Kasım G.
1 değerlendirme
21 Şubat 2012 tarihinde eklendi
Filmle ilgili agir elestirileri haksiz buluyorum. Eksikler tabi ki var. Ancak yine de izlemeye deger. Fetih 1453 ileride daha iyilerinin çekilmesi için bir adim olarak degerlendirilmelidir. Filmi kesinlikle gidin izleyin derim. Filmin elestirilebilecek yönleri bence sunlar: Fetih öncesi siyasi gelismelerin hepsini anlatmaya çalismak gereksizdi. Filmin ilk bölümü biraz sikici hale gelmis. Diyaloglar kesik kesik ve basit gibi geldi. Böyle bütçeli bir filmde karakterlerin diyaloglari daha canli olabilirdi. Kimi sahneler ilkokul müsameresi gibi. Büyük filmler müzikleriyle de kalicidir. Bu filmin konusulacak bir müzigi yok. Üstelik mehter gibi imkandan da faydalanilmamis. Görsel anlamda savas sahneleri gerçekten etkileyici ve çok büyük bütçeli hollywood filmlerini aratmiyor. Eksiklerine ragmen Türk Sinemasi açisindan bence dönüm noktasi olabilecek bir fim. Artik beklentilerimiz daha yüksek.
Savas sahneleri gerçekten oh be bizde böyle filimler yapabiliyormusuz dedirtti. Filmin basindan sonuna görüntü, efectler, kurgu süperdi bu açidan böyle bir filmi bize izlettigi için Faruk Aksoy'u tebrik ederim. Ancak benim bir iki elestirim olacak, Fatih Sultan Mehmet, 12 yasindayken babasina "haçli ordulari saldiriyor eger sen padisah isen ordunun basina geç yok eger ben padisahsam emrediyorum ordularin basina geç" dememis miydi ? yada tarih derslerinde bize yanlis bilgi mi verildi. Savas sahnelerinde Gemilerin karadan tasindigi sahne harikaydi, Osmanli bu sayede iki cepheyle saldirip bizans ordusunu ikiye bölerek avantaj elde etti, ama bunu farkedemeyen bir çok insan oldu. Süre daha fazla detay vermeye yetmemis saniyorum, ancak tarihten filim seridi seklinde kaç kez kusatildigi geçse, fatihin 12 yasindan biraz görüntü eklense, osmanli devletinin istanbulu aldiktan sonra Osmanlinin imparatorluk ünvaninin aldigi vurgulanarak zaferden sonrasinda da biraz görüntü olsaydi aklimda hiç soru isaretleri kalmayacakti. Sonuç olarak Türkiyede yapilmis en güzel ve en gerçekçi tarihi film oldugunu düsünüyorum. Herkese için izlemeyi tavsiye ederim.
Su bir gerçek ki bu film Türk sinemasi için bir övünç kaynagi.Efektler ve savas sahneleri çok güzel.Ama filmin içinde birkaç tane tezat vardi.Ama onlarin da ötesinde ya Allah askina mehtersiz Fetih mi olur.Nasil ona yer vermezler filmin müzikleri Benjamin Wallfisch adinda biri tarafindan yapilmis mutlaka bir hikmeti vardir ama keske biz kendi isimizi kendimiz yapsaydik.Insallah bu trend artarak devam eder de çok daha kusursuz yapimlar ortaya çikar.Izleyelim ki yapimcilar kazansin ve kazandiklarini yine Türk sinemasina harcasinlar.
