bu filme ne denilebilir ki tam bir başyapıt..başta oyunculuk, senaryo olmak üzere herşey mükemmel sinemayı seviyorum diyen herkesin ama herkesin izlemesi gereken bir film..
bir filmde morgan freeman ile brad pitt yanyana olunca böle bi şaheser çıkıyor ortaya film çok güzel ve sürükleyici ama kevin spacy'e iyi adam rolleri sanki daha çok yakışıyor gibi bence
seneryosu çok zekice hazırlanmış bir film. seri katil filmli diyince akla gelen ilk filmlerden. oyuncular rollerine çok iyi seçilmiş. yapıldığı tarihe göre de çok başarılı. ayrıca bence en önemli özelliği seri katil konulu bir film olmasına karşılık kan çok çok az bu yönden gerçekten kendini fark ettiriyor.
bu film zaten çocukların etkilenmesi gereken bi film değil zaten çocuk yaşta olanlar filmi anlayamazlar.sonunu iyi kavrayamazlar.ancak katilin kim olduğunu anlarlar o kadar...
tek kelime ile anlatılmk istenilse mükemmel. bundan baska bir sey ile daha kısa anlatılamaz. david fincher yine mükemmel bir iş çıkarmış. az film yapan bir yönetmenin de kötü bir film yapması beklenemez. ellerine sağlık.
bu filme kötü diyebilecek bir insanın olduğunu düşünemiyorum bile.film harika,müthiş,muhteşem bir filmdi.hele filmin finali...yani adamın planını tamamlamak için brad pitt’i kullanması.çok yaratıcı bir şeydi.izlemeyenler mutlaka izlesin...
bu filmle ilgili olumsuz fikirler ne kadar gerçekçi olur acaba.senaryo-yönetmenlik-oyunculuk zirvede.set tasarımları ve görüntü yönetmeliği mükemmel.müzik ve jenerik tersten akarken ki şarkı süper. filme gelirsek,neredeyse tüm film boyunca yağmur yağıyor.sanki yağmur john doe'yle beraber şehri temizliyor gibi.filmin hangi şehirde geçtiği de belli değil.ama nedense akla hep new york geliyor.tüm pisliklerle(suç oranı-kapitalizm) bu şehrin akla gelmesi şaşırtıcı değil bence.filmin ana karakterlerinden somerset(freeman)'in john doe'ya yaptığı temizlikten dolayı sanki saygı duyması ve kafasında mills(pitt) gibi yargılamaması da şaşırtıcı değil.o da şehirden ve yarattığı pislikten nefret ediyor. bu filmi diğerlerinden ayıran en büyük özellik herhalde perdede hiç cinayet göstermeden bu kadar etkili olabilmesi.hele finali mills gibi seyircide de sağlam psikoloji bırakmıyor.bütün karakterler ve seyirciler için "cehennemden aydınlığa giden yol uzun ve zorlu" oluyor.10)