volkanick
11 Nisan 2014 tarihinde eklendi
En beğendiğim yönetmenlerden biri olan Darren Aronofsky'nin tüm uzun metraj filmlerini izlemiş biri olarak en beğenmediğim filmi olduğunu söyleyebilirim.
(...) Yönetmen Darren Aronofsky ile senarist Ari Handel'in ihanetine uğrayan film, özünde son derece hoş mesajlar veriyor. Ancak bunu seyirciye aktarma konusunda ciddi sorunlar yaşıyor. Konu Hz. Nuh olunca birtakım Hollywood yorumları fazla sırıtıyor. Görsel şölen kıvamındaki görüntüleri ve özel efektlerinin yanında müziklerle bazı oyuncuların performansları filmin tek tük artıları arasında yer alıyor. Dincileri kızdırırken aksiyon yüklü fragmanına aldanan seyircileri de sıkıntıdan patlatıyor.
Hani Nuh peygamberin eşi için Nuh dedi de peygamber demedi derler. Bu filmde İslami hatta israiliyat kaynaklı bir referans bulmak bile güç. Tufan dışında herşeyiyle Hollywoodun size sunduğu bir hikaye. Afallamamak için "ben içmeyeyim de kim içsin" modun da bir peygamber algısına açık olarak filme gitmelisiniz. İslam temel inancına göre bir çok kavimin başına benzer felaketler gelmiştir (Nuh Kavmi, Âd', Semûd, İbrahim Kavimleri ve Medyen Ashabı gibi) ama öncesinde bir uyarıcı, hatırlatıcı olarak peygamberler gönderilmiş.
İnsan ister istemez bu tarz bir filmi teolojik bir bakış acısıyla irdeliyor ve filmin bazı sahnelerinde Peygamber olmakta çok zor iş be diyorsun. Carmağa gerilmeye çalışılan, hapislerde, sürgünlerde yada bir mancınığın ucunda ateşe atılmak bir tarafa sadakat sınavında kendi evladını elinde bıçakla kurban etmeye hazır olmak.
Öncelikle beklentimin altında mı desek evet derim. Noah, bu yılın en merak ettiğim filmlerindendi. Açıkçası bir yere kadar güzeldi, hikayesi falan. Büyük tufanın devamının anlatılması film için çok iyi olmamış diyebilirim. Gene de çok da taşlamamak lazım filmi, eh diyelim. İsterseniz izleyin ama film 2014 adına şimdiden geri planda kaldı diyim. 2,5/5
Noah, uzun süreden beri beklediğim filmler arasındaydı fakat izlediğimde bu kadar beklediğime değmediğini gördüm. Bugüne kadar bu olayı anlatan benzer filmler yapıldı. Bu yüzden yönetmenden 2014 yılında olduğumuzu da göz önünde bulundururak daha iyi efektler ve daha farklı bir sunum beklerdim. Zaten bakınca 7 dalda Oscar ödülü alan Gravity filmi için ayrılan bütçe $100,000,000 iken bu filme ayrılan bütçe $125,000,000 ve ortaya çıkan böyle bir yapım? Filmin dini boyutuna hiç değinmeyeceğim bile.
Yönetmenliğini Darren Aronofsky’nin yaptığı filmin 2 saat 18 dakika gibi uzun bir süresi ne kadar epik öğelerin yanında fantastik unsurlar yer alsa da izleyiciyi sıkıyor. Daha kısa tutulabilirdi.
Bana göre filmi kurtaran oyuncular olmuş. Yeni nesilden Emma Watson (Ila) ve Logan Lerman‘ın (Ham) oyunculuklarına hayran kaldım. Yaşanılan duyguları birebir izleyiciye aktarmayı başarabilmişler. Russell Crowe ise başrole yakışmış fakat oyunculuğu diğer filmlerine göre biraz sönük kalmış gibi. Jennifer Connelly‘in (Naameh) oyunculuğunu Crowe’a göre daha başarılı buldum.