poormf
19 Mayıs 2011 tarihinde eklendi
6-7 Eylül olaylarında ne olduğu, kimlerin hangi nedenlerle bu olayları hazırladığını bilenler için anlamlı olabilecek bir film.
Dönemin İstanbulunda, Beyoğlunda, var olan Rum kültürünü ve Rum vatandaşları temsilen yalnızca torununu satan bir babaanne ve bir çocuk fahişenin olması hem haksızlık hem de film için büyük bir eksiklik.
Kendi kardeşi fahişe olsa gözünü kırpmadan öldürebilecek yapıdaki güruh için Rum bir fahişenin ne kıymeti olurdu ki?
O zamana dek farklı ulustan insanların birlikte yaşayabilmiş olmaları gösterildikten sonra, bir taraf, ne olmuştu da böyle ellerinde sopa bunca yıldır birlikte yaşadıkları komşularının mekanlarına girip canlarına, mallarına, namusuna saldıran insanlara dönüşüvermişlerdi?
Asker ve polis birlikleri emir komuta zinciri içinde harket eden yapılanmalar olmasına rağmen olayların organizasyonunda önemli yer tutan Kenan Efendi olaylar kontrolümüzden çıktı, asker, polis bakıyor derken ne yapılmaya çalışılıyor?
Anlatılması gereken önemli bir boyut ta ekonomik ilişkiler ve sermayenin yapısı. Buna değinilmemiş olması eksiklik gibi görünse de standart film süresinde bunun kotarılamayacağından Zühal Olcayın yer aldığı 10 snlik sahne ile zekice "Salkım Hanımın Taneleri" ne gönderme yapılmış. Bu çok hoştu.
Bu film, sonunda gösterilen gerçek fotoğraflarla, tüm bunlar bu şehirde yaşandı, hepsi gerçekti vurgusunun yapılmasıyla kimi eksik ve yanlışlarına rağmen tarihimizdeki bu kara lekeye değindiği, geçmiş ve gerçeklerle yüzleşmeye çalışıldığı için olumlu ve çok çok önemli.
Kostüm, mekan, müzik, kurgu ve oyunculuk açısından da oldukça başarılı.
Tüm bunlar yaşandı, insanlar kapı komşularının evlerini yağmaladılar, öldürdüler ve üstelik acı olan yarın bile bu şehirde bunlar olabilir. İşte hikayenin en acıklı kısmı...
film bahsettiği konu hakkında daha önce hiçbir bilgisi olmayanlar için yetersiz ve sıkıcı gelebilir ama 6-7 Eylül olaylarını biliyorsanız çok daha farklı bir film izlemiş olacaksınız. bu yüzden filmi izlemeden önce Can Dündarın 6-7 Eylül olayları ile ilgili belgeselini izlerseniz çok iyi olur. buradan belgeseli izleyebilirsiniz.
bence mutlaka izlenmesi gereken bir film. buradaki puanına ve bazı yorumlara bakmadan izleyin derim.
sinemadaki insanlara hiçbirşey öqretmeyecek filmlere gitmektense güz sancısı gibi kendi tarihimizle ilgili bize bilgi veren filme gitmeliyiz.ben daha filme dün gittim.ama vizyondaki diğer filmlere gösterilen ilgi güz sancısına gösterilmediğini gördüm.sinemada 10 kişi bile değildik.bu kadar güzel ve emek verildiği görülen bu filme yeteri kadar değer verilmediğini düşünüyorum. filmin kendi eleştirisine gelince tek kelimeyle harika.zaten yönetmen tomris giritlioğlu ödül almış kendini kanıtlamış ve oldukça tecrübeli.senaristler içinde bu geçerli.oyuncular ise mükemmel bize o yılları mükemmel yansıttılar.su sıralar beğendiğim tek film
Yorumlara ve filmin aldığı puana gerçekten inanamıyorum.Film çok güzel fakat sırf düşüncelerine uymadığı için oyunculuklara kötü diyorlar.Yapmayın arkadaşlar film gerçekleri anlatıyor.Oyunculuklarda gayet iyi.O kadar berbat filmlere bile 5 puan verilirken bu film 6 buçuk puanı haketmiyor.
güzel bi film hepimizin sevdigi hatırla sevgili adlı dizinin kahramanları oynuyordu beren saat yine her zamanki zerafetiyle filmi daha da bi cekici kılıyor !!! tebrikler güzel bi film ...
