diciboy
1 değerlendirme
19 Şubat 2012 tarihinde eklendi
Bir osmanlı savaş filmi ama ne hikmetse ceddin deden nesrin baban yok olmuş...... Film müzikleri, mağrur sahnelerin müzikleri yüzüklerin efendisiinden ilham almış sanki yada kilise senfonisinden bizle hiçbir ilgisi yok .... Müzik tasarımcıları kültürümüzü tam anlasalar çooooooookkkkk daha iyi olurdu....
Ya arkadaşlar lütfen elinizi vicdanınıza koyun ve ne oldum delisi olmayın. Hepimizin amacı türk sinemasına kalite gelmesi ve tarihimizin güzel yansıtılması değilmi. Allah aşkına böyle sırf gişe için çekilmiş senaryosu sıfır, tarihle bağlantısı sıfır bir filmi nasıl sırf türk filmi diye yere göğe sığdıramıyorsunuz anlamıyorum. Bazılar bu filmi yabancılar çekse överdiniz diyorlar. Hayır aslında bence bu filmi yabancı birisi çekse onlar yuh Ulubatlı Hasan'a hakaret edilmiş, Fatih egolarını tatmin etmek isteyen bir lider gibi gösterilmiş, tiyatro mümessili gibi olmuş derlerdi. Ama sırf türk filmi diye övüp duruyorlar. Ben filme ön yargısız hatta sırf türk filmi diye 3 puan vererek gittim. Ancak resmen sıfır. daha ilk izlememde bir sürü çekim hatası, tarihe saygısızlık, çok ucuz benim bile bilgisayarımda artık rahatça yapabildiğim bir çok görsel efekt, anlamsız senaryo daha nicesi. Beğenenlere bir önerim var küçük çocukları varsa izletsinler ve şu soruları sorsunlar onlara: 1-Fatih İstanbulu neden fethetti? 2-Ulubatlı Hasanımı daha çok sevdin Fatih'i mi? 3-Constantin ne kötülük yaptıki Fatih İstanbul'u fethetti. 4-Constantinin halkı halinden memnun değilmiydide fatih Constantine savaş açtı? 5-Fatih'in karısı nasıldı? 6-Peygamberimizin övgüsünü kazanan askerlerden biri olan Hasan bir kızla evlenmeden ilişkiye girip hamile bıraktığına göre bizimde yapmamızın bir sakıncası varmı?
Bu sorular uzar gider ama alacağınız cevapları ben tahmin ediyorum.
Diyaloglar, duygusal devinim eksikliği ve sahne geçişleri açısından kopukluklar olsa da filmin bütününe baktığımda bana "vay be" dedirtiyorsa ve filmin sonunda onlarlarca insana alkış tutturabiliyorsa bence evet bu film "Mükemmel"dir.
Okuduğum yorumlardan filme iyi diyenlerin görsel efektleri beğenmelerinden kaynaklandığını görüyorum. Yahu arkadaş ABD'de tonlarca bundan daha iyi görsel efektli filmler yapılıyor ama iş senaryoya gelince çok kötüler, Fetih 1453'ünde senaryosu çok kötü. Çok şey anlatayım derken resmen içinde boğuluyor. Filmde bir bütünlük göremedim sanki 5'er 10'ar dakikalık kısa kısa filmler bir araya getirilerek bir film çıkarılmış gibi. Mesela gemilerin Haliç'e indirilmesine nasıl karar verildi ? Haliç'e indirince bu Osmanlı Devleti'ne nasıl bir avantaj sağladı. Keşke görsel efektlere harcanan paradan kısılarak düzgün bir kast oluşturulsaymış, Fatih rolündeki arkadaş dışındakiler çok sırıtıyordu.
Filmi dün izledim filmdeki görsellik on üzerinden on çekim kalitesi vizyon kurgu en üst seviyede üst düzey bir Amerikan Filmi kalitesinde fakat bu kadar efsanevi bir konu bu kadarmi sikici bir uslupla ele alinir akiciliktan çok uzak sikici bir senaryo büyük beklentiyle gittigim bu filmde uyumamak için büyük çaba harcadim çok büyük bir efsane ,Çok büyük bir çekim kalitesi ,ama senaryo anlatim çok zayif .
Kendi kendimize senelerdir söylenir dururuz; adamlar berbat tarihlerinden mükemmel filmler çikariyorlar, oysa biz, bizim harika tarihimizi sinemaya aktaramiyoruz diye. Keske hiç denemeseydik ve biz bu sekilde mizirdanmaya devam ediyor olsaydik... Senaryo, çekim teknigi ve oyunculuk olarak mükemmel örnekleri varken, bu tip filmlerin çakmasini kim ne yapsin. Sonuçta bizim yapacagimiz savas filmlerinin fark yaratacagi nokta; savasin görsel yani degil, derinligi olabilirdi. Bu noktaya vurgu yaparak fark olusturabilirdik. Oysa adamlarin en iyi oldugu alanda onlarla asik atmaya kalkisarak bastan yenilgiyi kabullenmisiz. Aksemsettin figürü olarak disleri olmayan, pelte ve hiç bir efsunlugu olmayan bir tip kullanmak da neyin nesi. Gandalf karakterinin onda bir derinliginde bir karakter bile is görebilirdi. Tamam tüm fetihle ilgili karakterler ve olaylar film içerisinde geçiyor. Ancak olay tüm bildigimiz karakterlerin ve olaylarin filmin içerisinde geçistirilmesimidir sadece. Fatih'in zekasi ve azmi üzerine oturtulmasi gereken bir film, conanvari görünümlü ulubatli hasan'in kaslarina ve askina indirgenmis. Anlasilan o ki eldeki paranin tamami görsel efektlere ayrilmis, iyi oyuncu ve iyi senaryo için ise elimize hiç para kalmamis. Görsel efektler için harcadigimiz paranin da ne kadar yettigi ortada...
