vince15
11 Ocak 2006 tarihinde eklendi
Müthiş!Gerçekten müthiş! Yıllardır izlemek istiyordum ve biraz önce izledim nihayet ağzım açık bir şekilde yazıyorum bu yorumu, bu kadar ii kadro bu kadar ii oyunculuklar inanılmaz bir kurgu,senaryo,görüntü,ses harika!!!Morgan Freeman bir kez daha hayran bıraktırdı kendine beklediğimden çok daha ii bi filmdi anlatılanlar kadar var...!
Katilin amaci gunahkarlara gunahlarini odetmek toplumu seytanlardan temizlemekti ki son sahneye kadar tum goruslerim degisti katilin bir amaci amac hristiyan inancina gore 7 buyuk gunahi isliyenleri temizlemekti gunahlarini odetmek degil 6 buyuk gunah isleyenleri oldurdu 1 buyuk gunah kaldi kiskanclik kendisi kiskacin onde gideniydi Dedektiv Davidin hayatini kiskandi bunun icin rahminde bebegini tasiyan dedektifin karisini merhamet etmeden basini kesti boglelikle kiskanclik gunahi yuzunden David tarafindan oldurulecek ve projesi if David adina cok uzuldum ailesini ve gelecegini kaybetti bu dunyada haklanamasada obur tarafta namus sebebiyle adam oldurmekten haklanir. Filme gelince cok basarili suc filmi olmus harcadiginin 10 katini kazanmis sonuna kadar hak etmis
pitt ve morgan döktürüyor. john doe rolündeki kevin spacey inanılmaz.. son 15 dakikası dumura uğratıyor.. fincher mesleğini konuşturuyor.. çoktan klasik olmuş bir başyapıt.
film hakkında ilk söylemem gereken şey filmin ele alış biçimi diyebilirim. filmin senaryosu sıradışı bir şekilde yapılmış kurgu süper. her saniyesi özellikle çekilmiş bir film. filmi genel olarak beğendim diyebilirim. özellikle mistik ve felsefik mesalarında olması filme ayrı bir tat katmış. oyunculara söylenecek söz yok zaten. Brad Pıtt deyim yerindeyse döktürmüş. rahatlıkla izlenebilir bir film beğenmezseniz bile farklı bir film izlemiş olursunuz sırf bu nedenle bile izlenir.
film hakkında hele fincher hakkında diyicek lafım yok...tabi senesi itibari ile güzel bi başyapıt ama artık cok da etkilemiyo kurgu biraz zayıf kalmış...hele jeremy irons hiç olmamış...ama yinede fincher harikası diyebilirim...
mükemmel bir zeka ile işlenmiş mükemmel bir polisiye..filmin konusu da filmde ayarlanmış müziklerle görüntülerle kıscası atmosferle o kadar uyumluki..gerçekten bir yönetmenlik harikası oluşmuş(!) o kadar gereksiz filme zaman arcarken bence bu filmede zaman ayırabilrsiniz..polisiye sevenlere tavsiye;)
Film asla kötü bir film değil oyuncu kadrosunda ki 2 dev isimle tam bir efsane olduğunu her şekliyle belli eden yapım nispeten ağır işleyen yapısı ile ve atmosferi ile sizi her şekilde kendine bağlamayı biliyor. Filmin son anına kadar sizi kendine bağlayan merak unsuru ise son anda nedense sürprizi bozacak şekilde açık vererek sonunu belli ediyor. Açıkçası ben son dakikalarına doğru filmin verdiği açıklar ve ipuçları sayesinde filmin sonunu tahmin etmiş ve bende oluşturacağı ters köşe hissinden payıma düşeni alamamış biri olarak etkisinde daha az kalabildim. Ama bu demek değil ki film size bunu yaşatamayacak. Eğer son dönemde usta işe bir gerilim-polisiye-gizem tarzı film arıyorsanız ve hala bu güzel yapımı seyretmediyseniz mutlaka bir şans verim derim.