Osmanlı Cumhuriyeti: en yeniler yorumlar - Sayfa 6
2,9
sezinden
1 değerlendirme
24 Kasım 2008 tarihinde eklendi
son dönemlerde izlediğim filimlerden çok daha güzeldi..çok önemli noktalara mizahi açıdan yaklaşılmıştı..her sahne insanı düşünmeye sevk ediyordu...dokunaklı sahnelerde vardı hatta son sahnelerde gözlerimden yaşlar aktı..herkese izleyebilir,baştan savma bir film değil emek ürünü..burdan filimde emeği geçen herkese teşekkürler..
Bence harika bir filmdi.Mustafa filminden daha fazla duygulandırdı ve beni ağlattı gercekten günümüzde bile heryeri amerikalılar sarmışken avrupalılar sarmışken tek fark sokaklarında amerıkan askrelerının olmamsı film konuyu gunumuz konusu cok guzel işlemiş ve m.kemal atatürk olmasaydı bence aynı olurduk .Çünkü bütün padişahlarımız Fatih sultan mehmet gibi olamayabilirdi ki nasıl şu anda atatürkümüz gibi birileri olmadığı gibi.Gerçekten ata demireri ve gani müjdeyi tebrik ederim...Keşke şuandada biri Geldikleri gibi giderler diyebilse....
kesinlikle ince ve güzel mesajlar taşıdığını ben de düşünüyorum. çok beğendim.hüznün içine yerleştirilmiş komik durumlar filme ayrı bir hava katmış.insanı gerçekten atatürk olmasaydı diye düşündürüyor ve ben gerçekten birşeylerin kıymetini insanlara hatırlattığını düşünüyorum.hoş finaliyle kesinlikle desteklenmeye ve izlemeye değer.yönetmeninden oyuncularına tebrik ederim.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir. Osmanlı Cumhuriyeti saf bir komedi filmi değil. Bol bol gülmek için gitmeye niyeti olanlar hüsran yaşar. Film kısaca Atatürk diye biri hiç olmasaydı bugünün Türkiyesi nasıl olurdu bunu anlatıyor. Arada mizahi öğeler ve espriler de var ama bu bir komedi filmi değil! Ata Demirer ve Vildan Atasever rollerine çok yakışmışlar. Finalde ise mesaj net biçimde verilmiş. Bana göre oldukça başarılı bir yapım. 8/10
Ben hiç bir şekilde filmler arasında kıyaslama yapmayı sevmem çok saçma ve anlamsız bulurum. Ancak ilk defa Osmanlı Cumhuriyetinden sonra kıyaslama yapmak durumunda kaldım. Ve şu sonuca vardım kim ne derse desin bana göre; Osmanlı Cumhuriyeti filmi Mustafa filminden daha Milliyetçi, daha Atatürkçü (filmin ikinci yarısı tekrar tekrar izleyin) ve daha duygusal film. Son olarak şunu belirteyim, Can Dündar lütfen bu filmi izlesin ve niçin kendi filmi bir kısım izleyici tarafından şiddetle eleştiriliyor anlasın.
Yönetmen Gani Müjde oyunculardanda Ata Demirer olunca doğal olarak komedi olarak görüldüğü için yanlış değerlendirilen,yanlış beklentilerle gidildiği içinde beğenilmeyen bir film.Herkes Espiriler arasında "osmanlı cumhuriyeti" teması işlenmesini beklerken oldukça ciddi mesajlar içeren bir filmde ara sıra esprilerle karşılaşınca hayal kırıklığına uğamışlar.Oyunculuk ve senaryo açısından bakılırsa çok mükemmel bir film değil ama es geçilmemesi gereken üzerinde çok düşünülecek soruları seyirciye yönelten bir film."Mustafa" dan sonra gidilip,alternatif bir gelecekte geçen o dünyada rolümüzün ne olabileceğini düşünüp Atamızı bir kez daha anmamızı hatırlatan değerli bir yapıt.
Modern dünyadan alıntılanmış ince espriler(hamburgeci kızın konuşması süperdi:)) kim anlayabiliyorki zaten:),kronik baş ağrısı akabinde gelen "pandalara soracam onlar buna nası dayanıyolarmış?" sorusu kırdı geçirdi) filmi izletirken son sahneleri gerçekten düşünülmesi gereken sahnelerdi.Gidip 90 dk gülmekten yarılacağız beklentisiyle gidilmezse çok yararlı ve komik olacağından şüphe duymuyorum gidin izleyin gülüp gelin:)
izledikten sonrada "acaba rüyası gerçek olsa nolurdu?" sorusunu kendinize sorun.
Bence gerçek bir Atatürk filmi. Komedi filmi beklentisiyle gidenleri hayal kırıklığına uğratacak olsa da çok güzel işlenmiş ve "anlayana" içi mizah dolu bir cumhuriyet filmi. Bu ülkenin "tamam, karar verdim hadi kurtaralım" demekle kurtarılamadığını, Atatürk gibi bir lider olmadan bunun olamayacağını çok güzel anlatmış Gani Müjde. Ellerine sağlık...Film bittiginde salondan yükselen alkışları burada devam ettiriyorum....
Piyasa filmi diye burun kıvırdığım bir filmdi gitmeden önce; bu düşüncemi kırdı "Osmanlı Cumhuriyeti".Başlangıcı ile sonu arasında güzel bir bağ kurulmuş. Sonu ile insan duygulanmadan edemiyor.Osmanlıyı aşağılıyor diyenler için şu yorum yapılabilir: Yedinci Osman (Ata Demirer) Amerikalı askere diyor ki; "Senin ataların Amerikayı kurarken, biz 500. kuruluş yılımızı kutluyorduk". Bu aşağılamak ise, diyecek söz yok.Ata Demirerden bekleyemeyeceğim ölçüde "tutarlı" bir filmdi.
herseyden önce bu film neden komedi filmi gibi tanıtıldı anlamadım, tamam komık sahneleri var ama bu film türkiyenin gerçeklerini anlatıyor ve de Atatürkün ne denli zor bir işi başardıgını, o olmasaydı bugun ne halde olacagımızı anlatıyor. ucuz bir komedi filmi diye gitmeyi hiç istememiştim ama şimdi gittiğime çok memnunum ve herkese tavsiye ediyorum, gidin ve Atatürke şükredin.
filmin eksikleri olsa da vermek istediği mesaj çok güzel daha iyi işlenebilirmiş bu konu ancak yine de izlenmesi gereken bir film özellikle son sahne gerçekten çok etkileyici