Mehmetcan Ulutaş
1 değerlendirme
18 Şubat 2012 tarihinde eklendi
Film harika olmuş. 5 üzerinden 10bile verebilirim. Bu filmede basit diyen arkadaşlar daha ne bekliyordunuz. Benden size saygılar.. Savaş sahneleri olarak Yüzüklerin Efendisinden hiç bir eksiğimiz olmamış.
Filmi dün gece sabah erkenden işe gitmek zorunda olmama rağmen gece 01:50 de eve gelmek pahasına izledim. Olanca ön yargımı kırıp gittiğim filmin ön yargılarımı haklı çıkarması beni oldukça üzdü. Üstelik filme gitmeden önce üstün körü okuduğum eleştirilerin önemli bir kısmı da filmi övücü nitelikteydi. Neyse filmi neden beğenmediğimi belirteyim. Öncelikle okuduğum yorumların aksine oyunculukların berbat olduğu kanaatindeyim. Lakin buradan “Fatih böyle mi oynanır be kardeşim” gibi bir sonuç çıkarılmasın. Zira karakter ister fatih olsun ister figüran taifesinden bir Bizanslı iyi oyunculuk iyi oyunculuktur kötü oyunculuksa kötü… Üstelik kadronun daha deneyimli isimleri daha kötü performanslar sergilemişti. Efekt ve benzeri Türk sinemasının deneyimsiz olduğu işlerle ilgili çok şey söylemeyeceğim zira bunlar zaman içinde kazanılacak meziyetler ama işin temel unsurlarından oyunculuk senaryo yönetmenlik meziyetleri gibi konularda filmin çuvallaması beni epey üzdü. Hele o takma sakal meselesi feci yıprattı. Bir filme milyon dolarlar harca oyuncuya sakal bıraktırma olacak iş değil. Emeğine acımadın bari yatırımını kolla be birader diyesi geliyor insanın yapımcıya. Senaryoya gelince sanırım senarist şöyle kurmuş işi 1- Fatih istanbulu fetheder 2- Bu arada bir Ulubatlı Hasan lazım 3- Konstantiniye fatihini peygamber onurlandırmıştı 4- Gemiler karadan Haliç’e indirildi 5- Sultan Mehmet devasa toplar döktürdü. 6- Ha birde Akşemsettin isimli mübarek bir zat vardı.
Bu malzemeden bir senaryo çıkar mı çıkar. İyi bir film çıkar mı valla çıkmamış. Üstelik malzeme bu kadar kötü değil. O fetih Osmanlı’nın kayda değer bir devlet, büyük bir imparatorluk olmasınde en önemli dönüm noktası. Yanlış okumadıysam o güne kadar tüm Osmanlı sultanları divanı yıkılmış Selçuklu Devleti’nin şahına sadakat yeminiyle açıyor. O günden sonra Fatih’in kararıyla bu uygulama kalkıyor. Kendini artık bağımsız kayda değer bir devlet olarak görüyor. İşlenecek onca malzemeden hepimizin ilkokulda öğrendiği üç beş klişe ile film çekmek en basit ifadeyle zengin bir tarihsel kesiti boşa heba etmek olmuş.
İnandırıcılık açısından da epey zaaflı bir film. Karakterlerin hepsi haddinden fazla delikanlı mesela. Binlerce insan kılıçla kesiliyor manzara kan revan tek askerin suratında korku ifadesi olmaz mı? Herkes mi şahadet şerbetine bu kadar susamış? Divanı saymıyorum kuşatmaya erattan 8- 10 kişilik bir ekip karşı çıkıyor onlarda korkudan değil politik uyuşmazlıktan. Hani demiyorum savaştan kaçan insanları senaryoya malzeme edelim ama siperde az sonra başına gelebilecek ölümü düşünmeyen kaç insan olur bir orduda bu ifade hiç mi surata yansımaz. Tamam eyvallah Türk korkmaz yiğittir imajı da verilmek istenebilir bir filmde. Zira sinema sanatı oldukça politiktir. Her tarihte de sinema politik bir araç olarak kullanılmıştır. Ama biz inanıyoruz diye gerçek budur denmez, denemez. Bizim inancımızdan bağımsız bir şekilde filmin inandırıcı olması lazım. Yine söylüyorum film “biz” yaptık diye kötü değil kötü çekildiği için kötü.
Ha birde bir arkadaş yazmıştı desteklemek isterim karakterler hiç Türk’e(bize) benzemiyor. 15. Yüzyıldan bu yana şeklimiz şemalimiz çok değişmiştir elbet. Lakin holywood ayarı film çekecez diye Anglosakson görünümlü bir kadro kurmak zorunda da değiliz herhalde.
