Selami Bayeg
1 değerlendirme
15 Aralık 2023 tarihinde eklendi
Bu filmle Batman özü olan zeki dedektif moduna geri dönmüş. DC nin özel güçleri olan hatta Süpermen ile dovusebilen Batman saçmalığıdan kurtulmuş. Gerçek Batman budur. Başrollerde başka biri oynasaydi daha da sevinirdim.
Beyazperde son zamanlarda bozduysa bunun sebebi de bir nebze üyeler. Gerçekten iyi olan filmlerin üye eleştirileri kısmına bakıyorum gerçekten filmlerden anlamayan insanlar dolmuş. Bu filmin eleştirilerinde de görüyoruz ki yok film çok karanlık olmuş yok çok sıkıcıydı, doğrusu ilk izlediğimde biraz bana da öyle gelmişti ama sonra tekrar izleğimde anladım ki çok iyi bir film. Karanlık olmasının sebebi yönetmenin bilerek öyle çekmesi gerçekte Batman karanlık bir karakter ve soğuk filmde de bu çok iyi işlenmiş. Çizgi roman okumayan ya da Batman'i gerçekten anlamayan insanlar varsa onlarda Beyazperde üyeliridir ben hariç. Batman'i bir süper kahraman olarak nitelendiremeyiz bir nebze kendisi dedektiftir. Aksiyon aramaya gidenler tabi filmi beğenmez de böylece. En iyisi demiyorum ama rahat ilk üçe girer bu film. (Batman filmleri arasında.)
Film fena değil ama uzatma sahnesi çok var adam yemek yiyor 10 dk izliyoz en sonda batman motorla gidiyor 10 dk o fazla uzatma var ve 3 saat ve aksiyon denilmesine rağmen filmde 40 dk felan aksiyon var arabayla giderken , dövüş sahneleri, silah sahneleri yeterli değil o yüzde. 3 yıldız ortalama bişey olmuş
Baş düşmanın ‘’Bilmececi’’ ve ana temanın bu karakter üzerine kurulu olduğu bir senaryoda, farklı bir Batman karakteri beklemek bence daha anlamsız olurdu. Bu pencereden baktığımda her ne kadar seyirci tarafında bir ikilem yaratsa da bence bu bir Batman filmi. Ayrıca şahsi kanaatim, bir film olarak güzel, ancak bir seyirci olarak da bazı handikaplarının olduğu yönünde.
Birincisi, her ne kadar film başında karanlıkların efendisi gibi bir diyalogla karşılaşsak da çok ulu orta gezen bir Batman var karşımızda. Bu açıdan gizemli Batman figürünü biraz yıkmış durumda.
İkincisi profil… Yani kişi uyarlamaları veya böyle süper kahraman filmlerinde, karakteri canlandıran oyuncunun profile uygunluğu durumu. Batman karakteri için ise o maskenin oyuncuya ne kadar yakıştığı ile ilgili bir durum diyeyim. Günümüzde geçen ancak seksenler tarzı bir kostüm ile karşımıza çıkan bir Batman var. Robert Pattinson’nın, Bruce Wayne tarafında sorun olmasa da özellikle Batman tarafında maske çok eğreti duruyor bana göre. Belki Matt Reeves başlangıç olarak böyle bir tercih yapmış olabilir. Ancak ister istemez kıyas yaptığımda Christian Bale bana göre hala yukarıdaki yerini koruyor. Gerçi Robert Pattinson bu role hazırlanmak için ‘’Baba’’ filminin Michael Carlione karakterinden esinlendiğini söylemiş. Matt Reeves ise Kurt Cobain’den esinlenmiş. Bence hem yönetmen hem Pattinson esinlendikleri karakterleri bir anlamda yansıtmışlar ekrana.
Diğer açılardan bakarsak atmosfer çok iyi. Ki ‘’Dune’’ ile en iyi görüntü yönetmeni ödülünü alan Greig Fraser var bu atmosferin arkasında. Zoë Kravitz Catwoman ile iyi iş çıkartıyor ancak Michelle Pfeiffer ‘’Mırnav’’ olarak hala orada duruyor şahsımca. Colin Farrell’in makyajı müthiş, dövüş sahneleri ise gerçekten güzel.
Son tahlilde Matt Reeves, seyircide böyle ikilem yaratan bir filmin ekmeğini yiyecek gibi duruyor. Her ne kadar söylemlerinde bir devam filmini düşünmeden çektiğini belirtse de film sonu sahneler ve gişe bunun aksini söylüyor. Ama Joaquin Phoenix’in Joker’i veya Adalet Birliği ile bir kesişme şimdilik olmayacakmış gibi. Yani solo olarak bir devam filmi görebiliriz. Sonuçta Joker gibi farklı bir yaklaşım ile çekilmiş bir Batman filmi var. Tıkanmışlığa yeni bir çözüm gibi görüp bakmak lazım diyeyim. İyi seyirler…
Filmin uzunluğundan mıdır bilemedim Türkiye'de karşımıza çıkan projeksiyon ışığı kısma hadisesini ilk kez hissettiğim film oldu. Kasvetli bir film olduğunu zaten biliyorum ama projeksiyon ışığı kısıldıkça görmek için çaba sarf ettiğimiz bir film olmuş. Mantık hatalarının daha bir göz önüne çıktığı Batman filmi olmuş. Yine de pandemi sonrasında yaşanan filmsizlik hasreti için izlenebilecek güzel bir film.
