snkolas
17 Eylül 2019 tarihinde eklendi
Oyunculuklar müthiş.Sonu acaba nasıl bitecek diye pek düşündürtmeyen, diyaloglar olmadan sadece mimiklerle anı yaşatan, farklı, etkileyici, oldukça başarılı bir film
semih kaplanoğlu. bu nasıl bi yönetmenlik!!! filmin bütün kareleri Yusufun(nejat işler) gözüyle, ruh haliyle aktarılmış ekranı. aslında Yusuf ve yönetmen aynı kişi. ustaca, kesinlikle cok başarılı.
"meleğin düşüşü" beni çok sıkmıştı.günümüzde "sanat filmi" tabir edilen filmlere o filmle birlikte bayağı bir soğumuştum.dakikalarca izlediğimiz gereksiz yemek yeme sahneleri,belli başlı bir konu işlemeyen,pat diye anlamsızca biten finaller vs. vs. bilirsiniz işte sanat filmlerinin özelliklerini.fakat geçenlerde semih kaplanoğlu'nun bu çok ses getirmiş "yusuf üçlemesi"ni ne pahasına olursa olsun görmem gerektiğini düşündüm ve "yumurta" ile başladım.inanın çok beğendim.yani az önce bahsettiğim karakteristiklerin hemen hemen hepsi yine mevcut,ancak bu sefer belki de konunun benim açımdan daha ilgi çekici oluşuydu filmi beğenmeme sebep olan.benim açımdan ilgi çekici derken,yetişkin bir insanın uzun süre sonra yurduna dönmesi ve değişik duygular,özlemler içine girmesi her zaman ilgimi çekmişti.buna en güzel örnek olarak "cinema paradiso"yu verebilirim.onu da mutlaka izlemenizi öneririm hatta.yusuf karakterine ısınmamın bir diğer nedeni de nejat işler'in rolüne oturması diyebilirim.saadet ışıl aksoy da öyle.oyuncuların filmi beğenmemdeki etkisi büyük.beni sinemada en fazla etkileyen şeylerden biri de metaforlar.yönetmen filminde ara sıra bu yönteme başvuruyor (açılış sahnesinden başlayarak).beğenmediğim veya kendimce eksik gördüğüm şeyler de var aslında filmle ilgili.ancak beğendiklerim kesinlikle çok daha fazla.üçlemenin geri kalanını büyük bir merakla izleyeceğim.eğer "sanat filmi" çekilecekse işte böyle çekilsin.
yumurta yeni dönem türk sinemasının yüz akı filmlerinden biridir desek yalan olmaz. her ne kadar semih kaplanoğlu’nun izlediğim ilk filmi olsa da, belli ki yönetmen kendine has karakteri olan ve belirli bir çizgide seyreden filmelere imza atacak. bu film de öyle. izleyicinin karşısına tarkovsky vari bir anlatımla çıkıyor. ve işte bu anlatım tarzını benimsemekle büyük bir işe kalkışıyor yönetmen, belli ki kendine güveniyor. diyalogla, olayla anlatmak yerine fotoğrafla anlatıyor, bir sesle, uzun bir planla. sen de filmde olmalısın, her sahnede zorlamalısın kendini diyor. tabi dediğimiz gibi bu yol riskli bir yol ve herşeyiyle dört dörtlük değil bu film de. üçleme olması bu şekilde bir filmde bence seyirciye biraz haksızlık. çünkü diğer filmleri görmeden seyircinin tüm konuyu kafasında toparlaması zorlaşmış gibi. zaten işi çok. ayrıca belki gene sadece ilk filmi izlemenin bir handikapı olarak filmdeki metafizik öğelerin istenildiği düzeye çıkamadığını düşünüyorum. ya da bunu iletecek kodlar yeterli değil. ama bu anlayışı türk sinemasına yansıtan her yeni yönetmene teşekkür etmek 'duyarlı' seyircinin borcudur. tüm bunlar paralelinde film popüler sinema severlere neredeyse hiç hitap etmiyor. filme yapılan eleştiriler de bu yönde zaten. film yavaş ilerliyor, bağlanmıyor, karakterler net olaylarla anlatılmıyor deniliyor. bazıları izlediğim en kötü türk filmi bile diyebiliyor. ama bu film için bence beklenir görüşler bunlar.Not: filmdeki bir sahneye değinmeden geçemeyeceğim. köpek ve nejat işler’in karşı karşıya geldiği sahne belki de son zamanlarda izlediğim en 'sağlam' sahneydi.