Gelelim Türk tarihini öğrenme, öğretme, ululama, çerçevesinde yürüyen tartışmalara. Filmden tarih falan öğrenilmez. Her sanatta olduğu gibi sinema sanatında da öznellik çok ön plandadır. Nerden bakarsan öyle çekersin ve tarihte gerçeği arıyorsan her yönden bakıp bir sonuca ulaşırsın. Dolayısıyla filmden öğrendiğin yönetmenin bakış açısından öteye gidemez. Kaldı ki yönetmenimizin baktığı yer ilkokul tarih kitaplarının bile gerisinde bir noktada. Fazla dağıtmadan film belgesel film değil. Ortada hiç Fatih ya da Ulubatlı olmadan bile bir fetih filmi çekilebilirdi. Aldığın kesite göre bir kurgu yaparsın olur biter. Ortaya çıkanı da senaryonun yönetmenliğin ve oyunculuğun kalitesine kurgunun inandırıcılığına göre de oturur değerlendirirsin.
İstanbul’un fethi iyi bir şeydir. Üstüne çekilen her film de sinema sanatının inceliklerine bakılmaksızın süperdir gibi bir yaklaşımı benim kafam almıyor.
Akıllara yerleştirmek gerekiyor. Fetih 1453 filminin senaryosunu beğenmemek İstanbul’un fethini beğenmemek değildir. Senaryoyu sen ben gibi etten kemikten müteşekkil bir zat yazar. İyi yazabilir kötü yazabilir. Bizimki kötü yazmış ne diyeyim şimdi.
Filme 2,5 verdim zira Holywood’un 2,5’lik filmleri kadardı.
Arkamdan kefere vatan haini diye konuşulmasın İstanbul’un fethine değil “Fetih 1453” isimli filme 2,5 verdim.
Film beni çok hayal kırıklığına uğratmış olacak ki yazdıkça yazasım geliyor. Zülf-ü yare dokunduysak affola…
Türk tarihinin en mükemmel filmi olduğunu söylemekle başlamak istiyorum.savaş sahneleri harika çekilmiş, görsel efektleri bence çok ama çok iyi.yalnız bazı ayrıntılar çok çabuk geçilmiş ama bir istanbulun fethinide bir kaç saate sığdıramazsın ya, bazı savaş sahnelerinde bariz hatalar göze çarpıyor ama bu film Türk tarihinin onurudur bence.filmin sonu yaklaşınca bitmesin bitmesin diyor insan öylede zevkli ve sonunun gelmesini istemyeceğiniz bir film, her Türk vatandaşının göğsü kabara kabara izleyeceği keyif alcağı filmdir..
Resmen hayal kirikligiydi. sinemaya her türk evladi gibi kosarak gittim. eger ecdadimiza gereken önem verilmis ve dünyayaya Fatih'i güzel tanitan bir filmse ufak defek çekim hatalari yanlislar önemli degil dedim ve gerekirse 1 kere degil tesvik için 100 kere sinemada izlerim deidim. ancak gerçektende hayal kirikligiydi. Filmin ögrettikleri: 1- Fatih'in zekasindan ve mühendislik yönünden sadece "mühendislik egitimi aldi" denilmesinden baska bir sey yoktu. Ve Fatihin zekasindan hiç bahsedilmedi. Yanindaki vezire yaptigi bir iki ayak oyunu disinda, ne savas stratejisinden, ne Hisari neden yaptirdigindan, ne mühendislik zekasindan hiçmi hiç bahsedilmedi. Fatihin tasarimini yaptigi toplari dahi dökümünü yapan adam ve kizi tasarlamis gibi gösteriyordu. Oysaki hisarin seklinden konumlandigi yere kadar, o çaptaki toplarin o güne kadar ilk defa yapilmasina kadar hepsi Fatih'in zekasiyla oldu. 2- Fatih Fethi neden yapti? Film sanki egolarini tatmin etmek, gururla iste ben bunu yaptim demek için fethetmis ve onca kani bosu bosuna döktürmüs gibi gösteriyordu. Zaten savasin ilerleyen asamalarinda Fatih'in hirsindan kendini kaybetmeside bunun altini çizen bir noktaydi. Oysaki haçli ordularinin müslüman halkina yaaptiklari zulümler, ticari yönden yapilan ambargolar ve hem hristiyan halkinin hemde müslümanlarin yasadigi haksizliklar hiç anlatilmamisti. 3-Eger sinemaya büyük bir filmle girdiginizi iddia ediyorsaninz içine kurguda katsaniz yinede tarihi dogru yansitmalisiniz. Fatih'in esi Gülbahar Hatun'un yabanci erkeklerin yaninda saçlarini salina salina gögüs dekoltesiyle dolasmadigini hepimiz çok iyi biliyoruz. Sirf benzeri sekilde yapilmis Spartaküs, Truva, Cennetin Kralligi vb. filmlere özenilerek yapilmis lider esleri. 4- Filmde Ulubatli Hasan fatihten daha çok anlatilmis. Oysaki Ulubatli sancagi dikene kadar kimse tarafindan taninmiyordu. Hem fatihe kiliç talimi falanda yaptirmadi. Yine yabanci filmlere esinlenerek liderler sadece iyi adamlarin kazandigi zaferi kendileri yapmilarmis gibi gösterir havasi vardi. Hem Fatih hemde Ulubatli peygamber övgüsü kazanmis insanlardir. "Istanbulu Fetheden komutan ne güzel komutan, asker ne güzel asker" demisti peygamberimiz. Iste o askerlerden birinin gayrimesru iliskisi oldugunu iddia etmek çok çirkin ve yakisiksizdi. 5-Film hiçte öyle milyon dolar harcanmis görünüme sahip degildi. Hep yinelenen sahneler. hatali girisler. Hatta Constantin'in dökümcülerinin çalistigi yere girdigi bir sahnede sahne basindan herkes hazir bekliyor ve motor sesiyle harekete geçtikleri açikça görülüyordu. Namaz sahnesinde en arkalarda kopyla yapistir ile yapilmis askerler öndekilerden önce selam veriyorlardi. Belki bir kaç kez izlesek daha nice eksiklikler görecegiz.
