin baştan sona dönemin popüler müzikleriyle doluşturulmuş olması, Banka İşi'nin başarısında Donaldson'un en büyük yandaşları.

    Jason Statham, her ne kadar bir aksiyon starından çok ortalama bir orta yaş İngiliz erkeğine benzese de, cool sesi, aksanı ve karizmasıyla modern Avrupa aksiyon sinemasının en çok aranan isimlerinden biri artık. Statham, Banka İşi'nde bir iki saniyeliğine kavga etse de, bu sefer kaslarından çok oyunculuğuna ağırlık vermek zorunda kalmış. Ve açıkcası, bu bakımdan fena bir iş çıkarmıyor. Suikastçi gibi hayalkırıklığı yaratan bir örnekten sonra kendini akladığı kesin. Statham'ın karakteri Terry'i soyguna ikna eden Martine rolündeki Saffron Burrows, soğuk kalpli seksi kadınları canlandırmakta ne kadar etkileyici olabileceğini bir kez daha kanıtlıyor.

    Banka İşi'ne getirebileceğim tek elle tutulabilir eleştiri filmin çok fazla konu elementini bir araya sıkıştırmaya çalışması olabilirdi, eğer yapımın heist türünün gururlu üyelerinden biri olduğunu bilmesem. Birbiriyle alakasız binlerce konuyu bir araya sıkıştırmak heist türünün vazgeçilmez elementlerinden. Eğer bir heist filmi en az elli altı konuya sahip değilse, o filme heist filmi demek olmaz. Banka İşi, bu hafta baştan sona sürükleyici ve eğlenceli bir soygun epiği arayan her seyirciye tavsiye edilir. Böbrek taşından yakınanlar hariç.

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top