Veli Hamza Şanlı
20 Şubat 2025 tarihinde eklendi
Genelde filmin sonunu eleştirmiş arkadaşlar. Orada aslında akılda kalması tahmin edilesi ve yorumla nası diye yönetmen orada bırakmış. Anne yada Baba neyi seçtiğini bilmediğimiz sonuç aslında, filmden çıkıp hayata döndürüyor bizi hayatla bütünleştiriyor. Sinemadan anlamak lazım. Her şey toz pembe beyaz perdede yansıtmak değil. Biraz ibret vermek biraz nasihat vermek biraz yoruma kendi vicdanımıza dönük yaşatmak olmalı. ve bunu başarmış Ödülü puanı da hak ediyor. Bu yönetmenin filmlerini yeni tanıdım. Çok etkilendim. hepsinden
"Adalet" ve "vicdan" kavramları üzerine çekilmiş belki de en iyi filmlerden. Film ortalarından itibaren, yani malum sahneden itibaren, sizi öyle bir sarıyor, öyle bir sürüklüyor ki, anında karakterlerden biri haline geliyor ve olaya kendi pencerenizden bakmaya başlıyorsunuz. Kimin haklı kimin haksız olduğu, kime inanmamız gerektiği sürekli ince çizgilerle birbirinden ayrılıyor ve çoğu zaman da bu çizgilerin dışına taşıyorsunuz. Muhteşem işlediği konusunu muhteşem ve çarpıcı bir final ile sonlandırıyor. Oyuncu kadrosu muhteşem, hepsi ayrı ayrı. Kesinlikle izlenmesi gereken bir film. Aldığı ve alacağı (mesela "En İyi Yabancı Film" Oscar'ı) ödülleri sonuna kadar hak ediyor. Senaryo da insanın içine işleyen, sürekli düşünmeye sevk eden bir senaryo. Bir seyirci olarak sürekli arada kalıyorsunuz zaten dediğim gibi. Kime inanayım, kime acıyayım ikilemleri yaşıyorsunuz. Beklediğimden çok iyi çıktı. Övgüleri duyduğumda biraz büyüttüklerini düşünüyordum, fakat büyütmüyorlarmış.
berlinden altın ayı ödülüyle dönen ashgar farhadi nin filmi ''bir ayrılık''; başta kusursuz oyunculuk performansları, tansiyonu hep üst noktada seyreden diyaloglarla gerilimini düşürmeyen senaryosu ve dramatik finaliyle aldığı ödülden fazla övgüyü hakediyor... hemen her sahnesinde izleyiciyi vicdan muhasebesine zorlayan film neden sonuç tembelliğinden sürekli uzak duruyor ve bunu yaparken de gerçekçilikten ödün vermiyor...bu senenin ''another year-ömrümüzden bir sene'' filmi ile birlikte gördüğüm en değerli filmi...
Asghar Farhadi’nin yazıp yönettiği “Jodaeiye Nader az Simin / Bir Ayrılık” Berlin Film Festivali’nde “En İyi Film”, “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Kadın Oyuncu”, İngiliz Bağımsız Film Ödülleri ve New York Film Eleştirmenleri Birliği tarafından ”En İyi Yabancı Film” ödüllerini kazanan ilk İran filmi. 123 dakikalık süresi boyunca gözümü ve gönlümü geri alamadığım film, dram öğeleri içerisinde İran’ın günümüz koşullarına ait hayat öykülerini gözler önüne seriyor.
İran toplumunu iyisiyle kötüsüyle en güzel şekilde tanıdan çok kaliteli ve profesyonel bir bakış açısıyla beyaz perdeye aktarıldığını söyleyebilirim. iyi ki İran Sineması var ve bu güzelliklerden haberdarız. Verilen mesajlar ince ve hayret verici. Boşa zaman kaybettirmiyor. Fikir ve ahlak üstünlüğü aşılıyor
Bir film hayal edin içinde ayrılık acı iftira namus ve ölüm hepsi birlikte içice girmiş ve film izledikçe bir çok sorun daha karmaşık hal alırken siz daha da bir heyecanlanıyorsunuz. Canım raziye ve Herşeyin suçlusu ilan edilen Simin :(