throughout
22 Şubat 2011 tarihinde eklendi
"Beş vakit" gibi harika bir film yazıp yöneten reha erdem, nasıl olur da bu kadar boş bir film çeker şaşırdım doğrusu.. kendisini beş vakit filmiyle hatırlamak istiyorum.. kosmos gibi berbat bir filmle değil.. kosmos 2/10
Ben şunu anladım, yorum yapan arkadaşlarla kesinlikle ben aynı havayı solumuyorum! Yani beğenemedim bu filmi. Sürekli top sesleri ve öksüren bir adam. Recep ivedik gibi milleti sallayıp, onlara birşeyler veren adam. (Yeşil yol u anımsattı.) Baykuş gibi çığlık atmalar.
Hayatım da izlediğim en saçma en anlamsız, en mânâsız filmin bu olduğuna hiç şüphe bırakmıyor.
Filmin konusu nedir, teması nedir, gâyesi nedir, anlaşılmıyor, sanki tılsım-ı muğlakın anahtarını arıyoruz.
Hem o acayip adam hangi sıfata işaret ediyor o da anlaşılmıyor, o kosmos isimli adam bîhuş, hem o ihtiyar kadın bîhuş, hem o genç kız bîhuş, elhasıl sersemâne bir filmdir.
Hem film de çekim hataları fazlaca mevcut, üstten uzatılan mikrofonlar bariz gözüküyor, her yerde mikrofon görmek oldukça mümkün diyebilirim. Birde ses kalitesi oldukça berbat, hatta berbatlığın da fevkinde, diyaloglar da sürekli ses yankılaması var, gürültü ve hışırtı kulağı acayip rahatsız ediyor, ayrıca dış mekan çekimlerinde seste sürekli gümbürtüler geliyor, sanki savaşın ortasında, top mermileri düşüyor, ve sanki tanklar top mermisi atıyor gibi bir his veriyor.
Başta da belirttiğim gibi hayatım da izlediğim en âdî filmdir, 7,2 ımdb puanını nasıl almış kar-ı akıl değil. Şiddetle izlememenizi tavsiye ederim...
Bence kesinlikle Türk sinema tarihinin en unutulmaz filmlerinden biri olmaya aday son derece ayrıksı bir film. Bu kusursuz olduğu anlamına gelmiyor, elbette ve özellikle teknik açıdan kusurları var. Türk filmlerinin eski hastalığı olan konuşmaların anlaşılamaması sorunu geri gelmiş öncelikle. Başroldeki çok başarılı oyuncunun ses tonundan kaynaklanan teknik handikap aşılamamış. Buna karşılık, Reha Erdem kendi sinemasını da şaşırtıcı ölçüde aşarak, ürettiği bu çok ilginç senaryoyu bilinçli bir denetimsizlikle, baş döndürücü bir tempoyla anlatmış. Filmde sinema tarihinin kimi büyük filmlerine göndermeler de var ve bu film de sadece türk sinemasının değil, dünya sinemasının da büyükleri arasına rahatça girebilecek nitelikler taşıyor. Elbette ki klasik anlatımların seyirciyi yormayan tarzına alışkın olanlara göre değil bu film, hayatın kendisi gibi önüne geçilemez bir sürekli akışın perdeye mükemmel bir yansıması şeklinde anlatılmış herşey. Gerçek hayat gibi güvensiz, tekinsiz ve belirsiz bir dili var filmin de, filmin kahramanlarının da. Gerçek sinemaseverlerin kaçırmaması gerek.
80 yıllarda senaryo yazamayan ve sanatsal sinemayı ufuka öyle boş boş bakan insanlar kümesini kadraja alıp çekme olarak algılayan filmlere benzeyen bir film. kendince vasat bir senaryosu olan bir film ve kesinlikle 8,2 gibi bir notu hak etmio 3/10. zamanınız ve paranız bolsa gidin. ben gittim ve ikisine de acıdım...