rudeonerudeone
1.698 değerlendirmeler
17 Aralık 2011 tarihinde eklendi
Bu filmi degerlendirirken bana kalirsa söyle bir çerçeve olusturmak lazim; "22 yasinda, kendisi gibi gençlerle bir araya gelerek çok küçük bir bütçeyle, kendi yaraticiligina yaslanarak, ucuz efektlerle, tam bir B filmi havasinda, çok da bir iddiasi olmadan çektigi bir film Sam Raimi'nin". Böyle masumca degerlendirirsek sanirim begenme ihtimalimiz de artar. En azindan filmin kendini ciddiye almadiginin ve bizlere bir efsane yaratmaya çalismadiginin farkina varmis oluruz. Ancak beklenmedik bir sekilde ufak çapta bir efsane ve kült bir film çikti ortaya. O dönemin çocuk ve gençlerine sordugumuzda "muhtesem korkunç, haftalarca uyuyamadim, rüyalarima girdi, harika bir film" cevaplari alacaksiniz. Gerçekten de tam bir 80ler havasi, tam bir kült havasi var filmde. Ancak bugün ilk defa izleyen biri için çok da bir degeri oldugunu zannetmiyorum. Dönemlerle birlikte begenilerin ve tarzlarin degismesinin tipik bir örnegi. Getirdigi muhtesem gise basarisindan sonra yönetmen devam filmleri de çekti. Bugün izledigimiz pek çok filme ilham kaynagi olmus, korku literatürüne orjinal fikirler eklemeyi basarmis bir film. Saygi duyulasi. Gençlerin kendi aralarinda toplanip çektigi bir korku filmi tadi veriyor. Ki bu tat oldukça cezbedici. Çok beklentiye girmeden, eglencesine izlemek lazim. Özellikle son dönemde Spider-Man ile tanidigimiz Sam Raimi'nin ilk uzun metrajli filmi. Kariyerinde rahatlikla izlenebilecek pek çok çalismasi mevcut. The Evil Dead, ilk cümlede olusturdugum çerçeve içinde düsündügümde, basarili bir film.
Baştan sona şimdilerde asla bulamayacağımız gerilimi yaşıyoruz bu filmde. Bu filmdeki sesler,makyajlar bir harika. İnsanlıktan çıkmış o suratlar sesler ve hareketler gerçekten insanın nefesini kesiyor. KOR-KU filmi budur işte. Dalga geçme konusuna gelince bu filmle dalga geçen otursun bide filmi geyik yapacak ahbabları yanında yokken izlesin...10/10
Her filmi eğer mümkünse çekildiği dönemde izleyip,değerlendirmek gerekiyor.''The Evil Dead'' otuz sene sonra izleyen biri için özel bir anlam ifade etmeyecektir muhtemelen.Çünkü o seyirci ''The Evil Dead''i izlemediği o süre boyunca o filmden etkilenmiş,ya da eğer başarabildiyse o filmin açtığı yoldan gitmiş bir çok korku filmi izledi.Sınırlı bütçesiyle belli bir kaliteye ulaştığı su götürmez ancak yaşımız itibariyle seksen gençliğinin gözündeki özel yeri bizde olamayacak maalesef.
Baştan sona gerilimin bir saniye düşmediği , her saniye temponun daha da arttığı , oldukça başarılı ve insanı germeyi başaran bir yapım .
Filmde karakterler insana saç baş yoldurtuyor :) - oraya gidilir mi ? o yapılır mı ? gibisinden tepkiler verdim çoğu kez :) . Ayrıca oyuncu performansları da tatmin edici değil :( .
Kanlı sahneler , yönetim ve makyajları kusursuzdu filmin ama .
