Nyz D.
5 Aralık 2014 tarihinde eklendi
Bir yolculuk hikayesi de diyebiliriz bu filme; 1. Dünya Savaşı zamanında çocuklarını arayan Nazaret Manukyan'ın yolculuk hikayesi... Yönetmen Fatih Akın'ın Milliyet'e “Ben bu filmi soykırımı anlatmak için yapmadım” dediğini de göz önünde bulundurursak evet filmin soykırımı anlatmak için yapılmadığı belli oluyor; fakat 'doğru söylediğin kadar nasıl anlaşıldığın da önemlidir' derler ya bu fim başlarken 'Tüm Ermeniler mazlum / Tüm Türkler kötü-zalim-rüşvetçi' algısıyla başlıyor... Yönetmen Fatih Akın 'Olanı anlattım insan onurunu zedelemeden' dese de ben izleyici olarak abartı olduğunu düşünüyorum. Ortalara geldiğinizde ancak babanın acısını hissedebiliyorsunuz. Mardin'de başlayan hikaye hiç ummadığınız anda sizi Amerika'ya götürüyor; arada o kadar çok yer dolaşıyorsunuz ki! Filmde 'baba ile kızının yaş farkının hiç belli olmadığ' göze batan durumlardan; ayrıca uzun sahneler de ara ara sıkabiliyor. Filmin vizyona girdiği tarih tartışmayı alevlendirecek bir tarih; malum 2015 Ermeni Soykırımı iddialarının 100.yılı...Almanya'da çok da beğenilmediği yazılan Fatih Akın'ın bu filmine, Akın'ın neden ve nasıl 15 Milyon Euro harcadığını da anlayamadım!
Fatih Akın bu filmi sanki hatır için zoraki çekmiş gibi. Bildiğimiz Fatih Akın filmlerindeki senaryo kalitesi, oyuncu seçimindeki özen bu filmde yok. Baş rolü oynayan Tahar Rahim, Nazaret rölünde çok yapmacık kalmış. Güzel bir konu, senaryosuyla ve kadrosuyla heba edilmiş.Benzeri Amerikan filmlerinin çakması havasında, kötü bir taklit olmuş. Fatih Akın filmlerinin hayranı olarak ve büyük beklentilerle 4 kişi gittiğimiz bu filmi hiçbirimiz beğenmedik, hayal kırıklığına uğradık.