İyi de bu da bir Amerikan yapımı yani Hollywood filmi...Filmleri avrupa filmi, Hollywood filmi diye ayrım yapmak yerine anlatmak istedikleri ile değerlendirmek lazım,filmde aksiyonu hissettirecek heyecan olmadığı için bazı izleyicilere sıkıcı gelebilir ve dikkatli izlenmediğinde anlamsız bulunabilir ki bu da film için olumsuz düşüncelere sebebiyet verir.Filmin anlatılanlara kısaca değinmek isterim.İnsanın hayatında ulaşmak isteyipte ulaşamadıklarına zihninde ulaşması ve saplantı haline gelen takıntılarımız anlatıyor ve toplumunda bunda payının büyük olduğunu gösteriyor.Bir önce ki yazımda da belirtmiştim...Filmi izleyipte anlamayanlar için yazıyorum,izlemeyenler bu kısmı okumasınlar.David Lynchin sanat anlayışına göre bu filmin bir sürü yorumu yapılabilir ama ben filmdeki olay kurgusu hakkında çıkardığım sonuçları paylaşmak istiyorum.Filmde Fred karakteri başından beri hapiste.Karısını öldürmüştür çünkü karısı Fred iktidarsız olduğu için onu Dickle aldatmıştır.Dick bir porno şirketi sahibidir.Böylelikle Fredin karısı Renee cinsel tatminsizliğini yenmek istemektedir.Hapiste, aldatılmış olmanın hırsını yenemediğinden ve karısına aşık olmasına rağmen onu cinsel açıdan tatmin edememenin vermiş olduğu eziklikten dolayı kendisinin tam aksi olan bir Pete karakteri yaratmıştır.Alice isimli karısına benzeyen karakteri Dickin sevgilisi olarak düşünür.Pete karakteri hem Alicei elde edecek hem de bunu yaparak Dickten intikam alacaktır.Fakat Pete Alicee sahip olamayacağını anladığı an (Alicein Petee 'bana asla sahip olamazsın' dediği an) birden Petein zıt karakteri olan,yani cinsel açıdan güçsüz olan Fred karekterine dönüşüyor...Mükemmel bir kurgu ve modern gerilim klasigi,insanın ne koşullarda kişilik bölünmesi yaşadığını ve hayatın verdiği eksiklerin acımasızlığı, tarihteki önemli filmlerden biridir...
Ya seversiniz ya nefret edersiniz.Ben de 10 yıl önce nefret ederdim böyle filmlerden ama insan sürekli aynı tarz Hollywood filmlerini izleye izleye bir yaştan sonra böyle filmler bulunca elmas bulmuş gibi oluyor. Hollywood sinemasını sevenler uzak dursun.Bağımsızcılar, avrupacılar yaklaşabilir.
David Lynch'in eşsiz anlatımıyla, sinema sanatıyla ilgilenen herkesin izlemesi gerektiğine inandığım bir başyapıt. Hoş müzikleri, zekice kurgusu ve olay örgüsüyle alkışı hak eden bir film.
david lynch filmlerini düz mantıkla çerçevesinde izlerseniz asla filmin kaymağına ulaşamazsınız..lynch yönetmenliği akedemisyenlik mertebesinde yapar...her sahnede her diyalogda muhakkak felsefi bir yan vardır..bu filmde ise kişilik bölünmesi geçiren bir adam anlatılıyo ve hikaye kompleks kurgulanmış...zaten lychden basit film beklemek hata...eraser head sahibi bir yönetmenden böle filmlerin çıkması zaten çok normal
kin, dehshet, ihtiras, ihanet hepsi bu filmde bu aksham zafer sinemasinda..:) garip, parca parca bir david lynch eseri;soundtrack de cabası.ayrıca kadınların erkekleri boyutlar arası birer serseme çevirebileceklerine dair iyi bir örnek(!) farların aydınlattığı ve sarı şeritlerin akıp gittiği otoban görüntüsü beni benden alır..
