Caner Aydın
19 Ekim 2025 tarihinde eklendi
Kanun Namina (1952) – 8/10
Ayhan gencecik, belki ilk filmleri bile. Alistigimiz 1960'lardaki gibi degil ve biyikli filan. Istanbul cok farkli. Yine de gorebiliyoruz sosyokulturel yapiyi o yillardaki.
Film boyu o kasveti de hissettiriyor. Aldatma etik disiliginin nasil cagdirdigini ve dusurdugunu, uveylik vs.
Nubar da gencecik. Esinin evinde kaliyordu, icguveysi denilen sekilde, de cok yadirganmiyor demek o yillar. Babasi da bir konusamadi ki anlatsin, bey yazamadi; yazsa keske boyle olmazdi. Kendi aldattiginda sikinti yok ama esi aldattiginda hemen oldurdu. Hep ayni namus beklentisi iste. Esi de “bekleyecegim” diyor oysa idam edilecek gibi o yillarda. Namus cinayetine indirim yoksa.
Gunluk yasamin kosullarini da goruyoruz. Trende gorevli gelip bilet aliyor filan. Sokakta saticilar.
Gercek bir olaya dayaniyor diye biliyorum. Tamirciye kapanip polislere ates acmasi. Gercekte oluyordu sanirim.