Sonuç olarak kimse bu film oskara gider söyle olur böyle olur diye kendini kandirmasin. Film tamamiyle türk sinemasi için kara leke olarak birakilacak filmlerden bir. Neden bir isi baskalarinin kopyasi ile yapmaya çalisiyoruz. Gelseler yeminle bana o parayi ve imkani verseler o filmin kat be kat daha iyisi bir film çikarirdim. Ama nerde. Sonuçta kim nederse desin Kral çiplak.
Bizde bir iş yapılırken ilk düşünülen şey acaba ne kadar kazanırım. Tabi böyle oluncada karı maksimize etmek için elden gelen herşey sonuna kadar kullanılıyor. Emeğe saygı iyi güzelde o filmi yapanlarında en azından tarihimize ve bize saygı duymaları gerekmez mi. Ses olayı bir kere çok kötü. filmi izlerken insanı rahatsız ediyor. Bilgisayar efektleri deseniz bu kadar kötü yapacağınıza o efektleri yapmasaydınız daha iyi idi. Konu anlatımı ise bir çağı kapatıp bir çağı açmış bir fetih için , böyle büyük bir olay için gerçekten kötü. Bir tutam şurdan bir tutam burdan , birazda şundan koyalım güzelcene karıştıralım ohh. Bumudur yani. Fethin arkasındaki asıl gayeyi yansıtacak olan maneviyat zaten verilmemek için özel çaba harcanmış. Ama kötüyü yapa yapa iyi şeyler yapmayı öğreneceğiz. Türk sineması açısından bakılınca böyle büyük bütçeli filmler yapılması iyi. Bugün bu yapılır yarın daha güzeli yapılır. İlk adımdır.
Bu nasıl bir puan 1,5 . Yaa prn filmlere bile 2,5-3 veriyorsunuz. Hangi memlekette yaşıyoruz biz ya . Kötü olsa bile tarihimizi anlatıyor diye bundan sonraki filmlere destek olsun diye adam akıllı bi puan veririlir. Destek olsun diye gidip sinema da izlenir.
yorum yazan arkadasim ERA ya katiliyorum , 1453 tarihimizi görsel ve güzel anlatan , kaliteli oyuncularuin oldugu bir film olarak 21. yüzyil tarihimize geçmelidir
samet arkadasima katiliyorum ve elestirmen aliyi kiniyorum. ben hollandada izledim filmi hollanda ve belcikada onceden rezarvasyon yapanlar izleyebild.i cok sukur full cekiyor film.ve insallah rekorda kirar. hicbirsey mukemmel olamaz ama film turk filmi olarak gercekten cok guzeldi basariliydi ozellikle fatihi ve hasani canlandiran karaketerler hakkini vermis. en favori sahnemde fatihle bizans imparatorun karsilasmasi. herkeze tavsiye ediyorum izlenmesi gereken BIR TURK FILMI..
Tek kelime ile 'süper' bir film...çok begendim...sadece bitisi daha farkli olabilirdi tek begenmedigim sahne bitisi.farkli bitirebilirlerdi.Yinede güzel bir film.