İnsanlar genelde filmleri izledikten sonra iyi kötü vs... bir düşünce sahibi olurlar, çogu zamanda bu görüşlerini başkalarıyla paylaşırlar, ama bu film için geçerli bir yorum değil, çünkkü film hakknda yapılacak bir yorum yok, anlaşılacak bir sey yok, edinilecek bir bilgi yaok, özetlemem gerekirse herseye rağmen bence süper enteresan bir film, izleyin emin olun zevk alacaksınız. 8/10
-Fred Madison eşi Renee'yi öldürdüyse bunu neden hatırlamıyor? -Fred ve Renee'nin her sabah evlerinin önüne bırakılan video kasetlerinin anlamı nedir? -Bu soruların yanıtını Kayıp Otoban'da bulabilecekmisiniz? -Hayal mi,gerçek mi?Halüsinasyon mu,kabus mu? -David Lynch'in dünyasına hoş geldiniz! Boşuna aramayın çünkü çıkış yok. Son birşey eklemek gerekirse Bill Pullman Baba 2'de ki Robert De Niro'ya benzerliğiyle dikkatimi çekti,çok değişik bir film,neyin ne olduğunu anlamak güç,ben hala tam olarak anlamış değilim,gerçi daha 1 kere izledim ama gerçektende anlaşılması zor bir yapıt.Kült bir film diyebiliriz,zaten izleyince neden kült mertebesine erdiğini anlayacaksınız.Alkollüyken,uykuluyken izlenilmemesi gereken bir film,günün en dinç olduğunuz zamanını seçin.8/10.İyi seyirler.
aristotales sanattan alınan hazzın kaynağının farketmekten alınan haz olduğunu söylemiş derin analizlere girip bu sanat eserinden haz almanızı engellemiycem şunu söyleyebilirim ki filimin senaryosu tutarlılık gösteriyo başıda sonuda ince çizgilerle belirlenmiş en önemli nokta ise david lynch in (eraserhead de yoğun olarak gözlemlenebileceği gibi) sembolizmi mükemmel kullanma yeteneğidir filmdeki çoğu karakter ve obje fredin hastalıklı beyninin içindeki duyguların sembolüdür örneğin ateş fredin öfkesini temsil eder diğerlerini çözümlemeyi size bırakıyorum eminin çözdükçe bu başyapıttan hiçbir filimden almadığınız kadar zevk alacaksınız.bi de bu film üzerine "GÜLÜNÇ yücenin sanatı:david lynch in kayıp otobanı üzerine" adlı birkitap var heryerde aramama rağmen bulamadım elinde olan arkadaş varsa lütfen bana ulaşşın
kişilik bölünmesini karakter psikozunu işleyen bir başyapıt.. ancak çok karmaşık anlatılmış bir film ve karmaşıklığından dolayı prim yapıyor.. insanlarımız anlayamadığı şeye "oo süper olmuş" diyerek baktığı için lynch aynı filmleri çekmeye devam ediyor.. daha güzel biçimde anlatılabilinirdi, bence lynch zeki bi adam biraz cesaret gösterip kendi tarzının dışına çıkması gerekiyor.. hoş tarzını kendide anlayabilmiş degil :) sadece öyküyü karıştırıp insanları şaşırtmayı deniyor.. ancak yine de herşeye ragmen bir başyapıttır, bikaç kez seyrettim yine olsun yine seyrederim.. hoş bir film, sıkılmam iyi bir izleyiciyimdir derseniz öneririm.. 7/10
Bilinç altının yönetmeninden kült bir gerilim filmi olumsuz yorum yapan arkadaşlarada hak vermiyo değilim anlaşılması zor karmaşık bir film ama benim favorim piskolojik gerilim...
birkaç david lynch filmi izleyince bu adam çok daha iyi anlaşılır olacaktır. blue velvet’deki renkler, atmosfer bu filmde de kanımca özellikle gerilim açısından çok sağlam geliştirilmiş. kayıp otoban zamana karşı duran bir film, insanın düşünceleri, kafasında yarattığı imgeler gibi. kurgu filmi falan değil bu film. ve de bir iki daha izlesek daha iyi anlarız filmi de değil. filmin özelliği bence sinemayı ele alış tarzında.