andrewseven
1 değerlendirme
13 Şubat 2008 tarihinde eklendi
Semum'u öylesine bir korku filmi diye izlemiştim ama kardeşim film insanın şeytan karşısındaki alması gereken aksiyonel tavrı o kadar ilginç bir yerden anlatmış ki!Mikail Hoca'nın sanal aleme geçip semum'la konuşurken söyledikleri ve yaratığın yanıtları kitaplara geçmesi gereken türde titiz ve özenle hazırlanmış.''Hani nerde rabbin,burada da sana yardım edebilecek mi?''...diyen semum,cevşen karşısında mağlup olunca,''Ey şeytan yine mi yenildik,neden beni terk ettin''diyerek şeytan'ın farklı bir yönünü ortaya koyuyordu.Bu film bence daha fazla ilgiyi hak ediyor.
Filmden az önce çıktım ve filme bayıldım.Özel efektler ve çekimler çok güzel.Filmin müzikleri ve kurgusu da öyle.Senaryo çok güzel yazılmış.Filmin sonu çok şaşırtıcı,hiç beklemediğim bir şeydi.Filmde Canan rolünü oynayan aktris Ayça İnci iyi bir performans sergilemiş.Bir sahnede semum kadının ağzını zorla açıp...neyse anlatmıyım,o sahne çok hoşuma gitti.Bir de kadının boynunun ikide bir bükülüp,kırılır gibi olup,yüzünün değiştiği sahneyi de sevdim.Gerçi her bir karesi bir ayrı güzel.Filmde heyecan ve gizem var.'Acaba nedir,ne olacak?'dedirtiyor.İzlemenizi tavsiye ederim! :)
bence çok güzel bir film zaten hasan karacadağ yaptığı film röpörtajındada söylüyor:insanların gördükleri ve anlattıkları şeyleri göz önünde bulundurarak gerçeğe en yakın semumu çıakrdık ortaya diyor ayrıca gerçek karabasan çökmesini de gerçeğe uygun bir şekilde yansıtmışlar tebrik ediyorum
Türkiyede yüzbin doktor olduğunu ve bunların sadece yüzde onbeşinin uzman olduğunu düşünürsek beni anlayacak insan sayısı kısıtlıdır. Hasan karadağ arkadaşımız kesinlikle bir kaç psikiyatri kitabı karıştırmış ve özellikle şizofreni hastalığına kafayı takmış ayrıca filmde insanların fobilerine de el atmıştır. Ayrıca birkaç dini inanış araştırması yapmış. İsaya ihanet eden 13. yaverden dolayı hristiyanların uğursuz şeytani sayısı 13, mısır mitolojisinde kötü ruhların korktuğu yaratık olan kedi ki mumya filmini hatırlayın kediyi görünce kaçmıştı zira cehennemin bekçileri ve kötü ruhların çıkmasını engellermiş kediler, tabi islami bilgiler ve ilk kez duyduğum semum tanımı. Herşey çok iyi, yaratıcı, hollywood un terkettiği korku tarzını türkleştirmiş oda güzel. Peder gitmiş imam gelmiş laf etmedik ama o doktor ile imam diyaloğundan hiç hoşnut değilim. Bilim ile dini savaştırmak cehalettir bu sentezi oldum olası sewmedim. Hele psikiyatriye gelince dinciler hiç laf etmesin. Bu arada kadın tamamen şizofreni semptomları göstermiştir. Bazan ileri safhalarda düşünsel fonksiyonlar geriler ve düz mantık kurmaya başlar şizofrenler. İçime bişey girdi, bana bişey anlatmaya çalıştı gibi. Hatta en çok söylenen varsanı plaka ile mesaj varsanısıdır :) Katatonik, Paranoid, Hiberferik kısacası öyle şizofrenler getiririm ki imamlar kaçar. Hiçbir dilin hiç bir sözü medikal tedaviden daha önce gelemez. Buna inanan başta tanrıya ihanet eder...