Her şeyden önce Matt Reeves'in bu yeni Batman'ini beğendim. Özellikle filmin ilk yarısına bayıldım. Süper bir açılış sekansı ve nefis bir ilk yarısı vardı. Uzun zamandır bir süper kahraman filmi beni bu kadar heyecanlandırmamıştı. Sinematografik açıdan muazzamdı. Ancak filmin ikinci yarısı nasıl olduysa, o ilk yarıdaki ritmini bir anda kaybetti ve sıkıcı ve durağan bir hal aldı. Neticede karşımızda benim de aradığım dedektiflik yönü ağır basan bir Batman vardı. Dedektiflik yönü ağır basıyor demişken filmin "Seven" ve "Zodiac" filmlerine fazlaca öykündüğünden de bahsetmeden geçemeyeceğim. Karakterlere gelecek olursak, filmin cast seçimlerini son derece isabetli buldum. Hem R. Pattinson'ın Batman'ı hem de Z.Kravitz'in Catwoman'ı oldukça etkileyiciydi. Diğer karakterlerde oldukça iyiydi. Sonuç olarak, C. Nolan'ın Dark Knight'ına yaklaşan bir film olduğunu söyleyebilirim. Elbette karar vermek için henüz erken, çünkü bu yeni bir Batman. Fakat filmin ilk yarısı itibariyle o tadı aldım.
İlk izlediğim de uyudum ikinci yarıyı izleyemeden çıktım o kadar yavaş ilerliyor ve karanlık bir film ki filmi izleyemedim ama filmi ikinci işleyişimde daha aydınlıktı. Sinemadan kaynaklıydı herhalde. Batman ve Bruce Wayne karakterlerinin karanlık yönünü beğendim ama bir Batman filmi izleyince biraz daha aksiyon bekliyor insan aksiyon konusunda yetersiz buldum. Yavaş ilerlemesi ve filmi gereksiz uzatmalarıda olumsuz yönlerinden ama izlenebilir bir Batman filmi olmuş.
merhabalar beyazperde beyazperde takipcileri: dün filimi izleme şansım oldu,film ile ilglili görüşlerimi bildirmeden önce 45 yaşında ve ağır tonlu filmleri sevdiğimi belirtmeliyimki bu filmi neden sevdiğim anlaşılabilsin. filmle ilgili beyazperdede yayınlanan birçok eleştiriyi okudum,birazda bu eleştirilerden yola çıkarak filmi izlemeden önce ne ile karşilacağınız konusunda yardımcı olmak istiyorum. fbu tür filmler için kullandığım sevdiğim bir ton vardır ''chivas viski tadında'' derim, klasik müzikler kahve soslu antrasit film filtresi ile başlayan filmimiz ''seven '' zodiac'' vb gizem gerilim polisiye formatı üzerine oturtulmuş ,kendi tarzinda oldukca zevkli ve akışkan ilerliyor bu tür filmleri seviyorsanız filmi beğenirsiniz. kurgu ve tonlama puanım 4 gelelim karakterlere kedi kadın ve bruce wayne ve rider karakterleri için cast seçimi güzel, dğerlerini sevmedim cast puanım 2,5 gelelim asıl can alıcı konu başlığına, aksiyon; filmi wonder woman,aquaman ,süperman,gibi aksiyonu bol DC filmlerdeki beklenti ile giderseniz büyük hayal kırıklığı yaşarsınız ,zack synder tarzı ile hiç alakası yok . genç arkadaşlar bu sebeple biraz filmden sıkılabilirler. aksiyon puanım 3 son olarak toparlarsak filmin bana göre en büyük eksileri; 1- cok uzun olması 2- uyuşmayan karakterler 3- 2ci yarıda biraz dağılan hikaye karmaşası. 4 - az ve çekimi yakın aksiyon. sahneleri Artıları . 1-gizem ,dedekliflik türüne göre ilerleyişi 2- filmin müzikleri ve tonları. 3 kedi kadın ve batmanın uyumu romantizmi 4 rider oyunculuğu karar sizin .
ne çok iyi ne de çok kötü bir film başları biraz sıkıcı geçiyor ama filmin orta ve sahnelerine doğru aksiyon heyecan başlıyor merak edenler gidebilir ama ilk film olduğu için sıkıcı olduğunu düşünüyorum 2. serisi daha iyi gelebilir internete düşünce evde izlemenizi tavsiye ederim.