Genel olarak izlediğim en sağlam gerilim filmlerindendi . Kesinlikle izlenmeyi hak ediyor :) . 10/8 .
bilmiyorum belki bu denli kötü bir film için yorum yapmak bilehoşuma gitmiyor fakat o zamanki teknolojik eksiklikler göz önünde bulundursak kötü olmadığını söyleyebiliriz...neyyse bence çok kötü olmuştu
Filmi 2007’de izleyip 2007 standartlarına göre değerlendirirseniz, sonuç doğru olmaz sanırım.Zira, şu ana göre çok komik ve saçma şeklinde nitelenebilir film...Ben daha yeni izledim filmi.Çok zevk aldım desem yalan olur.Ancak, Türkçe dublajlı izlememek gerek, onu farkettim.Fİlm bittikten sonra Özel Seçeneklerdeki Kamera Arkası ve Filmden Notlar kısımlarını da izleyince daha bir iyi oturuyor film kafanızda.1983’te ve çok düşük bir bütçeyle çekildiği göz önüne alınırsa gayet başarılı ve iyi bir film olduğu rahatlıkla söylenebilir...
Ani çıkış sahneleri olan filmleri seviyorsanız bu filme bayılacaksınız müzikleri oyunculukları hernekadar berbat olsada o ani çıkış sahneleri filmi bambaşka yapıyor:)
film bence korkuseverler tarafından kesinlikle izlenilmeli...çünkü kafadan sallıyoruz gibi geliyo ama tarihin en iyi korku filmi seçilen filmler(shining)genelde gerilim ağırlıklı oluyo..nedense ha bi tek hepimizin bildiği şeytan filmi var o da herkesin kendi beğenisine kalmış...ama filmin gerçektende çok başarılı olduğunu düşünüyorum..ayrıca yapımcıları takmayıp sinema dünyasına bu filmi kazandıran vede kendisine inanmayan vede 50.000 dolar para ile bu filmi çekip yapımcılarına %150 kar kazandıran bi filmi çeken sam raimi'ye teşekkür.. filme gelincede filmin ilk sahnesinden itibaren ürkütücü bir havada geçtiğini söyleyebilirim....bazı sahneleri belki size klişeleşmiş gelebilir ama bazı sahnelerinde ne olucağını bana kalırsa kestiremiyosunuz...film ağaçların kıza tecavüz sahnesine kadar gerilimli sahnelerle geçiştirilmiş...ama ondan sonra durmayan bir temposu var..özellikle kartlarla yapılmış olan sahne gerçektende çok iyi düşünülmüş....zaten ondan sonrasını filmi izleyenler bilirler..filmde gerçektende bol bol kan banyosu vede dehşet içeren sahneler mevcut ama korku filmi seyretmek istiyorum diyosanız vede yeri geldiğinde acayip dumur olacağım sinir olayım dediğiniz bi filmistiyosanız vede izlemediyseniz izleyin derim..bu arada şunuda belirltelim ki filmde gerçerktende çok amatör sahneler var..makyajlar gerçektende çok iyi düşünülmüş belki ama yinede ilk sapıtan kızın suratında ince bir maske elleindede küçük bir eldiven olduğu belli..ama ilk izleyişinizde bana kalırsa tırsmaktan pekte dikkat edeceğinizi zannetmiyorum.bide ash'in sevgilisinin ash'le dalga geçtiği sahneler var ki burda gülebilirsinizde korkabilirsinizde ama bana kalırsa iyi sinir boşalıyo bu sahnelerde...bu arada filmin sonlarına doğru kendinizi ash'in ruh haline koyun kendinizi klübenin içinde son kurban olarak tek başınıza düşünün...sonrada kararınızı verin derim...aslına bakılırsa filmi bendeilk izlediğimde küçük kardeşimle beraber izlemiştim....bol kanlı sahnelerde hep televizyonun önüne geçmek zorunda kalmıştım..ki benim midem bile kalkmıştı...:=)
