Barda
3,7

berkanselcuk
berkanselcuk

8 Şubat 2007 tarihinde eklendi
filmde felsefe yapılmaya çalışılmış ama herşey çok havada kalmış.iki tarafa da suçlamalarda bulunulmuş ancak iki tarafa da hak verilmeye çalışılmış herkesin gönlü olsun gibilerinden.piskopat sahnelerinin çoğu daha önceki dünya sinemalarından filmlerin benzeri,orjinallik yok(jilet sahnesi,hem tecavüz edip hem kafayı oraya buraya çarpma gibi) insanları özeleştiri yapmaya sevk etmeye çalışılmış ama bence başarısız olunmuş.Nejat İşler in oyunculuğuna ise diyecek söz bulamadım,çok başarılı.diğer kötü roldeki oyuncular da başarılı ama iyi roldeki gençlik bence beklenenin çok altında hep yapay oyunculuklar,konuşmalar.ayrıca film ses kayıtları olarak da baya kötü,keske altyazı koysalarmış dedirtecek cinsten gerçi bu türk sinema tekniğinin ortak sorunu.sadece oyunculukla da film olmaz ondan tavsiye etmiyorum.N. İşler i merak edenler şanslarını deneyebilir ama..
emreavcar
emreavcar

6 Şubat 2007 tarihinde eklendi
'Gemide' ile sinemamiza cesur ve iyi bir giris yapan Serdar Akar, daha sonraki hicbir filmiyle o kadar etkili olmadi. 'Dar Alanda Kisa Paslasmalar' eli yuzu duzgun bir film olmasina ragmen unutuldu gitti, 'Maruf' ise bir sure sonra ismi dahi hatirlanamayuan bir film oldu cikti. Gectigimiz sene 'Kurtlar Vadisi Irak' ile artik ismini unutmak istedigimize karar verdigimiz Akar, cekimleri basladigi andan itibaren konusu geregi cokca konusulan ve gosterime girdiginde bir hayli sansasyon yaratacagi dusunulen yeni filmi "Barda' ile tekrar o guzel gunlerine donecegine dair bir beklentiye soktu bizleri. Ancak filmi vizyonda gordukten sonra beklentilerimiz bir baska bahara kaldi. 'Barda', konuya cesur yaklasimindan nasibini alamamis bir film. 'Gemide'de tecavuz sahnelerini cekinmeden gozumuze sokan, atmosferiyle insani ufak da olsa yer yer rahatsiz edebilen bir filmdi. Nedensiz siddeti sorgulayan 'Barda'da ise Akar, tecavuz eylemini vermekten kaciniyor, siddeti sadece adam tekmelemek veya dayakla sinirliyor. Ne magdurlarini 'tecavuze ugramis' gibi gosterebiliyor, ne de bir silahtan cikan kursunla yaralanan bedenleri gostermeye yanasiyor. Siddet karsisinda elleri kollari bagli bir sekilde bagirmaktan baska caresi olmayan gencleri cigliklari kulaklarimizi dahi yirtmiyor. Oysa ki boyle bir filmin konusu itibariyle seyircisini rahatsiz etmesi, bu gibi sahnelerde gozlerimizi perdeden kacirip kulaklarimizi tikamamizi saglamasi gerekir (bkz. 'Irreversible - Donus Yok'). Sesi sorunlu olan film zaten buna izin vermiyor cogu an. Filmin ilk yarim saatinde siddete maruz kalan karakterleri tanirken onlarla hicbir sekilde bir bag kuramiyoruz, bu da acilarini yasadiklarini paylasmamizi engelliyor, olaya mesafeli bakmamizi sagliyor bir noktadan sonra. Burak Altay'in "TGG felsefesi" can sikici olmanin disinda bir etki birakamiyor, finalde karsimiza cikan "surpriz" performanslar (dikkatli izleyicilerin gozunden kacmayacaktir) iyice siritarak fiinali de iyice zedeliyor. Filmin tek iyi yonu ise "siddet uygulamaktan kacinmayan" oyunculari... Rahatlikla soyleyebilirim ki Nejat Isler sinemamizin en rahat oynayan en iyi oyuncularindan biri. Karakteri uzerine adeta yapisiyor, diyaloglari agzina cuk diye oturuyor. Serdar Orcin ve Hakan Boyav'da onu destekleyen cok iyi performanslar sunuyorlar. Ancak "cirak" roluyle karsimiza cikan Volga Sorgu'nun filmin esas surprizi oldugunu da belirtelim, ezik bir karakter olarak hakikaten de zorlanmadan dokturuyor. Sonucta 'Barda' beklenen etkiyi yaratamiyor seyircisinde, "Gemide"den 9 sene sonra sonra Serdar Akar'a dair beklentilerimiz ise bir baska bahara kaliyor....(4/10)
dahiyan
dahiyan

