Hesabım
    G.I. Joe: Misilleme [3D]
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    2,5
    Geçer
    G.I. Joe: Misilleme [3D]

    İlk filmden daha mizahi, daha insani, daha estetik...

    Yazar: Ali Ulvi Uyanık

    İngiliz Film Sınıflandırma Kurulu "G.I. Joe: Misilleme [3D] (G.I. Joe: Retaliation)) '12A' sertifikası vermiş. Yani 12 yaş altı çocuklar ebeveynleriyle seyredebilirler. Oyuncak firması Hasbro'nun 1964 yılında piyasaya sunduğu Amerikan askeri aksiyon figürleri, Vietnam Savaşı sonrası "G.I. Joe Macera Takımı" serisiyle evrim geçirip, sürekli değişikliklerle günümüze dek ulaştı. Hedef kitlesi ise, işte film için saptanan 12 yaş merkezde olmak üzere, bu yaşın altı çocuklar ve üzeri yeni yetme erkekler!

    İçerik ne peki? Süper donanımlı üniformaları içinde son derece gösterişli askerlerle özel savaşçılar, yüksek teknoloji ürünü silahlarını kullanarak çok sayıda kötü adamı kısa sürede yok etmektedir! Oyuncaklar, video oyunları, çizgi romanlar, animasyon serileri ve sinema filmleri,  "G.I. Joe: Misilleme"nin 1979 doğumlu yönetmeni Jon M. Chu'nun da isabetle belirttiği gibi, erkek çocuklarını hayran bıraktırmak üzerine kurulu.

    Şiddeti ve adam öldürmeyi eğlenceli hale getirmenin, çocuklar ile gençler üzerindeki kötü etkilerini tartışmak, başka disiplinlerin alanı içinde olsa da, kendi adıma, bu tür oyunlardan uyarlanan filmlere tam da bu nedenle sıcak yaklaşamadığımı vurgulamak isterim. Militarist şiddet ve silahlar çok tehlikeli kuşkusuz! Okul katliamları ile sıkça sarsılan ABD'deki silah lobilerinin, bireysel silahlanmayı frenlemenin önündeki güçlü engeller olduklarını biliyoruz. Bir engel de, adam öldürme oyunlarıyla büyütülen çocukların şiddet eğilimlerini canlı tutan eğlence endüstrisi tabii.

    Yani, hedef kitlesi nedeniyle ahlaki olarak karşısında yer almak zorunda hissettiğim filmin, sinemasal değerlerini ise görmezlikten gelemem kuşkusuz. Bir kere, 2009'daki film G.I. Joe: Kobra'nın Yükselişi (G.I. Joe - The Rise of Cobra)'ne göre çok daha mizahi diyaloglara, dolayısıyla zekice göndermelere ve dokundurmalara sahip. ABD Başkanı'nı tutsak ederek, yerine kopyasını koyan ve önce G.I. Joe Takımı'nı yok edip daha sonra da tüm dünya ülkelerini egemenliği altına alma planını uygulamaya başlayan Cobra'ya karşı savaşan son birkaç asker, ölüm saçan makineler gibi değil en azından. İnsani duyarlıklarla hareket ediyorlar; yer yer "Görevimiz Tehlike" serisinden ödünç alınmış gibi duruyorlar. Mesela artık emekli olmuş General Joe Colton rolündeki Bruce Willis, neredeyse, eski ajanların yeniden bir araya geldiği bir hikâye anlatan aksiyon komedisi "Red"deki rolünü yineliyor. O filmde yanında ayırmadığı Mary - Louise Parker'ın yerini ise, burada Adrianne Palicki (takımın hayatta kalan son üyelerinden biri) almış sanki... ABD Başkanı'nı muzipçe yorumlayan Jonathan Pryce'ın güçlü performansı ya da Güney Kore'nin ünlü oyuncu - şarkıcılarından Lee Buyung-hun'nun dayanılmaz cazibesi, filmi video oyunu ruhsuzluğundan kurtarmış.

    3D teknolojisinin hem çok yakıştığı, hem de iyi kullanıldığı "G.I. Joe: Misilleme", kitle sinemasının müthiş haz veren dokunuşlarına sahip: Filmin bilim kurgu niteliklerine yakışan araç-gereç, silah ve kostüm tasarımlarındaki ayrıntılar... Aksiyonu 'her anlamda' doruklara taşıyan bölümler (örneğin Everest'in zirvelerinde geçen ve yükseklik korkusundan muzdarip olanların fena hissedecekleri kaçıp kovalamaca)...Her objenin en tiz sesini bile es geçmeyen ses tasarımı...

    Dans ve müzikal içerikli gençlik filmleriyle tanınan, örneğin son olarak "Justin Bieber: Never Say Never" adlı belgeseli yöneten Chu'nun estetik bakışının, "G.I. Joe: Misilleme"yi, biz büyükler için, daha seyredilebilir ve katlanılabilir bir seviyeye yükselttiğini düşünüyorum.

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top