ilsalaron
25 Ocak 2009 tarihinde eklendi
Çok başarılı bir dönem filmi var karşımızda. Zaten filmin kadrosunun yarısının 'Hatırlı Sevgili'nin kadrosundan oluşu da önemli bir unsur olarak yer alıyor filmde. Tomris Giritoğlu müthiş bir filme atmış, senaryo ve kurgu da bir o kadar iyi. Sadece sanırım filmde tek elştirebileceğim konu Murat Yıldırımın (başrol oyuncusu olmasına rağmen) vasatın altındaki oyunculuğu Asi dizisindeki Murat Yıldırım Msi bile yok bu filmde.
6-7 Eylül olaylarında ne olduğu, kimlerin hangi nedenlerle bu olayları hazırladığını bilenler için anlamlı olabilecek bir film.
Dönemin İstanbulunda, Beyoğlunda, var olan Rum kültürünü ve Rum vatandaşları temsilen yalnızca torununu satan bir babaanne ve bir çocuk fahişenin olması hem haksızlık hem de film için büyük bir eksiklik.
Kendi kardeşi fahişe olsa gözünü kırpmadan öldürebilecek yapıdaki güruh için Rum bir fahişenin ne kıymeti olurdu ki?
O zamana dek farklı ulustan insanların birlikte yaşayabilmiş olmaları gösterildikten sonra, bir taraf, ne olmuştu da böyle ellerinde sopa bunca yıldır birlikte yaşadıkları komşularının mekanlarına girip canlarına, mallarına, namusuna saldıran insanlara dönüşüvermişlerdi?
Asker ve polis birlikleri emir komuta zinciri içinde harket eden yapılanmalar olmasına rağmen olayların organizasyonunda önemli yer tutan Kenan Efendi olaylar kontrolümüzden çıktı, asker, polis bakıyor derken ne yapılmaya çalışılıyor?
Anlatılması gereken önemli bir boyut ta ekonomik ilişkiler ve sermayenin yapısı. Buna değinilmemiş olması eksiklik gibi görünse de standart film süresinde bunun kotarılamayacağından Zühal Olcayın yer aldığı 10 snlik sahne ile zekice "Salkım Hanımın Taneleri" ne gönderme yapılmış. Bu çok hoştu.
Bu film, sonunda gösterilen gerçek fotoğraflarla, tüm bunlar bu şehirde yaşandı, hepsi gerçekti vurgusunun yapılmasıyla kimi eksik ve yanlışlarına rağmen tarihimizdeki bu kara lekeye değindiği, geçmiş ve gerçeklerle yüzleşmeye çalışıldığı için olumlu ve çok çok önemli.
Kostüm, mekan, müzik, kurgu ve oyunculuk açısından da oldukça başarılı.
Tüm bunlar yaşandı, insanlar kapı komşularının evlerini yağmaladılar, öldürdüler ve üstelik acı olan yarın bile bu şehirde bunlar olabilir. İşte hikayenin en acıklı kısmı...
filme gittim gerçekten çok güzel bi film herkeze tavsiye ederim ve tamımıyla gerçekleri yansıtmaktadır kötü diyenlere aldanmayın onların siyasi düşüncesi farklı olduğu ve gerçekleri yansıttığı için çekemeyen insanlardır..
arkadaşlar filmin fragmanı bana izlenmesi gerken ve desteklenmesi gereken bir türk yapı olarak gözüküyor tıpkı (ıssız adam)filmi gibi izlemeyenler onuda izleyebilirler garanti edeiyorum çok mutlu ayrılacaklar sinema çıkışında.şu sıralar çok iyi türk filmleri vizyona giriyor.bence bunları desteklemelyiz.bu film için beren saat ve okan yalabıkın performansını çok merak ediyorum.saygılarımla?????????????????
filmi galasında izledim. murat yıldırım ve beren saat birbirleriyle olduça uyum içinde bir oyunculuk sergilemişler. cok zahmetli bir çekim söz konusu. 55te yaşanan olay aynı şekılde tüm boyutlarıyla eksiksiz ele alnmış ve seyirci zaman zaman kendini o dönemde yasıyor hissi uyandıyordu. tomris giritlioğlu güzel bir proje ortaya koymuş.bence herkesin izlemesi gereken bir film.üzerine cok yorum yapılabiliyor ve dönem sorgulanıyor filmin ardından. bir yerden sonra filmin konusundan cok oynanan oyunculuk sizi etkisi altına alıyor. cok begendim ve etkilendim iyi seyirler..