Film Türk sineması açısından önemli bir değer taşıyor. Bu değeri de filmin yüksek bütçeli bir film olması ve tarihi konuların gayet izlenebildiğini gösteriyor. Gelelim filmin içeriğine. Filmin savaş sahnelerinde ortalamanın üstünde bir başarı gösterilmiş; fakat bununla birlikte birçok teknik hatayı da yakalamadım değil. Bu hataların da çok küçük gözden kaçmalardan kaynaklandığını düşünüyorum. Filmde özellikle başrol oyuncusu Devrim Evin, Fatih Sultan Mehmed'i gerçekten çok iyi oynamış. Aynı şekilde diğer oyuncular da başarılı. Filmde yeşil perde sistemi iyi kullanılamamış ama diğer hazırlanan tüm animasyonlar çok başarılı. Filmde geneli itabariyle efektler üzerine oynanılmış. Kurgusu iyi fakat senaryo daha iyi yazılabilirdi. Sultan Mehmed'in kendi oğluna bile o kadar soğuk davranmasına karşın fetih sonrası Ayasofya'daki küçük kızı öpüp ona sarılması biraz çelişkili bir durum. Bir de filmde Sultan Mehmed dışındaki erkek karakterlerin uzun saçlı olması bana biraz tuhaf geldi. Eğer bu seçimin o dönemin tarzıyla bir ilgisi yoksa sanırım kastla ilgilenen kişi uzun saç hayranı. :) Ortodoks-Katolik arasındaki görüş farklılığının filmde gösterilmesi de tarhi açıdan olumlu yönde bir katkı sağlamış. Ancak Sultan Mehmed'in gemileri karadan götürme fikrini nasıl bulduğuna çok az yer verilmiş ve bunu daha çok maneviyata bağlamışlar, halbuki Sultan Mehmed maneviyatının yanında bilim ve fenle de gayet ilgili bir kişidir. Bunun dışında yine Devrim Evin'in oyunculuğu ve karakterin filmdeki diyaloglarının hazırlanışı ile Sultan Mehmed'in o derin bir kişilik ve asil bir padişah duruşu çok iyi hazırlanmış. Toplamda filmin türk sinemasındaki yerinin de önemli olduğunu göz önüne alacak olursak ve bunun yanına bir de başrolün başarısı eklenince film gayet başarılı bir yapım olmuş. Bir ilk açısında gayet başarılı.
destanlarla dolu şanlı tarihimizden sinemaya ilk defa böylesine önemli bir projenin aktarılması bizim için bir milat sayılabilir.filmde eksikler var mıydı,evet vardı.güzel sahneler var mıydı,evet bence o da vardı.ne olursa olsun filmin yapımında ciddi bir emek ve maddi maliyet var.toplum olarak gişede bu filmin arkasında duralım ki bu tür yapımların devamı gelsin.yapımcılarımızın bu filmden alınması gereken dersleri alarak tarihimizdeki diğer destanları daha başarılı bir şekilde sinemaya aktaracaklarına inanıyorum.bence kimseye kulak asmadan sinemaya gidin ve bu filmi izleyin.saygılarımla...
Ne kadar kurgusu eksik olsada, hizli hizli geçilsede sahneler yada kisacasi tarihler...Amatörlükler de olsa, basarili bir film. Kapi açan bir yapit. Ilkler çok elestirilir, dogrudurda. Diger yapitlara örnek olacak bir yapit. Izlenmeye deger. Elinize saglik..
Bir Fatih Sultan Mehmet hayranı olarak yazıyorum bu yorumları olmamış arkadaşlar kusura bakmayın. Evet film görsel olarak biryerelere gelmiş abartılacak kadarda değilde hadi orayı geçelim ama içerik olarak rezalet bir kere ulubatlı hasan filmin kahramanı nerde kaldı fatih sultan mehmet arkadaş en çok ulubatlıyla sevgilisini gördük, ayrıca rezaletlerden bir diğeride ulubatlı hasan gibi mübarek bir insanın amerikan vari kahraman yapmaya çalışmalar illa bir kadınla yatmasımı gerekiyor arkadaş birinin kahraman olması için değerlere sıfır saygı falan hele o askerler arası yok benim aileme şehit olursam ulaş falan gibi zorlama gereksiz diyaloglar, filmin ben neden güzel geldiğini söyleyeyim görselden çok kişilerin ses tonları yabancı filmlere dublaj yapan türk düblajcılarının( ki dubaljda dünyada bir numarayızdır heralde) bu filmdede kulllanılması, bilinçaltı o adamların sesini duyduğunuzda otomatik yabancı filmlerdeki kalite yakalanmış gibi hissediyorsunuz ya da zannediyorsunuz. Yok arkadaş benim hayalimde Fatih bu değildi , oynayana lafım yok rolünü iyii oynamış gerçekten ama Fatih sultan mehmete biçilen senaryo olmamış. Ki Fatih Sultan Mehmet veli (ermiş) padişahlardandır, insan azıcık bunlara dikkat eder ya. Hele tesbihi parçalayıp üzerinde tepinmeler falan gereksiz.
Bir osmanlı savaş filmi ama ne hikmetse ceddin deden nesrin baban yok olmuş...... Film müzikleri, mağrur sahnelerin müzikleri yüzüklerin efendisiinden ilham almış sanki yada kilise senfonisinden bizle hiçbir ilgisi yok .... Müzik tasarımcıları kültürümüzü tam anlasalar çooooooookkkkk daha iyi olurdu....