Semih Kaplanoğluyla tanışmama vesile olan film bu sefer kadro beni çekti diyebilirim. Çünkü meleğin düşüşü kafamı sorgulayan bir filmdi ama neler kaçırdığımı sonra anladım. Bu filmdeyse oyunculuklar harika, nejat işlerinden köylü kadınına dek performanslar üst düzey. Senaryoda bir iki lüzumsuz gibi gözüküyor ama bu olay filmin artılarını azaltmıyor. Maalesef bu filmde acımasızca eleştrilecek nuri bilge ceylan, zeki demirkubuz filmleri gibi .Bakalım bal ve süt nasıl olacak
yumurta her bakımdan ruha işleyen bir film hayattaki kareler karşısındaki en içte kalan sezgilerimizi erişilmez bir saydamlıkla ortaya çıkaran bir film. filmi izlerken bir tabloya yada bir fotoğraf karesine bakar gibi hisediyorsunuz sadece orada görüneni değil ruhunuzun içinde bir şeyler görüyorsunuz yumurta her bakımdan güçlü bir epik anlatımı olan insanın huzurunun dış etmenlere değil de nasıl olarak kendi içinde olabileceğini gayet yalın ve etkileyici bir şekilde anlatmış asla buradaki yorumlarda bahsedildiği gibi pejoratif bir olay örgüsü olmayan aksine hayattaki etkileyici karlerin bir bütünü bu film üstelik başarılı çekim teknikleri ve başarılı ses miksajı ile izleyiciyi daha da içine alan nejat işler ve saadet ışıl aksoyun minimal ama başarılı oyunculuklarıyla gücüne güc katan bu başarılı yapımı sakın kaçırmayan şiddetle tavsiye ederim
Evet, şu bir gerçek ki bu tür filmlerden anlayabileceğimiz, öyle bir çuval dolusu bir şeyler yok.Ancak şunu da bilmek gerekir ki, bu tür filmler, durum filmleridir, olay veya olayları anlatmazlar.Bir durumu yoğunlukla işlerler.Bu tür yapıtları edebiyatta da görebiliriz.Çehovda,Sait Faikte örneğin.Bu film içinse, yabancılaşma,özlem,sevgi(sizlik) gibi durumlar anlatılıyor diyebiliriz.Teknik olarak oldukça üst düzey bir film var karşımızda.Kısacası ben bu filmi beğendim.
Semih Kaplanoğlunun Yusuf Üçlemesinin ilki olan Yumurta, bir hikayenin sondan başa anlatıldığı ilk film. Bu bakımdan diğer filmleri izlemediğim için Üçleme ile ilgili konuşmak erken. Ancak Yumurta ile ilgili bir şeyler denebilir. Meleğin Düşüşüne göre hikaye bakımından daha flu bir film olmuş. Film sessizce bir şeyler anlatma gayretinde. Yalnızlık, ayrılış, dönüş, bağların kopuşu vs. Filmde bir yerde "Ankaradayken her şey özlenir." diyor İstanbullu Yusuf. İstanbuldan Ankaraya, taşradan Ankaraya bakınca Ankaranın karası görünüyor herhal. Filmde görüntüler kadar sesler de ilgi çekici. İlk sahnedeki yaşlı kadının yürüyüşünde arka planda derinden gelen sesler ve filmin son sahnesindeki yağmur sesleri etkileyiciydi. Filmle ilgili yorumlara değinmeden geçmek olmayacak. Öyle eğlenceli ki gülmek ağır kaçıyor.Genelde izleyiciler sıkılmış filmden, mektepte öğretilen sıkıcı giriş, gelişme, sonuç kompozisyonuna alışıklar için zor elbet. Bir hikaye dört başı mamur anlatılmayınca zahmet buyurup kim düşünecek, anlamaya çalışacak. Filmlerde size her şeyi ince ince düşünülmüş hikayeler sunulacak siz de sadece izleyeceksiniz, beğeneceksiniz, ne anlatılıyorsa ne bir eksik ne bir fazla, sadece anlatılanı anlayacaksınız. Edilgen, koltuklarınızda hoşça vakit geçireceksiniz. Yalnızlığı, kopuşu, dönememeyi iki arada kalmayı anlatmaya çalışan biri bunu sizin alışık olduğunuz formatta nasıl yapacak? Yazık ki bu yumurtadan sizin için civciv çıkmıyor. Başka eğlenceye...
yumurta aldığı tüm ödülleri sonuna kadar hak eden gerçek bir sinema baş yapıtı.. burada bazı yazılan yorumlara (monotonluk, konular arasındaki kopukluk) anlam vermek mümkün değil.. sonuçta insan sahip olduğu bilgi ve kültüre dayanarak yorumlar yazıyor.. bu film için yazılan yorumlara gerçekten çok üzüldüm..
kesinlikle tüm sinemaseverlere önereceğim bir türk filmi... 8/10
Semih Kaplanoğluna bu filmde ne anlatmak istedin? diye sorulsa, -Hiçbir şey, diyebileceği ve fakat izleyen her kişinin farklı bir yanından farklı bir anlam yakalayabileceği; her sahnesi nakış nakış işlenmiş bir görsel karnaval...
izleyici filmi anlamaya çalışmadan olumsuz eleştirmek yerine üzerinde biraz düşünse yetecek..Manzaralar bile izlemeye doyulmaz.Üçlemenin geri kalanını bekliyorum
en son yorumu yazan arkadaş dram kralı olduk demiş.ya ben anlamıyorum insanlar hep aksiyon mu izlemek istiyor.hep basit amerikan komedilerimi izlicez.biz filmleri olduğu gibi izliyoruz derinliğine inmeden yargılıyoruz.bence çok yanlış.o zaman neden tüm dünya tartovsky e saygı duyuyor.neden cannes da nuri bilge ceylan en iyi yönetmen ödülü alıyor.bi kere bu filme dram filmi demek yanlış.ben çok beğendim.nbc den sonra biçok yönetmen minimalist anlayışı benimsedi.bence çok da iyi oldu.