Hesabım
    Görünmez Adam
    Ortalama puan
    3,5
    yayın
    • T24
    • Birgün
    • Gazete Duvar
    • Sabah
    • Hurriyet

    Her dergi ve gazetenin puanlama sistemi farklı olduğu için, Beyazperde, puanları 0.5 - 5 yıldız üzerinden, kendi barometresine göre vermiştir.

    Basın Eleştirisi

    T24

    Yazar: Atilla Dorsay

    Film önceleri korku değil, psikolojik bir gerilim, özgün bir kara film gibi başlıyor. Bu bir açıdan feminist bir yaklaşımdır; odak noktasına kadını koyarak; onu her şeyin merkezine yerleştirerek... Gerçekten de, ilk yarıda korku değil gerilim egemendir ve çok iyi çizilmiş bir kadın portresinin, yaşadığı inanılmaz paranoya içinde ayakta ve hayatta kalmak için amansız uğraşı son derece göz yaşartıcı ve patetiktir. Ama giderek korku ögeleri gelişiyor ve seyirciyi esir alıyor. Görünmez bir canavarın zavallı bir kadını sürekli korkunun, suçun ve cinayetlerin sorumlusu konumuna çekmesi; onu büyük yardımcısı, siyahi dev polis James ve kızına, hatta kendi kız kardeşine düşman kılması. Ve bunun için çağdaş teknolojinin imkanlarına sığınması... Hayal etmesi de, perdede gerçekleştirmesi de kolay olmayan şeyler. Ama çok da iyi yapılmış...

    Eleştirinin tamamı için: T24

    Birgün

    Yazar: Tuğçe Madayanti Dizici

    Film, zehirli bir ilişkide kadının nasıl manipüle ve istismar edilebileceğini gösteren çok zeki yazılmış bir hikayeye sahip. Ve hikaye tamamen kadın perspektifinden sunulmuş, kimseden destek almadan kadın kahramana dönüşen Cecilia’nın hikayesi bu. Elisabeth Moss’un varlığı bu karaktere çok şey katmış. Hitchcock sarışınlarından daha oturaklı, zeki ve güçlü gözüken bu oyuncunun varlığı kaliteli bir katman eklemiş karaktere.

    Eleştirinin tamamı için: Birgün

    Gazete Duvar

    Yazar: Şenay Aydemir

    “Görünmez Adam”, bir yanıyla sinemaya içkin bir gelirim filmi. Ana karakteri ve çevresindekileri sürekli tehdit eden bir varlığa karşı hayatta kalma mücadelesi. Bu bakımdan gerilimin bütün unsurlarının yerli yerine oturtulduğu, hedef şaşırtmacaların, sürprizli sahnelerin ve katarsisli finallerin olduğu eli yüzü düzgün bir ana akım işi. Öte yandan artık göz ardı edilemez bir biçimde dünyanın her yerinde ciddi bir gündem haline gelen erkek şiddetinin yarattığı etkiler üzerine okunacak çokça da alt metin sunuyor.

    Eleştirinin tamamı için: Gazete Duvar

    Sabah

    Yazar: Olkan Özyurt

    Şimdiye kadar farklı türlerde anlatılan H. G. Wells'in klasiğinin gerilim anlatısı içinde ele alınan, feminist bir yorumu var karşımızda. Erkeğin bir kadın üzerinde her türlü tahakküm kurmasının, kadını nasıl bir çıkmaza soktuğunu ve kadının bu tahakkümlere direnmeye başladığı zaman da toplumsal algının kadını nasıl deli olarak gördüğünü anlatıyor film. Adrian'ın, Cecilia'nın hayatını zindana çevirmesinin basit bir nedeni var. Onu terk etme cesareti göstermiş olması. Genel normlar içinde basit olan bu neden aslında hükmetmeye alışmış erkek kafasında büyük bir cüret. Bunun için Adrian, dizayn ettiği ilişki dinamiğinde ilk defa karısının ona dur demesiyle manyaklaşıyor. O da kadını deli olarak göstererek onu tekrar tahakkümü altına almaya çalışıyor.

    Eleştirinin tamamı için: Sabah

    Hurriyet

    Yazar: Uğur Vardan

    Yönetmen Whannel, feminist dokunuşlarla da bezediği bu son adımında tıpkı bir önceki filmi ‘Upgrade’de olduğu gibi iyi başlayan koşunun sonunu pek getiremiyor. Öncelikle kökleri eskiye dayanan bu bilimkurguyu çağdaşlaştırırken günümüz teknolojisiyle çelişen yerlerinin üstesinden gelememiş; mesela bir ‘ısı termal’ aracı sorunları çözebilirdi! Ama zaten yukarıda da belirttiğim gibi yönetmenin kendi kaleme aldığı senaryo, ana karakterin psikolojisine, dönüşümüne ve ayakta kalma mücadelesine odaklanmış. Elizabeth Moss’un Cecilia rolünde adeta tek kişilik bir gösteriye soyunduğu ‘Görünmez Adam’, birkaç sahnesiyle (lokantadaki cinayet mesela) etkili olsa da genel toplamda vasatı aşamıyor. Öte yandan ‘Upgrade’de olduğu gibi ön plana çıkan mimari unsurlar (özellikle evin tasarımı), filmin en çekici yanlarından.

    Eleştirinin tamamı için: Hurriyet
    Daha Fazlasını Göster
    Back to Top