Filmden biraz önce çikmis ve hala etkisinden kurtulamayan biri olarak söylemeliyim ki, tek kelime ile muhtesemdi. Filmle ilgili yapilan haksiz elestirileri kesinlikle anlamiyorum. Sanli tarihimizi, ecdadimizi tuylerimi diken diken edecek bir sekilde isleyen bu filmdeki emek tartisilmaz. Herkese en kisa surede filmi izlemeyi öneriyorum. Pisman olmayacaginiz, bir solukta izleyeceginiz ve gogsunuzun kabaracagi bir film. Emege saygi, katki ve devami icin tesvik lütfen.
Ali ERCİVAN'ı şiddetler eleştiriyorum... O kadar saçma ve bir o kadar hayali filmlere veril yıldızlar, Fetih filmine gelince mi 1,5 yıldızı hak ediyor ve sadece imana dayalı olduğu için mi, bu yıldız veriliyor. Ata demirer'in filmine gittim ve beğendim o filme bile 2'nin üzerinde yıldız verenler, yılın beklenen filmine hak ettiği yıldızı saklıyor. Üzülürdüm eskiden ama şimdi üzülmüyorum, çünkü gerçek yıldızları bu filme halk takacaktır.
bu filmi henüz izlemedim, 2,5 puan vermem tam ortada olmamdandır, izlemiş olsam eksi veya artı puanlamamı yapardım. lakin site puanlama yapmadan eleştiriye mahal vermiyor. bu yazıyı yazmamın sebebi ali ercivanın filmi iki paralık eden eleştirilerinden rahatsız olmamdır. türk sineması için ve en önemlisi sinema için bu kadar para ve emek harcan mış bir eser için, böylesi kötümser ve alçaltıcı eleştiri yazmak son derece haksızdır, senaryoya tarih kitabı gibi diye eleştirip, ak şemseddin efendinin filmde köse olmamasını eleştirmek ayrı bir tarih kitapçılığı değilmidir? sesler kulağımı tırmaladı başım ağrıdı gibi öznel ve izleyiciyi filme karşı soğutan kelamları filme karşı yapılmış bir ayıp olarak telakki ediyorum, sanatta eleştirinin yapıcı olanı makbuldur, yıkıcı eleştiri sanatı eleştirenlerin sinemanın erman toroğlusu olmasını doğuran yergidir belki de. bizim genlerimizde 2. mahmuttan 3. selimden beri gelen batıcılık hayatın her alanında dışa vuruyorken, gün geçtikçe batı hayranlığına dönüşmüştür.
stanley kubrick'in otomatik portakal isimli son derece boş, sıkıcı ve gerçeklikten uzak alabildiğine yapay duran filmine 10 yıldız verip türk filmlerini her ortamda yermek ancak bize özgüdür. ama muhsin bey gibi filmlerimizde vardır ki amerikalılar bile taklidini çekmiştir.
17 milyon dolara avatar çekemeyeceğimize göre sinemanın sanat ve eğlenceyi bir arada barındırdığını unutmadan, filmleri bazen izleyicinin bakışına bırakmak en güzeli.
Dört dörtlük bir film. Şimdiye kadar neden doğru dürüst bir İstanbul'un fethi filmi çekilemedi sorusunu bitiren bir film. Bizde film yapabilirmişiz diyor insan. Bazı dizilerde olduğu gibi Osmanlının şanlı tarihinin haremden ibaret olmadığını birilerinin gözüne sokan bir film.İnsana tarihiyle ecdadıyla gurur duyduran bir film. İnşallah şanlı tarihimizle ilgili çekilebilecek nice filmlere öncülük eder. Herkese şiddetle tavsiye ederim. Çoluk çocuk eş dost cümbür cemaat gidilmeli ve böylesi filmlerin yapılmasında katkıda bulunulmalı.
Tamam elimizde bir şaheser olmayabilir türkçe günümüze uyarlanmış, savaş sahneleri pc oyunu tadında ve tabir-i caiz se artistlik yapılmış bir film olabilir ama beyazperde eleştirmeni sayın Ali'nin bu acımasız eleştirileri sanki ortada çok büyük bir boşluk varmış gibi ve manasız sadece para dökülmüş bir eğlence gibi göstermesi, filmi vasatın çok çok altına, amerikan cırcırlı filmlerine benzetmesine ki bu tarz şeylere anlam veremiyorum öz eleştirinin dışına çıkıp türlü örneklerle o olmamış bu olmamış denmesine neyse neyse deyip geçiştiriyorum bu kadar yıldan sonra türk film tarihinde henüz bir başlangıç yapılmışken sanki bizler 100 yıllık bir tecrübe sahibiymişiz gibi hollywoood'muşuz gibi elelştirilere tahammül ediyoruz ali beyi şahsen kınıyorum insanlara filmi teşvik edip daha iyi yapımlar beklediğini ifade etmesi daha olumlu olması beklenirken böyle bir yaklaşım kendisine yakışmamıştır...