Hesabım
    Freddy’nin Pizza Dükkanı’nda Beş Gece
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,0
    Ortalama
    Freddy’nin Pizza Dükkanı’nda Beş Gece

    Atmosfer Freddy Fazbear, Hikâye Teddy Bear…

    Yazar: Gizem Şimşek Kaya

    Universal yapımcılığında çekilen Five Nights At Freddy’s, Türkiye’de gösterime girdiği adıyla Freddy’nin Pizza Dükkanı’nda Beş Gece filminin yönetmen koltuğunda Fair Chase (2014), The Wind (2018) filmlerinin de yönetmenliğini yapmış olan Emma Tammi oturuyor. Hem video serilerinin hem de kitaplarının yazarı olan Scott Cawton ile yönetmen Tammi'nin Seth Cuddeback, Chris Lee Hil ve Tyler McIntyre ile birlikte kaleme aldıkları filmin görüntü yönetmenliğini Lyn Moncrief üstlenmiş. Müzikleri The Newton Brothers tarafından yapılan filmin oyuncu kadrosunda ise Josh Hutcherson, Piper Rubio, Elizabeth Lail, Matthew Lillard, Mary Stuart Masterson, Kat Conner Sterling, David Lind, Christian StokesJoseph Poliquin gibi isimler bulunuyor.

    Filmin konusunu, sorunlu bir güvenlik görevlisinin Freddy Fazbear’ın Pizza Dükkanı’nda çalışması oluşturuyor. Uyku sorunları yaşayan bir güvenlik görevlisi olan Mike Schmidt, Freddy Fazbear's Pizza'da çalışmaya başlar. İşteki ilk gecesinde, gece vardiyasını atlatmanın o kadar da kolay olmayacağını fark edecek ve Freddy’de aslında neler olduğunu zaman içerisinde öğrenmek zorunda kalacaktır.

    Beyaz Perdedeki Freddy’den Önce Siyah Ekrandaki Freddy’ler Vardı…

    Five Night’s At Freddy’s kısaca ise FNAF olarak bilinen seri 9 ana hayatta kalma oyunu, 2 spin-off, 12 kitap ve 3 romandan oluşuyor. Oyun ilerledikçe zorlaşan 5 gece ile tasarlanmış ve oyundaki 5 gece, tamamlanması daha da zor olan 6. gecenin kilidini açıyor. Oyunun hikâyesi ise aslında filmin hikâyesi. Üzerine tıklamalı bir korku oyunu olan Five Night’s At Freddy’s’de oyuncu, bir pizza restoranında geceleri güvenlik görevlisi olarak çalışmakta ve tesiste bulunan dört animatronik robot tarafından jump scare'e maruz kalmadan gece yarısından sabah 06.00'a kadar olan vardiyasını tamamlamak zorundadır.

    Oyunun yaratıcısı Scott Cawton tarafından kaleme alınan Gümüş Gözler, Anormaller ve 4. Dolap adlı romanlardan oluşan üçleme ülkemizde Teen Yayıncılık tarafından yayımlanmıştı. Serinin yayım haklarının Olimpos Yayıncılık’a geçmesiyle birlikte Fazbear’ın Korkunç Tipleri 1: Top Havuzunun Derinliklerinde, Fazbear’ın Korkunç Tipleri 2: Fetch, Fazbear’ın Korkunç Tipleri 3: 1:35, Fazbear’ın Korkunç Tipleri 4: Yaklaş Bakalım, Fazbear’ın Korkunç Tipleri 5: Tavşan Çağrısı, Fazbear’ın Korkunç Tipleri 6: Karabakal olmak üzere seri halinde altı öykü kitabının yanı sıra Gümüş Gözler, Anormaller ve 4. Dolap’ın grafik romanları da satışa sunuldu.