ArkadaşLar! Bu fiLmi izLemiş oLun ya da oLmayın. Ama unutmamanız gereken bir nokta var: Bu fiLme yorum yapabiLmek için daha önceki "Salkın Hanımın Taneleri" ve "Suyun Öte Yanı" adLı fiLmLeri izLemiş oLmanız gerekmektedir. YüzükLerin Efendisi serisinin sadece birinci fiLmini izLeyip üçüncü fiLm hakkında yorum yapmak sizce ne kadar doğru? Birinci fiLmi ikinci fiLm iLe ve onu üçüncü fiLm iLe bütünLeştirmeden YüzükLerin Efendisi serisi hakkında yorum yapmak ne kadar doğru ise bu fiLm hakkında da sadece bu fiLmi izLeyerek yorum yapmak o kadar doğrudur bence. Zincir fiLmLerin öncekiLer iLe birLikte değerLendiriLmesi gerektiğini düşünüyorum. Diğer taraftan, bu fiLm bir dönem fiLmi; bir beLgeseL kıvamında da düşünüLebiLir. Bu tarz fiLmLerin, bu bakış açısıyLa izLenip, ona göre yorumLanması gerektiğini düşünüyorum. O haLde, benim yorumum şu şekiLde: AnLatıLan dönem, çok iyi tasvirLenmiş. O haLde başarıLı bir yapıt. ÜsteLik bu tarz fiLmLerin amacı, izLeyiciye fiLmin ardından o döneme iLişkin "Hadi ya, gerçekten de böyLe miydi" dedirtebiLmektir. İnsanLar bunu diLe getiriyorLarsa, tekrar söyLüyorum, bu fiLm başarıLı bir yapıttır. RejisiyLe, oyuncuLuğuyLa, senaryosuyLa ve bunun aktraımı iLe gerçekten başarıLı bir proje: 9/10.
filme gittim gerçekten çok güzel bi film herkeze tavsiye ederim ve tamımıyla gerçekleri yansıtmaktadır kötü diyenlere aldanmayın onların siyasi düşüncesi farklı olduğu ve gerçekleri yansıttığı için çekemeyen insanlardır..
Ben çok beğendim,oyuncuların hepsi zaten seçme oyuncular ama özellikle İlker Aksum ve Okan Yalabık çok iyi oynamış.Film başlangıçta biraz durağan olsada sıkmıyor.Rumlara karşı İstanbulda o yıllarda uygulanan bu tavır ve yağma olayları tarihsel bir gerçeklik,onaylanamaz ama biraz taraflı olabilir film diye düşünüyorum.
film severler gerçekten güzel bir film behçet elena ve kenan bey rolleri güzel insanın siyasi düşüncesi ile yorum yapmak istemem ama günümüz konularına inanmak istemeyen düşünce yapısındaki insanlar acaba dogru mu diye sorgulamalarını isterim bu toplumda bunlar oldugunu internet sitesinde o yıları sorgulayıp ögrenebilirler.film o dönemi çok güzel işlemiş görüntü güzel sanatçılar yerliyerinde otumuş sesde iki kişi arasında konuşmada ses zayıf gittigim sinemadan olabilir(emegi geçen tüm fertlere teşekkürler)
Çok başarılı bir dönem filmi var karşımızda. Zaten filmin kadrosunun yarısının 'Hatırlı Sevgili'nin kadrosundan oluşu da önemli bir unsur olarak yer alıyor filmde. Tomris Giritoğlu müthiş bir filme atmış, senaryo ve kurgu da bir o kadar iyi. Sadece sanırım filmde tek elştirebileceğim konu Murat Yıldırımın (başrol oyuncusu olmasına rağmen) vasatın altındaki oyunculuğu Asi dizisindeki Murat Yıldırım Msi bile yok bu filmde.