Veda

Amir Han
Amir Han

6 Ocak 2013 tarihinde eklendi
Filmin tek kazanımı Dolunay Soysert'in oynadığı Zübeyde Hanım karakteri olmuş. Muhacır şivesini mükemmel kullanmış rol yeteneğide süper. Hem gençliğini hemde yaşlılığını göze batmadan sergilemiş. Fakat aynı şeyleri Fikriye Hanım ve Latife Hanım karakterlerini oynayan oyuncular için söyleyemeyeceğim. Çünkü karakterler çok karikatürize edilmiş. Birde çok gereksiz sahneler vardı. Mesela uzuneşşek oyununda Mustafa Kemal'i oynayan oyuncunun ben eğilmem demesi çok komikti. Hangi çocuk bu oynarken eğilmez ki? Sinan Tuzcuoğlu bir nebze Atatürk'e benzetilmeye çalışılmış fakat şu zeybek oyununu keşke oynamasaydı öyle zeybekmi olur ya bakışından ürperdim:). Savaş sahnelerinde de Atatürk hiç bir zaman silahını eline alıp siperden tek başına çıkıp kamikaze askerleri gibi ölüme susamış gibi saldırmamıştır. Anlaşılan Z. Livaneli "Mustafa" filminde Atatürk'ün itibarının zedelendiğini düşünüp burda düzeltmeye çalışmış fakat bu düzeltmeden ziyade fazla abartı derecesinde anlam yükleyerek filmi inandırıcılıktan çıkarmış.
Filmin özetine gelirsek; Veda filmi yaver Salih Bozok'un oğluna yazdığı veda mektubu ve Atatürk'ün ölümünde payı olan kalp krizlerinde paydası olan Latife Hanım'ı Zübeyde Hanım ölüm döşeğinde Salih Bozok'a oğluna vasiyet olarak Latife Hanım ile evlenmesini münasip görmediğini beyan ediyor fakat o Atatürk'ün mutluluğu bozulmasın diye söylemeyip olayların geldiği vehamet sonucunda kendisini ihanet etmiş addediyor ve Atatürk'ün rahatsızlanmasında kendinde bir nebze pay çıkararak intihar ediyor.
2010 yılında 1 milyon izleyici barajını aşmış fakat prodüksiyon bence daha iyi olabilirdi kurguda ve senaryoda aksaklıklar var fakat Atatürk'ün yaşamının bir kesitini bizlere gösterdiği için Zülfü Livaneli'yi tebrik ediyorum.
apoloji
apoloji

2 Şubat 2011 tarihinde eklendi
bence de film oyle abartılcak sekilde kotu değil. Ozllikle müziği insanın tuylerinin diken diken ediyor, tabi filmi nasıl bir ses sistemiyle izlediginiz de onemli..
electronica
electronica

21 Kasım 2010 tarihinde eklendi
Mustafa Kemali tarafsız ve objektif bir biçimde, olduğu gibi beyazperdeye aktaramıyoruz. Ya övüp göklere çıkarıyoruz ya da yererek yerin dibine sokmaya çalışıyoruz. Bu bakımdan bu film beni tatmin etmedi, beğenmedim, beklediğimi alamadım. Konu Mustafa Kemal Atatürk olunca olağanlık, sıradanlık, normallik perdeye yansımıyor. Hayatın içinden, bizler gibi yaşayan Mustafa Kemali sinemaya aktaramıyoruz. Mesela bir sahnede çocuk Mustafa, arkadaşlarıyla birdirbir oynarken dizlerinin üzerine eğilmiyor. Ne kadar da saçma !!! Dünyada hiçbir çocuk birdirbir oynarken - Ben yere eğilmem, bu küçük düşürücü bir durum demez. Sahneler yapmacık duruyor. İçimizden biri olan Mustafa Kemali, doğrularıyla, yanlışlarıyla beyazperdede görmek istiyoruz ...
Burakrises
Burakrises

2 Ekim 2010 tarihinde eklendi
hakikatende olmamış ya:( yani öncelikle Atatürkü canlandıran 4 kişiyide bir türlü Atatürke benzetemedim hiçbir tarafı bencemiyor. hakikatende son osmanlıdaki Atatürk inanılmaz şekilde belniyordu. sırf gözleri mavi diye o oyuncuları koymak zorundaydı zülfü nivalalı.lütfen daha iyi filmler yapın ya bu nedir.10/4
sulpiece35
sulpiece35

6 Eylül 2010 tarihinde eklendi
Büyük ümitlerle başladım filme. Bazı sahneleri bizim faküültede çekildi.(BucaEğitimFakültesi)Filmin sonunda gerçekten 'yazık' kelimesi çıktı ağzımdan. Ben oturup Atatürk hakkında bir şeyler yazıp film yapmaya çalışsam o bütçeyle ancak bu kadar kötü olur.Böyle bir insanı anlatıyorsanız milyarlarca defa düşüneceksiniz milyonlarca her şeyi süzeceksiniz ince eleyip sık dokumaktan daha öte gideceksiniz. Bir öğretmen adayı olarak öğrencilerime çocuklarıma asla böyle bir film izlettirmeyeceğim.Son Osmanlı da geçen 2-3 dakikalık Atatürk (Alican Yücesoy) sahnesi Veda filminin tamamından daha etkili yaniGerçekten yazık...
Albatros_m
Albatros_m

26 Mart 2010 tarihinde eklendi
Ben Vedaya okul ile gittim.Önceden yorumları okumuş ve iyi şeyler duymuştum.Fakat film pek ilgi çekici değili.Ben ;sanki film yarıda kesildi yani araya girdik zannettim bir an.Gitmek isteyenlere pek tavsiye etmiyorum...
nrgltby
nrgltby