film yapımcılarımız böyle tarihi filmlerde gerçeğin dışına fazla çıkmadan ana konusu doğru olmak şartıyla,, biraz süslemelerle daha heyecancı ve izlenir hale getirmeliler, onlar nasıl dimlerinin mesajlarını ner filmde reklamını yapıyorsa bizimde bazı filmlerimizde din konusu işlenmeli,
Bugün sırf böylesi sanat eserlerimize katkım olsun diye 6 adet bilet alıp apar topar kuzen, yeğen sinemaya götürdüm. Verdiğim paranın az bile olduğunu düşünüyorum. Tek kelime ile harika bir film. Gemilerin karadan geçirilmesi sahnesinde az daha yerimden kalkıp yardım edecektim hop oturup hop kalktığım bir sahneydi. Kesinlikle tavsiye ederim. En sonunda şöyle bir film çektik emeği geçen herekese teşekkür ediyorum.
Sinema yorumcularinin ne dedigi umrum da degil. Ilk defa haçli ordularinin zaferi ile bitmeyen bir savas filmi izledim Sadece bu bile yeter ki diger larini saymiyorum bile... Her TC vatandasi mutlaka gitmeli süper bence
Bu aksam izledim. Verdigim sinema parasina degil film için harcadiklarini söyledikleri paraya acidim. Bu parayi neye harcamislar onuda anlayablmis degilim. Vasat oyunculari ile bir tiyatro sahnesinde oynasalarmista ayni etkiyi birakacagi etki ayni olurdu. Neticede bir kusatma, Fatihin gemileri karadan nasil yürütüsünü,. o dönemdeki istanbulun görünüsünü, savas sahnelerini görmeye gitmemisizde ulubatli (Pers'mi Osmanli mi olduguna karar veremedik) Hasan'in nerden çiktigini bilemedigimiz hikayesini, oyunlardaki animasyonlardan daha kalitesiz animasyonlari, az daha ugrasilsa Zeki Müren türkçesi ile dialoglari dinlemeye gitmisiz. Su anda devam eden Spartaküs dizisiyle mükayese eden arkadaslara bilgi vereyim bölüm basina 10 milyon dolar harcamiyorlar. Bu 10 milyon dolari neye harcadilar? Istabulun o dönemdeki haritasini 3 boyutlu çikardilarda bize mi izlettirdiler? Tam kadraj bir katapultmu gösterdiler yoksa saldiri kulesimi gösterdiler? 20 milyon dolar harcalasalardi gemi yürütmeyi 2 dakikami göstereceklerdi yoksa 1 top daha dökebileceklermiydi? Yazik günah eger o kadar para harcandiysa bu filme
Filmi ilk gün büyük heyecanla izledim. Beklentimi yüksek tutmamam gerektiğini düşündüğüm halde bu kadar kötü bir yapım da beklemiyordum açıkçası resmen yüksek bütçeli Tarkan filmi çekmişler ve çok büyük hayal kırıklığı yaşadım..
Sinemamızın gelişmesi adına yerli filmlere destek olmalıyız. Fakat tarihimizi ve dünya tarihini derinden etkileyen bir konuyu bu kadar yetersiz, sığ çekmenin savunalacak tarafı olamaz. Sadece maddi kaygılar düşünülüp, filmin böylesine kötü bir senaryoyla, birkaç vasat oyunculuk hariç abartılı ve berbat oyunculuklarla, konuyu Fatih'in zekasından uzaklaştırıp sadece dini inançla bu fethi açıklama kaygısı taşıması, filmde beğenilecek yer bulmayı imkansız hale getiriyor.
Gerçekten çok yetenekli ve azimli oyuncularımız, senaristlerimiz, yönetmenlerimiz olduğu inancındayım buna şüphe yok. Şimdi tek dileğim bu filmin biran önce unutulup bu konunun veya farklı konuların layıkıyla işlendiği Türk filmlerini izlemek ve Türk sinemasının geleceği adına umutlanmak...
Filme o kadar istekli gitmiştim resmen yıkıldım. O kadar gerçekci değildi. Çandarlıyı fetih sırasında astırması gerekiyodu ama olmadı. Fetih başlamadan önce bzans kralı Fatihin konuşmasımı yapmayın allah aşkına hangi tarih kitablarında var bu olay. Filmde tek begendiğim şey savaş sahneleriydi gerçekci yapmışlar baya. Sonuda olmamış pek. daha sözlencek baya hata var. O eleştirdiğimiz muhteşem yüzyıl daha gerçekci bence...