naked-soul
30 Ağustos 2010 tarihinde eklendi
mükemmel! baştan çıkarıcı! kışkırtıcı!yunan sinemasından soğuk duş etkisi bırakacak sürpriz bir yapım.filmin her karesi, her karakteri saatlerce tartışılabilecek derinliğe sahip.film bitince insan ister istemez kafasında bazı durumların muhakemesini yapıyor. korku nasıl da kudret sahibi olduğuna inandığınız şeye insanı bağımlı hale getiriyor. gücü elinde bulunduran ülkelerin(ya da siyasi partilerin) izlemiş oldukları stratejiler de buna benzer bir şey olsa gerek...9/10
Aile espirisi kullanılarak "devlet"in karikatürü çizilmiş. Ailedeki çarpık ilişkiler birebir toplumsal yaşamın yansıması aslında. Eğitimin bir toplumu yönlendiemek için ne kadar kötü ve tehlikeli bir silah olarak kullanılabileceğini bu kadar değişik bir anlatımla göstermesi açısından oldukça ilginç bir film. Tek yönlü biçimlendirme ve şartlandırmaya karşın insanın doğasından gelen dürtülerle bu olumsuzluğu değiştirmek için oldukça cesur adım atabilmesi de filmin verdiği olumlu mesajdı.
Üç sahne çok çarpıcıydı:
köpekleşme, yıldönümündeki dans ve doğru final....
Enter The Void sonrası bir kez daha afalladım. Bana kalırsa yılın en kayda değer filmi bu ikisiydi. Ardından o astronomik izleyici rakamlarına ulaşan filmler gelebilir. Öncelikle inanılmaz özgün, kanırtıcı ve sorgulatıcı sahneleri mevcut. Biraz Haneke yi ve Trier in Idioterne sini hatırlattığı doğru. Fakat onların bir kademe önüne geçen bir zemini var. İnce düşünülmüş ve bu sayede çok önemli durumlar ve büyük sorunlara rahatlıkla enjekte edebileceğiniz çok yönlü bir senaryo. O rahatsız ediciliğinde yatan soruların, gerçekliği sorgulayışının izleyici üzerinde bıraktığı etki o kadar ilginç ki... Ne desem bilmiyorum, mutlaka izleyin. 9/10
Yunan sinemasının 2009 Oscar adayı ''Köpek Dişi'' en iyi yabancı film dalında son 5'e kalmıştı. 1-2 yıldır adından sıkça söz ettiren filmi izleme şansım olmamıştı. Ta ki düne kadar. İlk başlarda çok sıkılacağımı ''minimalist'' bir boğucukla karşılacağımı düşünerek filmi izlemeye başladım. Film ilk dakikalardan itibaren beni ters köşeye yatırmayı başardı ve finaliyle ise zaten büyüledi. Birçok kişinin hemfikir olduğu gibi yönetmen ve senarist ''aile'' kavramı üzerinden ''devlet'' e gönderme yapıyor. Film o kadar süresi boyunca aslında size açık açık şunları söylüyor. ''İçinde yaşadığınız toplum, kültür ve devletin eğitim politikası ne ise siz O'sunuz. Size öğretilen en saçma birşey bile içerisinde yaşadığınız ''habitat''da size mantıklı gelir. Gerçeğin ''tek'' olmadığını anlamak için yapmanız gereken tek şey ise başka dünyaların, kültürlerinde varlığının farkına varmaktır''. İşte tüm bunlar ve daha da fazlası bu harika filmde gizli. Üslup olarakta ben filmi Haneke'nin ilk dönem filmlerine (Funny Games, Benny's Video gibi) oldukça yakın buldum. Yunanistan'dan gelen bu enfes, zihin açıcı filmi ayakta alkışlıyorum.
Çocuklarını dış dünyadan tamamen soyutlayan anne-baba nın çarpıcı , düşündürücü hikayesi . Aile klişelerini yıkıp geçen , özgün bir yapım . Kesinlikle görülmeyi hak ediyor . 10/9 .