6 Şubat 2007 tarihinde eklendi
Bu filmin özgün bir senaryosu yok! Filmin başarılı sayılabilmesi, olanı olduğu giibi vermesinden ve cesur yaklaşımından başka bir şey değil. Film, "Gemide" filminin barda geçen hali biraz. Serdar Akar, yönetiminde çoğunlukla şiddeti barındırdı. Ama ne adına? Mesaj verme kaygısı mı? Sanmıyorum..Sadece bu var ve bunlar uluyor dedirtmek için. Herkesin hissetmesi gereken ve farkına vardıkça da gözlerini çevirdiği şiddet; sabaha karşı kapanmakta olan bir barda tüm krılganlığıyla boynumuza sarılıyor. Ama hiç nefessiz b ırakmıyor izleyenleri. Çünkü film sadece şiddet filmi. Olan film. Olağan film. Nedenleri sordurtmuyor..Bizi psikopatın kalbine gömmüyor, ona anlayamıyoruz bir türlü. Bütün suçu da nerdeyse psikopatların kullandığı uyuşturucu haplara atıyoruz. Acaba filmin yönetmeni barda başgösteren bu şiddetin ne gibi sebeplerle yaratıldığını ve bunda kendisinin parmağının az da olsa olup olmadığını düşünmüş müdür hiç? Sanmıyorum..
Serdar Akar'ın yönettiği Kurtlar Vadisi dizisinde, bu filmde sergilenen şiddetten çok daha fazlasını idrak etti gençler ve bu günün Ogünleri! Eline silah alarak bara girip genç kızlarımıza musallat olan ve erkek arkadaşlarını dövüp öldüren de Polatın benzerleri kanımca...
Şimdi sayın Akar, bara giden gençlerin uğradığı işgal ve şiddeti, şiddete uğratan kayıp-lümpen gençliğin, psikopat şahsiyetlerin açgözlülüğüyle boyamakta. Tersi bir durum hiyerarşisi yaratarak, iyi savcı ve kötü hakimle suçu olanlara cezalarını veriyor yargı yoluyla. Nasılsa girip ve çıkacaklar azılı suçlular cezaevinden. Ama yasal tertipden çıkan kinci ve şiddeti özendirici savcı müdahalesiyle tersi yapılıyor filmde. Söyler misiniz, hangi savcı suç işlemiş olanı cezalandırmak için yanar tutuşur ve gerekirse yasaları dahi ihlal eder ve bu uğurda dava hakiminden zılgıt yer. Hangi savcının gözünü kan bürür de hapistekilerin öldürülmesini tetikler. Benim bildiğim, pankart asanlara, yazı yazanlara celallenenler var vurdulu kırdılı savcılardan.
Adam öldürmeyle kurulmuş böyle bir davaya Asliye Hukuk Hakiminin bakması da filmin diğer ilginçliği!
Filmin oyuncuları (Nejat İşler ve Orçun hariç) çok kötü. O derece işkence ve öldüresiye dayak, tecavüz sahnelerinde bile evlerine gelen misafirlerle muhabbet ediyor havasındalar. Filme de dehşete düşmeleri gereken sahnelerde bile gözleri olağanı yansıtmakta. Gözleri bize normaliteden bahsetmekte. Oysa o gözbebekleri yerinden çıkmalıydı! Küfürlü diyaloglar öylesine sanki. Küfretmek için, ortama uydurmak için. Sebebi yok! Yeni ve taze oyunculuğun, bu tür sinemaya yaramadığı aşikar.
Keşke filmde bizi havaya sokacak diyaloglar ve replikler de olsaydı. Ya da mantık silsilesi nedenlerden, sonuçlara vardıracak kadar iyi işleşeydi. O zaman seçilen konunun, şiddetin, toplumsal histerinin, sınıfsal ayrımın yarattığı karmaşanın, eğitimsizlik ve insafsızlığın altını çizer ve " Ne güz dile getirilmiş " derdik.
Haa bir de gözlerini kapayarak, filmde cereyan eden şiddetin dozuna dayanamadıklarından filmden çıkanlara bir şey söyleyeyim! " Sizin gözlerinizi kapatarak izlemek istemediğıiniz görüntülerin çoğu yaşandı, yaşanıyor.. Yoksa öldürülen bir gazetecinin yerine geçmek sempatisini, empatisini gösterebilmiş halkın üzerine bu derece kılıç çekilmezdi! "
Şiddet aslında barda değil arkadaşlar, BUrda!! Var mı ele alacak bir yönetmen?
orsau
orsau