Günümüzde yönetmenliğin dışında da sinema sektöründe yer almaya başlamış olan Sam Raimi'nin ilk uzun metrajlı filmi ?Evil Dead?. 1981 yılında elde edilmesi oldukça zor bir başarı elde etmiş. Çok düşük bir bütçeyle çektiği ?Evil Dead? halen etkisi korumakta ve gelmiş geçmiş en korkunç filmler arasında önemli bir yerde durmakta. Teen-slasher'ların revaçta olduğu bir dönemde ortaya çıkmış bir film ?Evil Dead?. Daha doğrusu türün öncülerinden. Halen günümüz benzer tarzdaki korku filmlerinde ?Evil Dead'in etkilerini görmek hiç de zor değil. Bir grup gencin, terk edilmiş bir kulübe benzeri bir evde hafta sonunu geçirmeye gelmeleriyle kabus benzeri olaylar başlar. Diğer benzer tarzdaki filmlerin aksine filmde korku ve gerilim çok çabuk başlıyor ve olaylar hızlı gelişiyor. Filmdeki sağlanmış tedirgin edici atmosfer ve bitmek bilmeyen gerilim; günümüzdeki ses efektleriyle gerilim sağlamaya çalışan korku filmlerinden çok daha üst seviyede. Özellikle de günümüz korku filmlerinde göremediğimiz yönetmenlik filmde her an kendisini hissettiriyor. Sam Raimi şu ana kadar izlediğim en iyi korku filmi yönetmenliklerinden birine imza atmış. Raimi'nin kullandığı kamera açıları gerilimi son derece artırmış. Oluşturulan klostrofobik atmosfer ise karakterlerin çaresizliğiyle birleştiğinden ortaya ?cehennem? gibi bir film çıkmasını sağlamış. Filmden kısa bir süre sonra kült bir karaktere dönüşen Ash karakterinin, filmin neredeyse yarısından sonra o kötücül olayların ortasında çaresiz bir şekilde yalnız kalması odanın içerisinde filmi izleyen izleyiciyle o kadar örtüşüyor ki Ash'in yaşadıklarını adeta filmi izleyenbizler de yaşıyoruz. Bunda yönetmen Raimi'nin payının büyüklüğü kadar Bruce Campbell'ın oyunculuğunun etkisi de büyük bir etmen. Yaşadıklarını bu kadar etkili ve akıcı bir şekilde yüze yansıtılmış oyunculukları pek de çok izlemek mümkün değil. Campbell bu başarısını tüm bu seride devam ettirmesini biliyor. Oyunculuk ve yönetmenlik olarak değerini hiçbir şekilde kaybetmeyen filmin tek eksisi günümüze göre zayıf kalan makyaj kullanımı. Çoğu sahnede kendisini belli eden kötü makyaj, yer yer seyir zevkini düşürse de filmin etkileyiciliğinin kaybolmasını sağlamıyor. Zor şartlar altında büyük bir başarıya imza atan Sam Raimi'nin filmi için izlediğim en iyi korku filmlerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bir B tipi filmden külte filme dönüşen halen günümüze filmlerinin filmin etkileyiciliğine ulaşamamış, izlenmesi şart bir film ?Evil Dead?.
'82 Yapımı bu film kesinlikle ama kesinlikle yılının,döneminin en iyisidir.Serinin diğer iki bölümü fazlasıyla vasat olsada bu ilk bölüm gerçekten de kült olmayı başarmış bir korku filmidir.Bugünün pek çok korku filmine de ilham kaynağı olmuştur.Eleştirirken lütfen o yılların şartlarını göz önüne tutalım ve ona göre yorum yapalım.
82 yapımı olmasına rağmen benim çocukluğumda tv de sıkça raslanabilen bir filmdi.Çok etkilenerek izledim bir yapıttı ancak tabi şimdi izlediğimde yer yer bazı sahneleri komik bile geliyor... Yapım tarihine göre değerlendirirsek bence süper ve hiç unutamıyacağım bir filmdi diyebilirim. 10/8.5