Filme o kadar istekli gitmiştim resmen yıkıldım. O kadar gerçekci değildi. Çandarlıyı fetih sırasında astırması gerekiyodu ama olmadı. Fetih başlamadan önce bzans kralı Fatihin konuşmasımı yapmayın allah aşkına hangi tarih kitablarında var bu olay. Filmde tek begendiğim şey savaş sahneleriydi gerçekci yapmışlar baya. Sonuda olmamış pek. daha sözlencek baya hata var. O eleştirdiğimiz muhteşem yüzyıl daha gerçekci bence...
Sinemamızın bu gibi filmlere kesinlikle ihtiyacı var. Eksikleri olabilir, ancak bu filme bir "ilk" olarak bakmak gerekir ve her zaman da "ilk"lere müsamaha göstermeliyiz. Benzer yapımlar çoğaldıkça, kalite de artacak ve ülke sinemasını olumlu etkileyip bambaşka yerlere taşıyacaktır. Tabii ki bunlar kısa süreçler değil. Filmin uzun süresi, bir altyapı oluşturma anlamında iyi bir tercih olmuş. Yani yönetmen "hurraa hemen savaş sahnelerine ve fetihe geçelim" düşüncesi içinde değil. Tarihi kronolojiyi hakkını vermeye çalışarak yansıtıyor perdeye. Senaryo biraz "6. sınıf ilkokul tarih kitaplarından alınma" gibi aslında, ama filmin akışı içinde çok da dikkat etmezseniz rahatsızlık vermiyor. "Türk'leri tarih sahnesinden silmek" gibi kitap cümleleri biraz garip kaçabiliyor kimi zaman. Ama büyük bir sorun değil dediğim gibi. Tabii filme dair konuşulacak çok şey var. Ancak mükemmeliyete anında ulaşmayı beklemek biraz fazla iyimserlik olur. Beklentilerim oldukça düşüktü, bu da filmi çok yadırgamamamı sağladı. Seyircimizin bu gibi tarihi filmlere destek olması lazım. Çekildikçe iyiye gidecektir.
Filmi izledim ama beyaz perde eleştirisini anlayamadım tamam bazı satırlara hak veriyorum mesela ulubatlı hasan kılıç dövüşü uzun olmuş ama o kadarda kötü değil lütfen haksızlık etmeyelim.Basın eleştirisini çok merak ediyorum.İzlenmeyi hak ediyor bence.
Elestirmen`e tek hak verdigim taraf, filmin cok daha basrili bir sekilde ekranlara aktarilabilecegi. Ancak Elestirmen kendisinin Islam gorusunun ne oldugunu ve filmde Islami gondermelerden duydugu rahatsizliklardan oturu filme bu kadar dusuk puan verdigini, saklayabilecek kadar profesyonel bir yazar degil..... Kisisel gorusler film elestirilerine malzeme olmamali, kiniyorum.
Henüz izlemedim. Objektif olmak adına seyretmeden önce genel düşüncelerimi yazmak istedim. Muhakkak ki Türkiye'nin en pahalı filmi olması dolayısıyla diğer Türk filmlerinden öne çıkacaktır. Eski bir çok Türk filminden daha gerçekçi olması da muhtemeldir. Fakat dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. 1. Yapım kalitesini kıyaslarken yabancı filmlerin maliyetleriyle kıyaslama yapılıyor. Bunu yapmayın. Yabancı filmlerde 100 milyon dolarlık filmin 70 milyon doları başrol oyuncuları ve yönetmenindir. Teknik giderler bizim Fetih'ten çok da fazla değildir. Bu sebeple aynı teknik başarıyı beklemek hakkımızdır. 2. Adamların incir çekirdeğini doldurmayacak olaylar için yaptıkları filmleri görüyorsunuz. İstanbul'un Fethi uygarlık tarihinin en önemli olaylarından birisidir. Bu olayın filminden de ona yakışır bir estetik beklemek hakkımızdır. 3. Eleştirilerden anladığım kadarıyla 'nasıl olsa büyük prodüksiyon, hem de İstanbul'un fethini anlatıyor. Gişe garanti nasıl olsa.' mantığıyla işin pek de ciddiyetle yapılmadığını seziyorum. Son dönem genel Türk düşünce yapısına pek uyan bu davranışları aşabilmenin tek yolu gerekli uyarıları/eleştirileri yapmaktır. Tarih ne kadar büyük olursa olsun, iyi yapılmayan bir işi eleştirmek hakkımız ve hatta görevimizdir.