    Oyundan uyarlanarak yazılan Gümüş Gözler romanının konusunu, Freddy Fazbear'ın Pizza Dükkânı'nda yaşanan korkunç cinayetlerin üzerinden on yıl geçmesi sonrası, dükkân sahibinin kızı Charlie ve çocukluk arkadaşlarının yaşanan trajedinin yıl dönümünde bir araya gelmeleri ve sonrasında kendilerini yıllardır terk edilmiş pizza dükkanında kilitli bulmaları oluşturuyor. Anormaller ve 4. Dolap da yine Charlie ve arkadaşlarının etrafında gelişen olayları takip ederken, Fazbear’ın Korkunç Tipleri öykü kitaplarında ise farklı karakterlerin Freddy’nin Pizza Dükkânı ile bağlantılı korku öyküleri anlatılıyor.

    Peki Ya Beyazperdedeki Diğer Fazbear’ler?

    Kevin Lewis’in 2021 yılında çektiği Willy’s Wonderland filminin konusunu, arabası bozulduğunda uzak bir kasabada mahsur kalan ve aracının tamirini karşılayabilmek için kapalı olan bir pizza dükkanını temizlemeyi kabul eden bir adamın yaşadığı olaylar oluşturmuştu. Sessiz bir adam, ihtiyacı olan onarımları ödeyemeyince geceyi terk edilmiş bir aile eğlence merkezi olan Willy'nin Harikalar Diyarı'nı temizleyerek geçirmeyi kabul eder. Ancak bu harikalar diyarının "Hademe"nin keşfetmek üzere olduğu karanlık bir sırrı vardır. Kısa süre sonra kendini Willy'nin içinde kapana kısılmış ve salonlarda dolaşan ele geçirilmiş animatronik maskotlarla destansı bir savaşta kilitli bulacak ve hayatta kalmak için, her birinin içinden geçmesi gerekecektir.

    Matthew Stacey’nin 2022 yılında çektiği Night Five filminin konusunu, genç bir adamın kayıp bir çalışanın ortadan kaybolmasını çözme umuduyla başarısız bir pizzacıda işe girmesi oluşturmuştu. Orada, yalnızca kayıp işçiyi bulmakla kalmayıp kendini kurtarmak için de sorunlu geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalacaktır.

    Gelelim Son Versiyona…

    Oyunda görülen ve kitaplarda anlatılan mekân ve atmosferin tamamen yansıtılabildiği, ancak çocuklar için yapılmış olan bir oyun ve kitap serisi olduğu için yaş sınırlamalarına takılmamak adına sinemada şiddet ve vahşetin oldukça törpülendiği net bir biçimde hissediliyor. Telif yememek adına Willy’s Wonderland adıyla çekilmiş olan ve Nicolas Cage’in sessiz adamı canlandırdığı filmde yansıtılan vahşet ile bu filmdeki mekân ve atmosfer birleştirilse efsane bir film elde edilebilecekken bu şans adeta kaçırılmış bir fırsat olarak dikkat çekiyor. Willy’s Wonderland’in düşük bütçeli kötü atmosferine rağmen seyirciye fazlasıyla yansıttığı karanlık havası, maalesef bu filmde karşımıza vurucu bir biçimde çıkamıyor. Yine kitaplar ve öykülerdeki yaratıcı korku örgüsü yerine, oyunun temasının seçilmiş olması da korku sineması açısından bir dezavantaj konumunda karşımıza çıkıyor. Ancak önceki başarısız yapımların karşısında atmosferi ve animatronik oyuncakların bu kadar gerçekçi yapılması da yeterli dozda verilmeyen şiddet ve vahşeti birazcık amorti etmeyi başarıyor. Serinin sinemada yolculuğu devam ettirilecekse vahşet ve şiddettin de artarak ilerlemesinin gerekliliği de bu bağlamda önem teşkil ediyor.

    Sonuç olarak Five Nights At Freddy’s; aynı tema etrafında yapılan düşük bütçeli yapımlara göre başarılı ancak şiddet ve korku yönleriyle zayıf kalsa da FNAF hayranlarının, korku konusunda fazla beklentiye girmeksizin izlediklerinde, atmosferi yaşayabilmelerini sağlayan bir ortam vaat ediyor.

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top