estergonkalesi
1 değerlendirme
1 Ocak 2007 tarihinde eklendi
Arkadaşlarımla beraber gittim gerçekten hüsrana uğradım dini bu kadar baltalayan bir filme bu kadar ödül verilmesini anlamış değilim Ailenizle gitmenizi önermem.
film sonu dışında gayet iyiydi muharremin rüyalarına giren kızı açıklamak ve sonrasında yarattığı şok filmin sonu olmuş.. iyide ben o kızın kim olduğunu çok önceden anlamıştım ve o adamın ne gibi bi durumda filme veda edeceğini. bu yüzden sonu süpriz gelmediği için 10 üzerinden 7 diyebiliyorum. erkan canı tekrar tebrik ediyorum.
Çok çılgın bi filmdi. Oyunculuklar muhteşemdi. Arapça telaffuzlarda biraz problem vardı ama çok rahatsız edici değil. Çok gerçekçi zikir sahneleri çekilmiş. Şeytan aldatması sahneleri sanki renk katmak için çekilmiş gibiydi. Adamcağızın karakteriyle pek ilgisi yokmuş gibi... İyiydi ama, üzerinde konuşulacak bir film.
Son zamanlarda izlediğim en iyi Türk filmlerinden kesinlikle bir tanesi ve içlerinde en değerlisi... Erkan Can'ın yerden göğe kadar hak ettiği ödül, yine de bu muhteşem oyunculuk karşısında yeterli bir takdir değil. Filmin uluslararası başarısı da malum herkesçe. Son söz, mutlaka gidin ve görün ki nice hayatlar din çıkmazında harcanıyor, yok oluyor, hem de laik bir ülkede...
Erkan Can herzamanki gibi mükemmel bir oyunculuk sergilemiş.film türkiyede pek yapılmayan türden,insanın kendisini sorgulamasına sebep oluyor.izlenmeli...
Filmi merak ediyordum ve sonunda izledim. erkan can tek kelimeyle hakkaten süper oynamış başkası o tadı veremezdi, film için önemli tabi , güven kıraç ta o zikir sahnesindeki rolünü fazla abartmış çok yapmacık geldi bana. genel olarak fena değil beğendim diyebilirm . sonu çok ani oldu ama yavaş ilerleyen filmin sonu bu kadar hızlı bağlanmamalı. genel olarak aşırı tarikatın sonu budur. iyi bir şey değildir, su altından işler gibi karalama havası var. bu inkar edilmez. isteryerek veya istemeyerek bu hava çıkıyor. ee genel olarak bu konularda şahsım dahil pek bir şey bilmediğimizden kötülüyoruz. genel olarak izlenilmesi gereken bir film diye düşünüyorum
en çok dindarların beğendiği sinema filmi, iyi niyetli olan dindar kesim bir kaç kere seyretsede seyrediyor, insanın kendi iç benliğindeki düşüncelerin aslında insanı nasıl sarabileceğini hedeflemeden anlatmış, insanın en büyük sınavının insan ve insan ilişkileri olduğunu bununda araçlandırılmışının maddi ilişkiler olduğunuda ortaya koymuş. takvadan çok sınav yakışırdı bu filme isim olarak.
Okuduğum en güzel iki yorum radikalde ve vakit gazetesinde çıktı ve bence doğru yorumlardı:
Radikalde yazan eleştirmen filmin böyle büyük coşkuyla karşılayan özellikle de galadan çıkarkan ve antalya film festivalinde böyle karşılayan insanların aslında müslümanlardan ne kadar uzak olduğuyla alakası olduğunu söylüyordu ve haklı da. Aslında takva iyi ama eksik de kalan bir film çünkü ve abartılacak bir şey de yok. Burada samimiyetle anlatılıyor olduğu söylenen öykü bir çok kişini hayatında ki ben de dahilim buna zaten olup bitiyordu. Bence burada şaşıranları bu kadar etkilemesini sebebi şu: müslümanların da kendileri gibi bir insan olduğunu net şekilde gösteriyor...bu kadar basit. Ve zaten kazanandansa kaybeden insanların öyküleri hepimizi daha çok cezbeder. Burada da muharrem kaybediyor.
vakit gazetesindeyse bu gazeteye cidden ters duran bir eleştiri okudum; ters olması filmi ciddiye almış olmasıydı; ama şu eleştiri güzeldi: muharremin geçirdiği değişim gerçekten çok eksik anlatılıyor ve dahası bu kadar tarikat içinde olan bir insanın tevbe kavramından bihaber olması da ayrı bir durum. Zikirlere katılacak ve şeyhiyle yakın olacak denli ilişkisi olan, hatmelere katılan birisinin, onu bırak sürekli namaz kılan ve islamla haşır neşir olan birisinin tevbeden haberdar olmaması mümkün mü? Kirlenen, günaha batan, yanlış yapan insanların islamda tevbe ederek sıfırdan başlaması her zaman mümkündür.
Filmin müziği çok iyiydi. Oyuncular zaten iyi. Kötü olan bir başka şey: rüyalar ve bilinçaltı görüntüleri...