ali3rsan
30 Kasım 2024 tarihinde eklendi
Öncelikle eleştiriye başlamadan önce filmin genel yapısından bahsetmek istiyorum. Filmde deli olmayan, herkesten farklı olup başkaldırım yapabilen birine, deli yaftası vurularak hastaneye gönderilen bir adamın başrollüğünde dönen olayları anlatıyor. Gerçekten oscar ödülüne layık bir oyunculuktu. Filmde kendisinin ismi mcmurphy ve gerçekten zeki birisi.
Sırf suçlarından kaçmak için deli rolü yapan ve bunu çok iyi yönetebilen bir kişilik. Aslında deli kimdir? Delilik nedir? Yoksa hepimiz deliyizde, rol yapmadığımız için mi hastaneye kapatılmıyoruz. Filmi izledikten sonra bu soruları kendime soruyorum. Filmi izlerken aklıma şu söz geldi “Delilik akıl sağlığı bozuk dünyaya ayak uydurmak için yapılmış akıllıca bir hamledir." Özellikle filmde çok dikkatimi çeken ve beni etkileyen bir sahneden bahsetmek istiyorum. Bazen haklı olursunuz ama yinede o isteğiniz gerçekleşmez, işte bu zamanlarda ne yapacağınızı bilemezsiniz. Filmde bunu ters köşe yaptıran bir sahne var. Oylama ile haklı çıkmasına rağmen isteği gerçekleşmeyen mcmurphy. Kurallar ve yetkililer ona baskı yapmasına rağmen isteği gerçekleşmiş rolü yaparak o kuralı alt üst ediyor. Bu aslında işe yaramayan kurallara bi başkaldırış. Düşündüğümüzde hayattada çoğu zaman böyle olmuyor mu? Gerçekten hastane hayatın ta kendisi. Bazen hayatın kurallarından bıkarız, bazen ise o hayata bağlıyızıdır onsuz yaşayamayız(çoğu kişinini hastaneye kendi isteği ile geldiği gibi) bazen ise bizi hayatın düzeninden çıkaracak, kurtaracak bir yeniliğe ihtiyacımız vardır(aynı balık tutmaya gitmek gibi) işte o yenilik mcmurphy.Ama bazen bu yeniliklere dayanamayan birkaç kuralcı vardır ve onlar yüzünden yine çıkmaza düşersiniz ve sizi yine o kurtarıcı destekler. O kişinin hayatın gerçeklerinin bilen, hayatın düzenini bilen ve yönetebilen bir kişi olması gerek. Bu yüzden mcmurphy böyle bir kişiliğe sahip.
Aslında filmde anlatılmak istenen mcmurphy nin akıllı veya deli olması değil, aslında hastaların o kadarda deli olmadığını gösteriyor. Doktorların onları anlamadığını bazılarının ise bunları bilerek yaptığını,hemşirelerin ise hastalara güç otoritesi ile onları zehirlediğini gösteriyor. Son olarak hayatın daytmasından kurtulmaya çalışan iki arkadaş guguk kuşu misali sevdiğini çaresiz bırakmaktansa, onu öldürürmüş.
Oyunculuk açısından yeterince tatmin olabileceğiniz bir film. Gerek Jack Nicholson gerek Louise Fletcher gerek de hastanedeki diğer hastalar açısından... Film, dram filmi ancak dram denince akla gelen neredeyse hiçbir şey yok filmde. Güzel ve yaratıcı bir dramdı. Filmin sonunda buruk bir şekilde gülümsüyorsunuz. Filmin tek kötü yanı, The Shining filminden sonra izlemiş olmam :) Çok daha büyük bir beklentiyle izlediğim için ve dram filmlerine biraz da olsa ön yargılı olduğum için 7/10
Film gereğinden uzun. Konusu itibariyle izlediklerimizden farklı. ilk saatlerde oldukça keyif aldım ancak sonlarına doğru film hakkındaki tüm pozitif düşüncelerim negatife dönüştü. Sonu daha iyi bitebilirdi. Oyuncular mükemmeldi özellikle micholson a bayıldım. Dediğim gibi en büyük eksisi finali korkunç olması. Micholsonu bu kadar sevdirdikten sonra bunu yapmaları haksızlıktı.
Filmi değişik şekilde eleştirenler var kimbilir kısmen haklıdırlar da... zaten herkes izledigi filmi kendi duygu ve dusuncelerine gore degerlendiriyor... o yuzden bir filmi yorumlarina bakarak izlemek ne kadar dogru olabilir ki! Ama dogru degismez, her ne kadar biz onu değiştirmeye ve değişik göstermeye çalışsak da... beni en çok etkileyen sadece jack nicholson degil filmde rol alan bütün oyuncularin rollerinin hakkını verdiği... emeklerine teşekkürler...
Psikoloji, Sosyoloji ve Felsefe okuyanlarin, izlemesi zorunlu oldugundan; degerlendirmelere biraz bu acidan bakmak lazim. Kimi iyi, kimi kotu not vermis. ZEVKLER VE RENKLER TARTISILMAZ.
Jack nicholson'a tekrardan hayran olmamamk mümkün değil ancak Brad Pitt'in 12 monkeys'de oynadıgı roldeki performansı bundan daha iyiydi, O da oscar almıştı (en iyi yardımcı) hatırlarsanız. Oyunculuklar cok iyidi evet ama senaryo oscar ödül alacak kadar iyimiydi bence değildi final daha carğıcı daha iyi yapılabilirdi sanki, bunu söylerkende aslında yılını düşününce acaba neden olmasın diyesi geliyor insanın. 10/7.5 o da Jack nicholson'ın hatrına :)
bu kadar puan bu kadar övgü başyapıt sayılması eminim senesinden kaynaklanıyor, o dönemde böyle başarılı bir film tabiki tebrike şayan, psikolojik dramda oldukça iyi işlenmiş ama önemli olan size nasıl tesir edeceği ki günümüz de oldukça fazla film izleme şansı bulunca senaryo tahmin ediliyor.
belki bu tarz filmleir sevmediğim için film bana güzel gelmedi ama oyunculuklar güzel ben jackten cok martınının oyunculugunu sevdım.ama film o psikolojiyi yansıttı bize.7 puan
Ben filmi çok fazla beğenmedim.Açıkcası filmin puanının da ’Esaretin Bedeli’ ile aynı olmasını da kaldıramıyorum.Bence ’Esaretin Bedeli’ ile karşılaştırılımaz bile.Bu filmi izlerken zaman zaman çok sıkıldım.İlgi çekici bir konusu olmasına rağmen.Oyunculukların çok iyi olduğunu da söylemeden geçemem.Ama fazla beğenmedim.