sinemadaki insanlara hiçbirşey öqretmeyecek filmlere gitmektense güz sancısı gibi kendi tarihimizle ilgili bize bilgi veren filme gitmeliyiz.ben daha filme dün gittim.ama vizyondaki diğer filmlere gösterilen ilgi güz sancısına gösterilmediğini gördüm.sinemada 10 kişi bile değildik.bu kadar güzel ve emek verildiği görülen bu filme yeteri kadar değer verilmediğini düşünüyorum. filmin kendi eleştirisine gelince tek kelimeyle harika.zaten yönetmen tomris giritlioğlu ödül almış kendini kanıtlamış ve oldukça tecrübeli.senaristler içinde bu geçerli.oyuncular ise mükemmel bize o yılları mükemmel yansıttılar.su sıralar beğendiğim tek film
Geçmiş dönem film leri çekilmelidir çünkü 80 doğumlu sonrası gençlerin geçmişte bu ülke de neler yaşandığını ancak filmleri izleyerek öğrenebilir ler bence bu film seyredilmeli çünkü ben bu olayları duymuştum ama görmemiştim şimdi güz sancısı sayesinde onuda izlemiş olacam.tomris giritlioğlu böyle dönem film leri yapmaya devam etsin çünkü ancak öyle öğrenebiliryoruz geçmişimizi
Merakla bekliyorum filmi.Hatırla Sevgiliyle zaten belli bir dönemi öğrendik Tomris Hanımın katkılarıya.Şimdi de 6-7 Eylül olaylarını genç nesiller olarak öğrenme şansımız olacak.Beren Saatin zaten oynadığı tüm filmler güzel oluyor.İyi de bir oyuncu zaten bu filmdeki rolüde oldukça iddialı.Filme kesinlikle gidicem ve beğeniceğime de şimdiden eminim.
namann tannrıımmm hemen girsin vizyona sabırsızlıkla bekliorm hatırla sevgili ve çemberimde gül oya dizileri ve salkım hanımın taneleri filmi gbi türk sinemasının önemli yapıtlarını yöneten tomris giritlioğlunun yeni filmi kesinlikle izlenmeye değerdir diye düşünüyorum.yakın geçmişimize ayna tutan bu yapıtların birçok insanın özellikle o yılları yaşamamış insanların bilmesi gerektiği kanısındayım...vizyona girer girmez izleyeceğimm bence 10/10 olur...
film severler gerçekten güzel bir film behçet elena ve kenan bey rolleri güzel insanın siyasi düşüncesi ile yorum yapmak istemem ama günümüz konularına inanmak istemeyen düşünce yapısındaki insanlar acaba dogru mu diye sorgulamalarını isterim bu toplumda bunlar oldugunu internet sitesinde o yıları sorgulayıp ögrenebilirler.film o dönemi çok güzel işlemiş görüntü güzel sanatçılar yerliyerinde otumuş sesde iki kişi arasında konuşmada ses zayıf gittigim sinemadan olabilir(emegi geçen tüm fertlere teşekkürler)
güzel bi film hepimizin sevdigi hatırla sevgili adlı dizinin kahramanları oynuyordu beren saat yine her zamanki zerafetiyle filmi daha da bi cekici kılıyor !!! tebrikler güzel bi film ...
ArkadaşLar! Bu fiLmi izLemiş oLun ya da oLmayın. Ama unutmamanız gereken bir nokta var: Bu fiLme yorum yapabiLmek için daha önceki "Salkın Hanımın Taneleri" ve "Suyun Öte Yanı" adLı fiLmLeri izLemiş oLmanız gerekmektedir. YüzükLerin Efendisi serisinin sadece birinci fiLmini izLeyip üçüncü fiLm hakkında yorum yapmak sizce ne kadar doğru? Birinci fiLmi ikinci fiLm iLe ve onu üçüncü fiLm iLe bütünLeştirmeden YüzükLerin Efendisi serisi hakkında yorum yapmak ne kadar doğru ise bu fiLm hakkında da sadece bu fiLmi izLeyerek yorum yapmak o kadar doğrudur bence. Zincir fiLmLerin öncekiLer iLe birLikte değerLendiriLmesi gerektiğini düşünüyorum. Diğer taraftan, bu fiLm bir dönem fiLmi; bir beLgeseL kıvamında da düşünüLebiLir. Bu tarz fiLmLerin, bu bakış açısıyLa izLenip, ona göre yorumLanması gerektiğini düşünüyorum. O haLde, benim yorumum şu şekiLde: AnLatıLan dönem, çok iyi tasvirLenmiş. O haLde başarıLı bir yapıt. ÜsteLik bu tarz fiLmLerin amacı, izLeyiciye fiLmin ardından o döneme iLişkin "Hadi ya, gerçekten de böyLe miydi" dedirtebiLmektir. İnsanLar bunu diLe getiriyorLarsa, tekrar söyLüyorum, bu fiLm başarıLı bir yapıttır. RejisiyLe, oyuncuLuğuyLa, senaryosuyLa ve bunun aktraımı iLe gerçekten başarıLı bir proje: 9/10.