13 Mart 2010 tarihinde eklendi
henüz izlemedim.bugün izleyeceğim. ancak yapılan eleştirel çok güzel.filim anlattıkları ile bazıları için yeterli olmamış , zaten Atatürk ü tamamı ile anlatmak mümkünmüdür. her yönünü tek bir filme sığdırmak mümkünmüdür? bence değildir. önemli olan yanlış aktarımlarda bulunmamak. bazı kişileri bazı olayları eksik anlatmış olabilir, önemli olan yanlışaktarmamaktır. eksikler tamamlanabilir, yanlışlar ise iz bırakır, yer eder. düzeltmek kolay olmaz....
zobar8141
zobar8141

8 Mart 2010 tarihinde eklendi
Bence çok güzel bir filmdi. Şu ana kadar atatürkün hayatıyla ilgili yapılan ender filimlerden biriydi ben bu tür tarihimizi yansıtacak filmlerin çoğalmasını bekliyorum.
A-C-A-B-
A-C-A-B-

7 Mart 2010 tarihinde eklendi
malesef hiç olmamış.sadece mustafa filmine karşı yapılmış bir film.inklaplar-kongreler-cumhuriyetin kuruluş aşamaları gibi bir çok tarihi konu es geçilmiş.malesef atatürk ile ilgili yapılan filmlerin neredeyse tamamı fos çıkıyo.not:çekilen savaş sahneleri inanılmaz acemice çekilmiş.keşke bu filmin üzerinde biraz daha çalışarak çekselerdi.
Yücel S.
Yücel S.

6 Mart 2010 tarihinde eklendi
yanı can dundar bıraz gerceklerı yansıttı dıye neden bu hemen karsı ataklar arkadaslar herkes ınsan ataturkte bır ınsan onunda yanlısları doğruları olabılır artık aşın şu ataturku ılah gıbı yansıtmayı..ulkemızı kurtarmıs Allah razı olsun ok hepsı bu bundan fazlası olamaz.sonucta ınsan
tozlem35
tozlem35

6 Mart 2010 tarihinde eklendi
filmi izlemeye giderken arkadaşının gözünden anlatıldığı için daha farklı bir atatürk bekliyordum.insani yönleriyle atatürk arkadaş atatürk gibi.tarihi kitaplarından farklı bir şey göremedim maalesef. ayrıca sinan tuzcunun atatürkün hem babasını hem kendisini oynaması ben rahatsız etti açıkçası.kısaca beğenmedim
shiny-depp
shiny-depp

6 Mart 2010 tarihinde eklendi
lütfen arkadaşlar bu filmi film olarak eleştirelim. benim düşünceme uymuyor kötü veya uyuyor iyi demeyelim. zaten salih bozokun anıları ne bekliyordunuz ki yani. oyüzden filmi film olarak eleştirelim. eğer hitleri destekliyor olsaydınız sindler list e kötü mü derdiniz? bunu bir düşünelim
emryzc
emryzc

5 Mart 2010 tarihinde eklendi
Mustafada yapılmaya çalışılan hadsiz propagandaya iyi bir cevap olur beklentisiyle gittik ama (Atatürk hakkında olduğu için yumuşatarak söyleyeyim) kötü bir filmdi. Oyunculuklar kötü(Sinan Tuzcu hariç), tarihi gerçeklerle uyum kötü, film mesajını ulaştırma açısından yine kötü. Sadece müziklerini beğendim.
Ayrıca Atatürkün Fikriyenin başını açıp rakı masasına oturttuğu sahne çok gereksiz ve çirkindi. Atatürk sadece kara çarşaf gibi çağdışı unsurları yıkmak istemişti. Gayet modern ve aşırıdan uzak bir şekilde başını kapatan bir hanıma böyle bir muamale yapmazdı. Üstelik başı kapalılığın medeniyetsizlik, içki masalarında şuh kahkahalar atılarak eğlenmenin medeniyet olduğu gibi bir imada bulunan replikler de aynı derecede yakışıksız olmuş. Zira Atatürk böyle bir insanmış gibi gösterilmeye devam edildiği sürece yobaz Atatürk düşmanlarının dini bütün insanları kendi taarflarına çekmeleri kolaylaşmaktadır.Sonuç olarak; madem gerçek Atatürkü anlatacaktınız bize keşke biraz daha çalışsaydınız
serkan-cosan77
serkan-cosan77

5 Mart 2010 tarihinde eklendi
filmden tek anladığım sonuç latife hanım ( yüce lider atatürkümüzün ) hayatına girmese en az 10 sene daha yaşarmış atamız ve kısa ömrüne 10 sene daha eklediğinde yapamadıkları şu anki haliyle geliyor keza erken veda etmeseymiş ismi gibi filmin ne bu ülke 2 darbe görür hatta darbe teşebbüslerine bile söz konusu olmaz ne halkım işini bilir gibi ( bence çöküş süreci türkiyenin bu adamla başlamıştır ) siyasetçilere kalır nede şu anki molla rejimi ananıda al gitçilere kalır ( en önemlisi o kadar şehit verilmezdi buna eminim ) ömrü yetmemiş ve geriden ülke mirasını bıraktığı dava arkadaşlarıda o mirasın içine etmezmiş / ah latife hanım ah keşke atamızın hayatınına girmeseniz keşke fikriye hanım^la atamızı baş başa bıraksaymışsınız :(
senem-sengul
senem-sengul

4 Mart 2010 tarihinde eklendi
bu film hakkında yazılacak çok şey var aslında mustafa gibi hakikaten değil dediler diye gittim iyiki de gitmişim özellikle başı ve finali çok güzeldi salih bozokun oğlunun duyguları falan ama gerçekten büyük taarruz olmalıydı o savaş devletimizin temelini attı