Filmin Fragmanına bakıp aldanmamak lazım ayrıca fragmanını da izleyip önyargılı yorum yapanları filmi izlemeye davet ediyorum dabbeden bu yana hasan karacadağ çok yol almış özellikle filmin cehennem efektleri çok güzel olmuş Kesinlikle izlenmesini tavsiye ederim şu ana kadar yapılmış en iyi türk korku filmi diyebilirim
film sürekleyici olsaydı 10 numara olurdu ama yinede iyi film. gidilmesini tavsiye ederim hiç yoktan hasan karacadağ ilerde çok güzel bi korku filmi yapacağına inanıyorum.ona sermaye olur:)))
Valla filmi iyi analiz etmek lazım... Önce Semum nedir? İslam inancına göre insanlar kuru bir çamurdan yaratıldı ve insanoğlu yaratılmadan önce dünya üzerinde yaşayan bir takım yaratıklar vardı. Bu yaratıklar kızgın ateşin dumansız alevinden yaratılmış ve daha sonra korkunç bir zehirle birleştirilerek semum halini almışlardır.
"Andolsun ki biz, insanı pişmemiş çamurdan, kokuşmuş cıvık balçıktan yarattık. Cân'nı da (insandan) daha önce semûm ateşinden yarattık." (Hicr, 26-27)
Yukarıdaki bilgilere dayanarak, film bir takım islami gerçeklikler referans alınarak kurgulanmış ve hayata geçirilmiştir. Dolayısıyla fragmanı gördüğümde "tam manasıyla çocuksu ve komik" bulduğumu bile söyleyebilirim.
Ama müslüman kimliğimle izlediğimde elle tutulur birşeyler ortaya çıkıyor.Belli klişe korkutma yöntemleri kullanılmış olsada dabbeden sonra semumum bir adım daha önde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.Dolayısıyla filmi"saçma" bulan arkadaşlar bence "islamı" iyi bilmeli ve en azından bu filme "sadece bir film" gözüyle bakmamalıdırlar.büyü islamdada varolan bir gerçektir.günmüzde de varolmaya devam etmektedir."illa gidin izleyin" diyebileceğim bir film değil,kabul.Lakin izleyince pişman olacaksınız da diyemem...ama belli önyargı ve garip düşüncelere sahipseniz(islam hakkında özellikle)bu film sizi sarmayacak ve hatta güldürecektir de.bunu samimiyetle söyleyebilirim.10/7
süper bir korku filmiydi semum.hala etkisindeyim bazı sahneleri korkunç ötesi hele o karabasan sahnesi aman allahım tüylerim ürperdi yaa.zaten uyuyamıyorum...naapsak acaba! inandım ya filme ve kıza olanlara bravo!
izledim ve şaşırdım gerçekten başarılı.ufak tefek hataları var ama son zamanlarda izlediğim amerikalıların 'halka' filmi dahil çoğu filmeden daha korkunç.sonundaki sahnelerde çok farklı bir kurgu var en çok da yenilikçi tarafı hoşuma gitti.Bence Türk korku sineması için kayda değer bir adım olmuş semum.Umarım gişede dabbe'den daha iyi olur.
öncelikle hasan karacadağı tebrik ediorum süper bi film cekmis. Ayrıca bu filme kötü dienlerede inanamıorum. Kötü dienler gitsin exorcist,constantine,hannibal benzeri filmleri alıp izlesinler. Hasan Karacadağ türkiyenin korku dalında en iyi yönetmeni(bana göre dünyada da söz sahibi olabilecek kapasitede) filmlerinin devamını sabırsızlıkla bekliorum semum gercekten mukemmel olmus. İyi seyirler............
Türk korku filmlerine önyargıyla yaklaşıp gitmeyenler o önyargılarının nasıl kırıldığını bu filmle anlıyacaklar tabii bazıları hoşlanmayabilir bu onların aşırı derecede oluşturdukları beğenememe tutkusundan olacaktır bence bir çok amerikan korku filminden güzel özellikle kullanılan efektler yalnız filmin ilk yarısında biraz sıkılabilirsiniz ancak 2. yyarısı çok heyacanlı ben ilk yarıda acayip sıkıldım ama 2. yarısı beni korku acısından tatmin etti.
Hasan karacadağ yine yapacağını yapmış.Filmi izlerken koltukta zıplayıp durdum desem yalan olmaz.Semum tam bir türk korku_gerilim tarzı bir film olmuş.BU tarzı sevenler semumu kaçırmamalıı...(10_9)