3 Şubat 2007 tarihinde eklendi
filmi izlerken çok tedirgin oldum. sopa sahneleri içimizi kemirdi bitirdi. sopadan başka sahne yok gibiydi. olayın yaşanmışlık gerçeğini bildiğimden filmi izlerken sanırım uzun bir ara boyunca bar ortamına giremeyeceğimin kanısına vardım.sokaklarda zaten bir sürü psikopat varken onlara da malzeme verilmiş oluyor. tüm bunları bana düşündürebildiğine göre filmin senaryosu başarılı. içi kaldıracaklar izlesin. insan geriliyor ister istemez.
sheeter
sheeter

3 Şubat 2007 tarihinde eklendi
Ben filmi 26 Ocak'ta Emek Sinemasında yapılan gala gösteriminde izleme fırsatı buldum.Filmi izlemeye başladığınız ilk dakikalardan itibaren olayın içindeymişsiniz gibi hissetmeye başlıyorsunuz.Film gerçektende ağır işgence ve tecavüz sahnelerini barındırıyor.O sahneleri izlerken lanet okuyorsunuz içinizden.Film kesinlikle ailecek gidilip izlenicek türden bir film değil.Bütün film boyunca argo konuşmalar yer alıyor.Ama öle bir argo ki insanı rahatsız etmeyen karakterlerin üzerine mükemmel bir şekilde oturmuş argo diyaloglar.Ve film bitti herşey çözüldü derken iliklerinize kadar ürpermenize,ağzınızın açık kalmasına neden olucak mükemmel bir final.Uzun süre etkisinden çıkamayacağınız,hayatınızı tekrar gözden geçireceğiniz -TGG- bir film.Miğdenizin ve sinirlerinizin kaldırabiliceğini düşünüyorsanız mutlaka gidin...
rodyan08
rodyan08

18 Aralık 2006 tarihinde eklendi
Bahsedildiği gibi neden acı çektiğini bilmeyen bi grup gence neden acı çektirdiklerini bilmeyen bi grubun tek gecelik hikayesi.. Canı yananlar için olduğu gibi canı yakanlar içinde gece çok uzun sürmüş olmalı. Nejat İşler sebepsiz işkence yapan , tecavüz eden soğuk kanlı tipi başarıyla oynamış gibi , fragmanlardan gördüğüm kadarıyla.. Umarım Türk sinemasının son yıllarda ki gereksiz sözde komedi filmlerinin sonunu getiren bir çalışma olmuştur..